Hoppa till huvudinnehåll

Grannakuten: Jag har ingenstans att placera snön!

Leksaker och snö
Leksaker och snö Bild: Yle/ Eva Frantz grannar,Grannsämja,grannakuten

Hej Grannakuten! Vi har väldigt svårt att hitta plats på vår tomt för att deponera snö.

Vår granne säger att vi inte får lägga snön närmare än två meter från hans garagevägg. Vi gör vårt bästa med att inte skotta upp mot hans husfasad utan låter snön närmast hans hus vara vid marknivå. Dvs den snö som ligger närmast hans hus är den som kommer direkt från himlen.

Men han mailar, skriver och gormar om att vi inte får lägga snön närmare än två meter från garaget. Vad är det som gäller? Kan han kräva att vi skall bekosta bortforsling med traktor t.ex?

Grannen säger att vattnet riskerar rinna ner mot hans källare när snön smälter. Är det vårt problem om vi har lagt snön närmare än två meter från väggen?

Jurist Marina Furuhjelm svarar:

Någon tvåmetersregel finns egentligen inte, men du får inte leda in vatten på din grannes tomt. Det att du lassar snö är inget problem i sig, men vad händer när snön smälter? Om snöhögen ligger nära grannens husvägg finns det en risk för att det blir en fuktskada ifall vattnet rinner åt det hållet. Jag skulle vara försiktig, grannen kanske faktiskt har rätt här.

Och ja, om snön skulle förorsaka en fuktskada är du skydlig att betala. Så det är värt att ta i beaktande också för din egen skull.

Om det inte finns plats för att lagra snön på den egna tomten måste man helt enkelt forsla bort den. Det här är ett vanligt problem, inte minst i städer under snörika vintrar. Det kostar förstås en del, men om man kan slå ihop sig med grannarna och gemensamt betala för att snön förs bort till exempel en gång i månaden (det beror förstås på hur mycket snö det gäller) behöver det inte bli så dyrt. Och det blir i alla fall billigare än att betala för en fuktskada.

Har du en jobbig granne?

Läs också

Nyligen publicerat - Vega