Hoppa till huvudinnehåll

Veteranen: ”Vill vara med då Vasaloppet fyller 100 år”

Vasaloppet
Vasaloppet Bild: EPA/ULF PALM sport,skidor,Vasaloppet,EPA

Karl-Gustav Björk från Karleby börjar kunna sträckan mellan Sälen och Mora ganska så bra. På söndagen genomförde han sitt 30:e lopp men har inga planer på att sluta.

Karl-Gustav Björk åkte sitt första Vasalopp 1984 och då han på söndagen åkte genom målporten i Mora efter drygt åtta och en halv timme i spåret kunde han pricka av lopp nummer 30.

– Det började med att det ordnades buss från Karleby och det var så enkelt att åka med. Jag hade inte tänkt delta 30 gånger, men åren bara gick. Då jag hade genomfört ett antal lopp så tänkte jag att nog borde jag klara 30, säger han till Yle Sporten.

Hur länge tänker du vara med?

– Om jag får vara frisk så vill jag vara med då Vasaloppet fyller 100 år. Det är om åtta år, säger 68-åringen.

Karl-Gustav startade den här gången i sjunde startled och som vanligt fick han vara med om trängseln vid den första backen.

– Starten gick bra, men då man kommer till backen tvingas man gå sakta i flera kilometer. 15 000 åkare startar på en gång och då blir det så här, säger han.

Vad skulle du ge för råd åt de som funderar på att delta?

– Det är bara att anmäla sig. Man klarar sig nog med mindre träning, men man mår mycket bättre om man tränat ordentligt på förhand, säger han.

Karl-Gustav säger att årets lopp var rätt så tungt och på flera ställen var spåren dåliga.

– Det kom nysnö och alla spår försvann. Det blev ganska så tungt och man fick se efter så man inte åkte omkull, säger han.