Hoppa till huvudinnehåll

Akillesspelare inför bandyfinalen: ”Mindre press i år”

Rasmus Lindqvist, Akilles - Kampparit 2.3.2016
Rasmus Lindqvist under Akilles-Kampparit. Rasmus Lindqvist, Akilles - Kampparit 2.3.2016 Bild: Yle/Janne Karinkanta yle sporten,Borgå Akilles,Akilles,bandy,Bandyliiga

På lördag gör Akilles och Botnia upp om guldet i Bandyligan. Akillesspelaren Rasmus Lindqvist menar att pressen att ta sig till final var mindre i år, och att det kan vara en orsak till att Borgålaget har klarat sig så bra.

Lördag är en stor dag för bandysupportrar från Borgå. Akilles är i final för första gången sedan 1985 och möter grundserievinnaren Botnia på planen i Åggelby i Helsingfors.

Spelaren Rasmus Lindqvist säger att laget funderade mer på finalen i fjol. Den här vintern har Akilles snarare ”bara” spelat bandy. Speciellt under de sista matcherna har maskineriet bara rullat på.

Lindqvist menar att spelarna fick lite mera ro i år.

– Året innan var förväntningarna skyhöga och tidningarna skrev hela tiden om att vi är förhandsfavoriter. När vi sedan klappade ihop var många jättebesvikna.

Förra året åkte Akilles ut redan i kvartsfinalerna. I år lät sig spelarna inte störas av förhandsförväntningarna. I stället var det Botnia som fick dras med pressen och leda serien.

"Förhoppningsvis har Botnia inte gått förbi"

Lagledare Peter Tallberg säger att det känns riktigt bra att möta Botnia i finalen.

För fyra år sedan hade Akilles ännu inga problem med att besegra dem, men Botnia har jobbat sig uppåt de senaste tre åren.

I fjol överraskades många av att Botnia lyckades knipa så många poäng och dessutom ta sig till bronsmatchen.

– De har kommit fast oss och förhoppningsvis ännu inte gått förbi. Men det är klart att de har nått toppen i ligan. Dessutom har de övertygat ända sedan vi började med Finska Cupen som de vann i höstas, säger Tallberg.

Akilles firar mål mot Kampparit 2.3.2016.
Så här såg det ut då det klarnade att Akilles tagit sig till final. Akilles firar mål mot Kampparit 2.3.2016. Bild: Yle/Janne Karinkanta Borgå Akilles,Akilles,bandy,yle sporten

Botnia är också sårbara

Slutspelet visade att Botnia också är sårbart som lag. JPS från Jyväskylä lyckades ta hem en seger mot Botnia i slutspelen, och hade också en liten chans att ta hem den sista matchen.

Botnia vände ändå matchen till sin fördel, säger Rasmus Lindqvist.

Peter Tallberg konstaterar att Akilles kurva har varit ganska stabil hela säsongen. Slutspelet gick precis som det borde.

– Vi har fem hårda matcher bakom oss och fem relativt klara vinster utan större problem. Det går mycket bra att fortsätta till den sista matchen härifrån.

Hoppas på många supportrar

Åggelbyplanen ligger nära till hands för Borgåborna. Derbykänslan inför bandyfinalen är stor, menar Tallberg.

– Jag väntar mig att många Borgåbor kommer till Åggelby och så tror jag att vi kommer att ha mer supportrar på vår sida.

Tallberg säger att Botnia ännu för fyra år sedan hade 50 personer på sina matcher, varav 40 var från Borgå. Men på sistone har också Botnia lyckats samla på sig en större hemmapublik.

Botnia har blivit ett alternativ till HIFK som alltid har lockat publik och Helsingforsbor. På den fronten har de också gått framåt med stormsteg.― Peter Tallberg

Spelare Rasmus Lindqvist konstaterar att det är fint att ha supportrarnas stöd under matcherna. Speciellt på hemmaplan har Akilles lyckats locka publik.

– Senast då vi spelade i S:t Michel tror jag att det var ganska 50/50. En läktare var fylld med Kampparitsupportrar, och en med Akillessupportrar, säger Lindqvist.

"Inga märkvärdigheter"

Inför finalen på lördag kommer Akilles främst att finslipa sitt spel. Peter Tallberg konstaterar att laget inte ska börja med några märkvärdigheter.

Konditionen är på topp, både fysiskt och mentalt. Det som gäller nu är att se till att stämningen är på topp inför finalen.

– Man kan inte säga att det ”bara” är en match för det är det inte. Det är en FM-final.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland