Hoppa till huvudinnehåll

CKP varnar: Du kan betala mer än vad kvittot visar

betalterminal
betalterminal Bild: EPA/SHAUN FELLOWS betalterminal

Centralkriminalpolisen uppmanar oss finländare att vara försiktiga med våra betalkort då vi betalar på "mer skumma ställen" utomlands. Den betalterminal vi sticker in kortet i kan nämligen ha modifierats så att inköpet blir mycket dyrare än vi tror.

Du kanske avser att betala 20 euro för ett par drinkar i en nattklubb någonstans i Mellaneuropa, och på det kvitto du får står också den summan. Men i verkligheten dras 1000 euro från ditt konto, varje timme, i tio timmar.

- Sådana här fall finns det flera exempel på och det här är möjligt eftersom betalterminaler har modifierats, kommenterar Ross Anderson, professor vid universitetet i Cambridge.

- Det är ett växande problem i Europa, och det förekommer oftast i mer skumma affärsverksamheter såsom nattklubbar, strippklubbar och bordeller. Platser där folk kanske känner skuld över att ha varit och inte klagar så lätt, tillägger han.

Anderson är en av Storbritanniens främsta experter på it-säkerhet och betalningsbedrägerier. Han har under många år i branschen avslöjat sårbarheter i betalningssystem, bland annat i det såkallade EMV-protokollet som betalkort med chip använder sig av.

Det aktuella bedrägeriet kallas "pre-play attack" på engelska och fungerar inte med alla betalterminaler utan ofta främst med vissa äldre versioner. Det här beror på det att de kan ha sämre säkerhet.

Banker i Storbritannien menar att stölder via modifierade betalterminaler bara är möjliga i laboratorieförhållanden och inte i verkligheten, men det förnekar Anderson som alltså säger att han känner till flera verkliga fall och att han också har bevisat det i sin forskning.

Närbild av ett betalningskort
Sårbarheten gäller alltså också moderna betalkort med mikrochip. Närbild av ett betalningskort Bild: Yle / Kalevi Rytkölä plastpengar

Om du råkar ut för en modifierad betalterminal kan det ändå vara svårt att övertyga banken om vad du avsåg att betala. I efterhand kan det se ut som om du själv har godkänt stora inköp med hjälp av din pin-kod.

- Om du förlorar pengar i ett betalkortsbedrägeri måste du stå för kostnaderna själv om du är grovt vårdslös eller avsiktligt medverkar i brottet, påpekar Tero Toivonen på Centralkriminalpolisen.

Behöver man faktiskt bära med sig mycket pengar lätt tillgängligt på betalkort, när man är utomlands och beger sig ut för att roa sig på kvällen eller natten?― Tero Toivonen, Centralkriminalpolisen
Han tillägger att vissa finländska banker tolkar det här mer strikt än andra. Att man tar ett betalkort med hög betalningsgräns till en nattklubb eller strippklubb sent på natten kan anses vara grov vårdslöshet och banken behöver då inte nödvändigtvis ersätta de pengar du eventuellt förlorar.

- Behöver man faktiskt bära med sig så mycket pengar lätt tillgängligt på betalkort, när man är utomlands och beger sig ut för att roa sig på kvällen eller natten, i ett land som kan ha högre kriminalitet än vi har här i Finland, frågar Toivonen sig.

Han säger att man hellre borde ta med sig ett betalkort med lägre betalningsgräns för att minimera risken.

Kortföretagen övervakar dessutom hela tiden kundernas transaktioner för att snabbt kunna upptäcka misstänkta betalningar. Det försvårar kortbedrägerier men det gör dem ändå inte omöjliga.

Kontaktlösa betalningar

Om ditt betalkort stöder det som kallas kontaktlös betalning kan du i teorin också råka ut för att någon tar betalt av dig när du rör dig på stan, genom att han eller hon håller upp en mobil betalterminal nära din plånbok. Men i praktiken är det här ingenting att vara oroad över.

- Vi har inte haft sådana här brott i Finland och inte egentligen någon annanstans i Europa heller, kommenterar Toivonen.

Han säger att det beror på att förövarna bara kan stjäla mindre summor åt gången, till exempel 25 euro, och att det också är lätt för bankerna att spåra de skyldiga och blockera transaktionerna.

- Om man är brottslig vill man oftast få tag på så mycket pengar som möjligt med så lite besvär som möjligt. Dessutom vill man inte bli avslöjad.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes