Hoppa till huvudinnehåll

Bantat sparprogram i Nykarleby

Drar åt svångremmen.
Lite grann får man lätta på svångremmen i Nykarleby-åtminstone tillsvidare Drar åt svångremmen. Bild: Yle/Kati Enkvist byxbälte

Det är strama ekonomiska tider i Nykarleby men stadsstyrelsen beslöt ändå att inte ta i fullt så ordentligt som ekonomiplanen för 2017 förutsätter. I den fastställda ekonomiplanen talas om sparmål på 900 000 euro men stadsstyrelsen nöjer sig i det här skedet med 600 000 euro.

Skolsektorns planering kräver beslut redan nu

Resurstilldelningen för nästa läsår kräver att sparmålen är klarlagda redan i det här skedet eftersom läsårsplaneringen påbörjas i vår. Stadsstyrelsen beslöt att i det här skedet inte ta ut hela summan 900 000 euro utan föredrar att avvakta

utvecklingen och siktar istället in sig på 600 000 euro. Bildningssektorn får stå för inbesparingar på 200 000, social-och hälsovården likaså 200 000, tekniska sektorn 100 000, och allmän förvaltning och kök och städfunktioner för vardera 50 000 euro.

- Klart man skall spara men vi får återkomma senare under året ifall det visar sig att det behövs, säger stadsdirektör Gösta Willman.

- Vi får heller ingen draghjälp av lägre semesterpengar inom kommunala sektorn ifall samhällsfördraget blir av, staten lär ta alla dom pengarna.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten