Hoppa till huvudinnehåll

Många misstag förbryllar inför EM-kvalet

andrée jeglertz landslagsträningar 2015
Andrée Jeglertz. andrée jeglertz landslagsträningar 2015 Bild: Yle/Janne Karinkanta damlandslaget i fotboll

Träningsturneringen på Cypern har inte börjat speciellt bra för Finlands damlandslag i fotboll. Oavgjort mot Wales och förlust mot Tjeckien är resultat som chefstränaren Andrée Jeglertz inte är nöjd med.

I de två första matcherna på Cypern har Finland mött lag som ligger sämre till på Fifas världsrankning. Trots det har man bara lyckats knipa en poäng.

– Hittills har vi inte kommit upp till den nivå som vi kan. Vi har släppt in för många mål och dessa har också kommit efter många individuella misstag.

– Vi måste bli mer beslutsamma i vårt försvarsspel och i anfallet måste vi vara noggrannare med passningarna, säger chefstränaren Andrée Jeglertz till Yle Sporten.

Är du orolig inför de kommande matcherna i EM-kvalet?

– Det är svårt att säga. Alltid då man är i väg med landslaget och matcherna inte går som man vill så börjar man fundera på vad det är som inte fungerar. Vi gör ändå bra träningar och bra delar i matcherna.

– Målet med turneringen är att identifiera var vi befinner oss och vad som måste bli bättre, säger Jeglertz.

Viktig match mot Polen

På måndag väntar match mot Polen före en placeringsmatch på onsdag. Efter två sämre matcher vill backen Anna Westerlund nu att laget ska ta ett steg framåt.

– Det är en viktig match som vi ska vinna. Vi behöver verkligen en vinst nu. Vi har gjort misstag i de tidigare matcherna och en vinst är viktig för självförtroendet.

– I mitt tycke gjorde vi i dag den bästa träningen under hela lägret och förhoppningsvis kan vi höja vår nivå avsevärt nu, säger hon.

Lotta Schelin och Anna Westerlund i EM 2013
Anna Westerlund Lotta Schelin och Anna Westerlund i EM 2013 Bild: EPA/BJORN LARSSON ROSVALL schelin

EM-kvalet står för dörren

För Finlands del fortsätter EM-kvalet i april då man möter Montenegro på bortaplan. Efter tre matcher ligger Finland tvåa i gruppen med sex poäng.

– Vi vet att det krävs mycket om vi ska ta oss till EM, men samtidigt så kan vi spela mycket bättre än vad vi gjort här. Om vi spelar likadant mot Montenegro som vi gjorde i den senaste matchen här mot Tjeckien så blir det svårt, säger Westerlund.

Tränarna får många svar

Förutom att man får spela ihop laget under turneringen på Cypern så ger matcherna också en bra bild av vilka spelare som kan bli aktuella för den kommande kvaltruppen.

– Turneringen spelar stor roll. Vi har en del spelare som inte spelat i damlandslaget tidigare och nu får vi se hur de klarar av den här typen av matcher. För oss tränare ger den här turneringen väldigt många svar, säger Andrée Jeglertz.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport