Hoppa till huvudinnehåll

Lillkyroborna får träffa distansläkare på apoteket

Lillkyros apotek
Lillkyros apotek Bild: Yle/Anna Ruda Lillkyro, Vasa,apotek,ema,Österbotten

Redan nästa vecka kan Lillkyroborna få träffa en läkare på distans på apoteket. Apotekaren som tog initiativet vill hjälpa sina frustrerade kunder att få se en läkare trots läkarbrist och långa köer.

Det är företaget EMA group som inleder distansläkarmottagning på apoteket i Lillkyro. Distansläkarmottagningen blir den första i landet på ett apotek.

Läkarföretaget EMA har i 25 år på distans skött finländare som behövt vård utomlands under sin semester. Enligt samma koncept ska företagets läkare nu ge vård till dem som bor på orter där det är långt till en läkare och köerna är långa. De flesta av företagets läkare finns vid huvudkontoret i Helsingfors. EMA group har 25 anställda läkare och ungefär tio kommer att jobba som distansläkare för den nystartade verksamheten.

- När kunden kommer till apoteket kan hen kontakta läkaren via en videolänk och läkaren ger råd, säger Aki Kamppinen, vd för EMA group.

Aki kamppinen, vd för EMA group.
Aki Kamppinen, vd för EMA group. Aki kamppinen, vd för EMA group. Bild: Yle/Markku Hautala aki kamppinen

Apotekets personal sköter bokningen

Apotekets personal sköter tidsbokningarna, startar videolänken och hjälper till om det uppstår problem. Initiativet till distansläkarmottagningen kommer från apotekaren i Lillkyro eftersom många av apotekets kunder var frustrerade över läkarbristen och de långa köerna.

- Den första fördelen är att våra kunder blir nöjdare. Sanningen är dessutom den att om läkartjänsterna flyttar från orten sköter man också apoteksärendena på annan ort. Ofta blir det sent innan man har fått se läkaren och då har kanske apoteket här redan stängt, säger Samuli Ojala, apotekare i Lillkyro.

Samuli Ojala, apotekare i Lillkyro.
Samuli Ojala, apotekare i Lillkyro. Samuli Ojala, apotekare i Lillkyro. Bild: Yle/Anna Ruda samuli ojala,Österbotten,apotekare,Lillkyro, Vasa

EMA group har planer på att expandera till orter där läkarbristen är stor eller det är långt till närmaste läkare.

- Apoteksnätverket är ganska omfattande i Finland. Vi tänker att vi ska expandera där det finns efterfrågan, säger Kamppinen.

Om allt går enligt planerna ska de första patienterna få se en läkare på distans nästa vecka.

- Kundernas förväntningar varierar. En del misstänker att man inte kan ge vård på det här sättet. Andra väntar med spänning på det här alternativet, säger Ojala.

Fler läkare i framtiden

I början kommer en allmänläkare att finnas tillgänglig två dagar i veckan och patienterna ska boka tid på förhand. I framtiden kan det finnas också specialläkare på apoteket.

- Vår dörr står öppen, säger Ojala.

Läs också