Hoppa till huvudinnehåll

Skatten på sommarstugor stiger i år igen

Ljus som speglar i den blanka isen.
Ljus som speglar i den blanka isen. Bild: Yle/Hanna Othman fritidshus,svag is

Den allmänna fastighetsskatten, som tillämpas bland annat på sommarstugor, har stigit oavbrutet i de finländska kommunerna sedan 2001. Det här året utgör inget undantag.

Två av de kommuner, Nyslott och Jyväskylä, som har många sommarstugor tillämpar i år den högsta tillåtna skattesatsen för sommarstugor, det vill säga 1,55 procent. Städerna har höjt skatten med 0,36 respektive 0,45 procentenheter.

Pargas som tidigare haft den högsta fastighetsskatten för sommarstugor i Finland har inte höjt skatten i år, utan behåller skatten på 1,50 procent.

Inte heller Raseborg har höjt skatten, som ligger kvar på 1,35 procent. Lovisa har däremot höjt skatten till 1,20 procent. Kimitoön behåller skatten på 1,10 procent, vilket är nära det nationella genomsnittet på 1,11 procent.

Den allmänna fastighetsskatten är i år i genomsnitt 0,04 procentenheter högre än år 2015. Fastighetsskatten för en vanlig sommarstuga är mellan 200 och 400 euro per år.

Den allmänna fastighetsskatten ska ligga mellan 0,80 eller 1,55 procent. Varje kommun bestämmer själv hur hög skatten ska vara.

Det finns en halv miljon sommarstugor i Finland. Flest sommarstugor finns det i S:t Michel, Kuopio, Pargas, Lojo och Nyslott.

Läs också