Hoppa till huvudinnehåll

LM: Två föräldrar förtjänar mycket mer än en

Barnteckning på kylskåpet
Barnteckning på kylskåpet Bild: Yle/Anna Savonius brnskydd

Föräldrar som lever i ett parförhållande tjänar klart mer en ensamförsörjande. Och i parförhållandena är det männen som har betydligt högre löner, visar en kartläggning som Lännen Medias tidningar har gjort.

Föräldrar i äktenskaps- eller samboförhållanden har en medianlön på 33 850 euro per år. Ensamförsörjande får klara sig med bara 26 420 euro i medianlön.

Skillnaden - 7 430 euro - är närmare 30 procent av ensamförsörjandens medianlön.

En orsak till de stora skillnaderna är att det finns ungefär sex gånger fler kvinnor än män bland ensamförsörjarna.

Pappor förtjänar bättre än mammor

I familjer med två föräldrar tjänar papporna klart bättre än mammorna. Männen har en medianlön på 41 190 euro, medan kvinnornas bara är 28 120 euro.

Mammans euro är alltså ungefär 68,3 cent.

Enligt statistiken som kommer från skattemyndigheterna är männens topplöner också på en helt annan nivå än kvinnornas. Den tioprocent som tjänar mest av papporna som lever i ett parförhållande drar in över 78 770 euro per år.

Mammor kommer in i den högsta inkomstklassen med en lön på 51 280 euro i året, enligt statistiken. Skillnaden är alltså nästan 30 000 euro.

- Av inkomstfördelningen kan man dra slutsatsen att det finns många barnfamiljer där den ena föräldern har höga inkomster och den andra är hemma med barnen. Den som är hemma är oftast kvinna, säger överinspektör Matti Luokkanen på Skatteförvaltningen till Lännen Media.