Hoppa till huvudinnehåll

Ger Facebook mer än det tar?

Snabbtest av hur Facebook får mig att känna mig.
Snabbtest av hur Facebook får mig att känna mig. Bild: Marcus Rosenlund Facebook,känslor,frustration

Det känns som att jag ständigt går omkring och känner mig lite småarg numera. För att jag blir på dåligt humör när jag scrollar i mitt Facebookflöde, så säger jag åt mig själv. Men är det så här, eller inbillar jag mig?

Jo, där på Fejan finns en massa inlägg om Donald Trump och andra rasister, om lidande flyktingar och hungrande barn. Men å andra sidan finns där också många gyllene lästips, ofta roliga memes och vackra bilder tagna av mina begåvade fotografvänner.

Så. Är slutsaldot positivt eller negativt?

Jag gjorde ett snabbtest för att kolla den saken. (Redogjorde för detta i Radio Vegas Radiohuset-sändning tidigare i dag.) Under exakt en halvtimme drog jag ett streck för varje inlägg som kom upp i mitt flöde: på pluspappret om inlägget gav mig en positiv känsla, på plus minus noll-pappret om inlägget lämnade mig likgiltig, på minuspappret om inlägget gav mig negativa vibbar.

Summan av kardemumman

Och här är resultatet då: Under trettio minuters tid hann jag ta ställning till hundrafyrtionio artiklar eller inlägg (jag klickade inte på dem, baserade mitt intryck enbart på den bit som kom upp i flödet, men jag noterade mitt ställningstagande till vart och ett inlägg, inklusive reklamerna). Av dem gjorde femtiofem inlägg mig glad, trettioen gjorde mig likgiltig och sextiotre gjorde mig ledsen (till den kategorin räknade jag också sådant som jag i princip håller med om, som att Donald Trump är en rasist och en idiot, men det gav ändå ett minus för bara att nämna den idioten gör mig illa till mods).

Femtiofem inlägg som gjorde mig glad, det överraskade mig positivt vid första anblicken, men vid närmare eftertanke: av hundrafyrtionio inlägg var nittiofyra sådana som antingen lämnade mig likgiltig eller ledsen. Det är ganska mycket, och resultatet bidrar till att förstärka mitt intryck av Facebook som någonting som stjäl energi snarare än att bidra med den.

Det är ju förstås möjligt att resultatet hade blivit ett annat om jag hade gjort testet på klockan nio på fredag kväll, när folk är på partyhumör och innehållet som de delar är mer därefter. Måste kanske göra om testet vid några olika tidpunkter och räkna ut något slags medeltal.

Eller kanske testa ett annat socialt medium. Jag har en känsla av att till exempel Instagram hade gett betydligt fler streck på pluspappret. Twitter hade däremot gett ett ännu starkare minusresultat. Får lov att återkomma till det här senare.