Hoppa till huvudinnehåll

Säkrade titeln – så firade Sundby sin totalseger

Att vinna Tour de Ski var ett av Martin Johnsrud Sundbys mål under säsongen. Det grejade han med rekordstor segermarginal.
Att vinna Tour de Ski var ett av Martin Johnsrud Sundbys mål under säsongen. Det grejade han med rekordstor segermarginal. Att vinna Tour de Ski var ett av Martin Johnsrud Sundbys mål under säsongen. Det grejade han med rekordstor segermarginal. Bild: All Over Press Martin Johnsrud Sundby

I samband med fredagens lopp i Kanada säkrade Martin Johnsrud Sundby segern i den totala världscupen – för tredje gången i rad. Det är en ganska stor bragd, säger norrmannen.

Det har inte funnits några tvivel om vem som är världens bästa skidåkare på herrsidan den här vintern. Martin Johnsrud Sundby har dominerat fullständigt mest hela tiden.

Han tog hem Tour de Ski i januari med rekordstor marginal och i fredags säkrade han slutligen den totala världscupsegern.

Det här är Sundbys tredje totalseger i följd.

– Jag tycker det är en ganska stor bragd att ta hem tre raka världstitlar. Dessutom har jag vunnit Tour de Ski tre år i rad, säger han enligt NRK.

"Väldigt, väldigt stort"

Under Kanadatouren säkrade han definitivt sin tredje totalseger. Det firade han sparsmakat.

– Jag drack cola i sängen på fredagen och firade. Det var trevligt, säger Sundby.

Norrmannen hade tre huvudmål för säsongen: totala världscupen, Tour de Ski och femmilen i Holmenkollen. Han har tagit hem alla med eftertryck.

– Det här är väldigt, väldigt stort.

Siktar på pallen i Kanada

Sundby inledde touren i Kanada knackigt, men han har fortfarande chansen att ta sig upp på pallen. Det tror han också på. Han ligger 53 sekunder efter landsmannen Emil Iversen på tredjeplatsen.

– Det finns möjligheter. Jag går all in på resten av distanserna. Jag måste köra i ett mördande tempo, det får bära eller brista.

Touren i Kanada fortsätter med sprint på tisdag.

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Nyligen publicerat - Sport