Hoppa till huvudinnehåll

Fullsatt i Nedervetil när Pro Kronoby ordnade möte

Pro Kronoby möte i Nedervetil skola
Pro Kronoby möte i Nedervetil skola Pro Kronoby möte i Nedervetil skola Bild: Yle/ Mikaela Löv-Aldén Österbotten,Kronoby,Nedervetil,pro kronoby

Gruppen Pro Kronoby inbjöd till diskussion om Kronobys framtida orientering i landskapsfrågan på måndagkväll. Omkring 300 personer samlades och frågorna var många. De tvärsäkra svaren var färre.

Mötet som hölls i Nedervetil skola samlade så många människor att matsalen fylldes till bristningsgräns och även korridoren utanför fylldes av åhörare.

I nästan tre timmar diskuterades frågan om hur sjukvårdssamarbetet med Karleby kommer att påverkas av landskapsreformen. Frågan är minst sagt brännande och diskussionen lockade fram både spontana applåder men även buande.

- Den nya reformen finns inte till för att bygga murar utan istället ska den erbjuda valfrihet, jämlikhet och bättre vård, säger Kronobys tf kommundirektör Malin Brännkärr.

Kronoby får ännu säga sitt

Pro Kronoby vill att kommunen ska kunna överföras från Österbotten till Mellersta Österbotten om vårdsamarbetet med Karleby hotas. Fullmäktige gav redan sitt svar i enkäten angående förvaltningsreformen. Är loppet nu kört eller kan Kronoby ännu få säga sin åsikt?

Malin Brännkärr säger att i det utlåtande som kommunen gjort står det klart att Kronoby vill höra till Österbotten men samarbeta med Karleby angående hälso- och sjukvård.

- Men ingen vet ännu vad regeringen besluter. Om två månader vet vi mera om hur den nya landskapskartan ser ut och då kommer kommunen åter få säga sitt, säger Brännkärr.

Anföranden och svar från panel

Kvällen inleddes med anföranden av Malin Brännkärr, Möcs chefläkare Sakari Telimaa samt social- och hälsovårdsdirektör Jussi Salminen och chefen för förstavården Oskar Hagström.

Där efter fick mötesdeltagarna ställa frågor till dem.

Primärvården oroar

Förutom sjukvården diskuterades bland annat primärvården, socialvården, vård av funktionshämmade och stationeringen av ambulanserna.

- Den här servicen omfattas inte av principen om valfrihet och då kan man inte välja serviceproducent, säger Elisabeth Hagström (SFP).

Centerns Tapani Myllymäki säger att kommunen från och med 2019 inte själv kan fatta beslut om varifrån man får sin social- och hälsovård. Då är det landskapet som avgör den frågan. Även Myllymäkis partikamrat Peter Ahlbäck är av samma åsikt. Karleby-tåget går om man blir kvar i Österbotten.

Inga tvärsäkra svar

Chefläkare Sakari Telimaa säger att Kronoby och de övriga kommunerna utanför Mellersta Österbotten är viktiga för Möcs. Sedan förlossningen på Malmska stängdes så har de flesta föderskor från Jakobstad, Nykarleby och Pedersöre sökt sig till Karleby.

- Det här visar att närheten är viktigt. Och vi prioriterar även språkfrågan, vård på svenska är viktigt. Samarbetet med Kronoby kommer att fortsätta som tidigare åtminstone fram till 2019, säger Telimaa som ändå inte kunde ge något absolut svar på hur det blir efter reformen.

Malin Brännkärr svarar på invånarnas frågor.
Malin Brännkärr svarar på frågor. Från vänster Jussi Salminen, Sakari Telimaa och Oskar Hagström skymd. Malin Brännkärr svarar på invånarnas frågor. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén sjukvårdsreform,Nedervetil,landskap (provinser)

Utestängda från beslut

Oro uttrycktes över att även om vårdsamarbetet kan fortsätta så kommer Kronoby inte att kunna vara med i styrelsen och fullmäktige för samkommunen Soite.

- Om vi inte kan vara med i beslutande organ och påverka, då är situationen olycklig, säger Leena Furubacka (SDP).

Chefen för förstavården Oskar Hagström informerade om akutvård och ambulanser och sa att man i första hand prioriterar människan som är i behov av hjälp, inte kommuner eller kommungränser. Men han vägrade ge ett svar på hur det blir för Kronobys del i framtiden.

- Jag svarar inte på den frågan. Det är otroligt svårt att spå, särskilt om framtiden, säger Hagström.

Ekonomin viktig på friarstråten

Märta Lybeck lyfte fram att landskapsfrågan inte bara gäller sjukvården. Ett landskapsbyte är en stor sak och mycket annat följer med.

Bengt-Johan Skullbacka påpekade att kommunerna i Mellersta Österbotten är fattigare än kommunerna i Österbotten. Det borde man även ta i beaktande när man diskuterar landskapstillhörighet.

- När man är ute på friarstråt är det också viktigt att kolla ekonomin, säger Skullbacka.

En i publiken säger att så många omständigheter kring reformen ännu är oklara att detta att försöka ta ett beslut mest liknar dokusåpan där brudparet träffas först vid altaret.

Applåder och burop

De spontana applåderna var många under kvällen. Men tidigare SFP-riksdagsledamoten Nils-Anders Granvik möttes av buanden när han sa att frågan om sjukvårdssamarbetet blivit så här brännande och samlat så många människor för att man kört med propaganda.

Engagerade åhörare fyllde både matsalen och korridoren i Nedervetil skola.
Intresserade åhörare med många frågor att ställa. Engagerade åhörare fyllde både matsalen och korridoren i Nedervetil skola. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén möten,sjukvårdsreform,Nedervetil

Åsikterna är delade

De mötesdeltagare Yle pratade med säger att de inte fick så många raka svar. I slutet av mötet fanns det också möjlighet att undertecka namnlistor för att Kronoby ska kunna överföras till Mellersta Österbotten om vårdsamarbetet med Karleby inte fortgår som tidigare.

- Ingen vet ännu hur det blir. Men det var i varje fall intressant att få mera information om vården, säger en mötesdeltagare.

- Vården är det viktigaste, den ska fortsätta som tidigare tillsammans med Karleby. Annars får det bli Mellersta Österbotten för Nedervetils del. Jag har skrivit på listan, säger en kvinna.

Finns det risk för att kommunen kan spricka?

- Ja, jag tror det, säger hon.

En äldre man vill tillhöra Mellersta Österbotten oberoende hur det går med vården.

- Vi hör samman men Karleby, så har det alltid varit, säger han medan en kvinna säger hon och många andra inte alls vill byta landskap.

- Nej, det vill inte inte alls alla, säger hon.

Viktigt att få ventilera

Elisabet Hagström är en av mötets arrangörer. Trots att mötesdeltagarna inte fick klara besked om framtiden så är Hagström nöjd över mötet och den stora uppslutningen.

- Det fanns helt tydligt ett stort behov av att ventilera de här frågorna. Jag trodde att många skulle sluta upp, men så här många är överväldigande. Nu kommer namnlistorna att cirkulera i kommunen. Många skrev på redan i kväll, säger Hagström.

Artikeln uppdaterad 8 mars klockan 00.30

Läs också:
Sjukvården knäckfråga

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten