Hoppa till huvudinnehåll

Minst 18 drunknade utanför Turkiets kust

Afghanska flyktingar väntar i Turkiet på att få resa till Grekland.
Afghanska flyktingar väntar i Turkiet på att få resa till Grekland. Afghanska flyktingar väntar i Turkiet på att få resa till Grekland. Bild: EPA/SEDAT SUNA flyktingar,flyktingpolitik,flyktingläger,gränser,Turkiet,Izmir,Grekland,Chios

Minst 18 personer drunknade i dag då en flyktingbåt sjönk utanför den turkiska kusten. Bland de döda fanns tre barn.

Kustbevakningen lyckades rädda 15 personer utanför semesterorten Didim i Egeiska havet.

Samtidigt uppger grekisk polis att makedoniska myndigheter väljer ut vilka människor som får ta sig vidare från Grekland till Makedonien via gränsen vid Idomeni.

Makedonien släpper in bara sådana personer som kommer från städer som anses befinna sig i krig. Det betyder till exempel att människor från städer som Aleppo i Syrien släpps in medan de som kommer från Syriens huvudstad Damaskus eller från Iraks huvudstad Bagdad nekas inträde.

De flesta flyktingar och migranter som försöker ta sig till ett EU-land kommer sjövägen i små farkoster från den turkiska kusten till närbelägna grekiska öar och därifrån vidare till det grekiska fastlandet. Resan är farlig och många drunknar på vägen.

En del länder i Europa har skärpt gränskontrollerna och flyktingarna kommer inte vidare. Till följd av stängda gränser har Grekland hamnat i kläm. Ungefär 13 000 flyktingar och migranter sitter nu fast vid Greklands gräns mot Makedonien.

UNHCR varnar för att en humanitär kris står inför dörren. En regional guvernör i norra Grekland har krävt att regeringen i Aten utlyser undantagstillstånd i området.

Flyktingkrisen i Europa kommer att diskuteras i morgon under ett möte i Bryssel. Då samlas EU:s stats- och regeringschefer samlas till ett extra insatt krismöte där också Turkiets premiärminister deltar.

Läs också