Hoppa till huvudinnehåll

EU-ledarna: Balkanrutten förblir stängd

EU-ledare samt Turkiets ledning samlades kring samma bord i Bryssel för att diskutera flyktingsituationen
EU-ledare samt Turkiets ledning samlades kring samma bord i Bryssel för att diskutera flyktingsituationen EU-ledare samt Turkiets ledning samlades kring samma bord i Bryssel för att diskutera flyktingsituationen Bild: EPA/OLIVIER HOSLET/POOL eu-toppmöte,Turkiet,Europeiska unionen

Balkanrutten ska stängas, Grekland ska få stöd och samarbetet ska ge resultat. Det här ska EU-ledarna enas om på toppmötet i Bryssel.

EU-ledarna ska på dagens toppmöte i Bryssel enas om ett uttalande om att det ska bli ett slut på det okontrollerade flödet av flyktingar längs Balkanrutten.

I det utkast till toppmötesuttalanden som läckt ut står det att ”rutten nu är stängd”.

- Vi måste se till att flyktingarna registreras och söker asyl i det första land de anländer till, och att de sedan omfördelas, konstaterade Sveriges statsminister Stefan Löfven på väg in till mötet i Bryssel.

Angela Merkel och Donald Tusk
Angela Merkel och Donald Tusk Angela Merkel och Donald Tusk Bild: EPA/JOHN THYS / POOL Angela Merkel,Donald Tusk,Europeiska unionen

Enligt EU-källor motsätter sig ändå Tysklands förbundskansler Angela Merkel formuleringen om att Balkanrutten ska vara stängd. Merkel anser att EU-ledarna i stället borde enas om att folkvandringen i Balkan ska minskas.

Stängd Balkangräns ökar trycket på Grekland - och Grekland måste stödas

Om Balkanrutten stängs kommer trycket på Grekland att bara öka. Hur man ska stöda Grekland är en av de frågor som diskuteras på mötet.

EU-kommissionen föreslog förra veckan att Grekland ska få 700 miljoner euro i humanitärt bistånd för de följande tre åren.

Enligt Sveriges statsminister Stefan Löfven borde EU ge Grekland ännu mera stöd.

- Det kan handla om att förse landet med tält, prefabricerade hus. Det finns många möjligheter.

Greklands premiärminister Alexis Tsipras kräver att de övriga EU-ledarna visar solidaritet.

- Flyktingkrisen är inte ett lands problem, utan ett gemensamt europeiskt. Därför måste vi hitta gemensamma lösningar, sade Greklands premiärminister Alexis Tsipras på väg in till mötet.

Turkietsamarbetet under lupp

Dagens toppmöte inleds med ett lunchmöte med Turkiets premiärminister Ahmet Davotoglu. EU försöker desperat få samarbetet med Turkiet att fungera.

Parterna kom överens om en handlingsplan i november – men avtalet har inte minskat flyktingströmmarna nämnvärt.

Dessutom vill EU kunna skicka tillbaka stora skaror med migranter till Turiket.

- Jag hoppas att vi i dag tar flera steg framåt men det kommer nog att kräva tuffa förhandlingar, sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Bryssel i förmiddags.

Samtidigt uppger EU-källor att Turkiet inför mötet har krävt mer pengar än de tre miljarder euro som EU-ledarna redan lovat.

- Jag tror att dagens möte kan vara en vändpunkt i relationen mellan Turkiet och EU, konstaterade Turkiets premiärminister Ahmet Davotoglu

Ahmet Davutoglu och Alexis Tsipras.
Alexis Zipras och Ahmet Davotoglu Ahmet Davutoglu och Alexis Tsipras. Bild: EPA/YVES HERMAN / POOL Ahmet Davutoğlu,Alexis Tsipras,Europeiska unionen

I slutet av förra veckan gick turkisk polis in och tog över oppositionstidningen Zamans redaktion i Istanbul efter ett domstolsbeslut om att tidningen ska tvångsförvaltas.

- Det här är en oroväckande utveckling, säger statsminister Juha Sipilä (C) som tror att frågan om pressfrihet och mänskliga rättigheter kommer att diskuteras i samband med lunchträffen med Turkiets premiärminister.

Stefan Löfven sade att Turkiet måste följa mänskliga rättigheter och yttrandefriheten för att man ska kunna gå vidare i förhandlingarna om EU-medlemskapet och visumliberalisering.