Hoppa till huvudinnehåll

Troende öppnar upp religionsbubblan

Patrick Tiainen leder eget kyrkosamfund.
Patrick Tiainen leder ett eget kyrkosamfund. Honom får du träffa i det första avsnittet av Troende. Patrick Tiainen leder eget kyrkosamfund. Bild: Pampas Production word of faith finland,tro,religioner,kristendom,troende,religiösa samfund

Varför kan det kännas svårt att prata om religion och varför tror vi ens på en högre makt? Det är frågor som tv-serien Troende tar upp.

I dokumentärserien Troende får vi följa med personer med olika trosinriktningar. Det de har gemensamt är att de aktivt utövar sin tro, och att de i serien öppet berättar om vardagen och vilka val de gjort i livet.

Det kan ofta kännas svårt att prata om tro, och som icke-troende är det kanske svårt att närma sig en troende person. Många har fördomar kring olika religioner. Regi- och projektkoordinator Daniela Ollus berättar att filmteamets utgångspunkt hela tiden var att hålla sig neutrala.

- Vi ville inte sätta in åsikter eller färglägga något, utan det är tittaren som själv får ha åsikter om karaktärerna och vad de gör, säger hon.

Den troendes vardag

I tv-serien får vi se olika personer med olika bakgrund och olika livsåskådningar.

- Vi följer dem i vardagen och får se sådant man kanske inte ens vet om att görs eller finns, och vi får se hur det påverkar deras liv.

När man talar om religion är många lite fientligt inställda. Hur reagerar de troende på samhällets syn på religion? Det är så klart något som varierar från person till person.

- Alla vi följde var ändå intresserade av att öppna upp sitt liv och visa varför de tror. För flera av dem har tron sviktat men sedan har de hittat tillbaka, eller till och med bytt tro, säger Daniela.

Hot och svårigheter att få jobb

Många troende stöter på fördomar. I det första avsnittet får vi till exempel träffa Patrick Tiainen som till och med fått ta emot hot på grund av sin tro.

För personer från andra kulturer kan det vara svårt att få jobb.

- Mazim som är muslim har haft svårt att få jobb eftersom han inte har ett finskt namn och en muslimsk bakgrund, säger Daniela.

Inom en tro kan det uppstå en fin gemenskap, men den här gemenskapen kanske också späder på fördomarna bland de som inte hör till gruppen.

- Det är nog säkert en stor orsak till det – att man helt enkelt inte vet vad som försiggår i en moské eller under en förbön. Såklart man då börjar fundera över det och kanske hitta på saker som inte ens existerar, säger Daniela.

Öppna upp bubblan

De flesta som serieteamet har följt är stolta över sin tro och trygga i den. Vissa religioner var svårare att komma i kontakt med och av alla förfrågningar som skickades ut till moskéer var det bara en som svarade. För en utomstående kan det kännas som att många religioner stänger in sig i sin egen bubbla och ser på den yttre världen som ett hot.

- Jo så kan det kanske vara för en del, och tanken med serien är att öppna upp bubblorna och visa vad som händer där inne.

Mazin har hittat ett hem i moskéen.
Daniela var i början osäker på hur hon skulle bete sig i en moské. Mazin har hittat ett hem i moskéen. Bild: Pampas Production mazin h. yassin,islam,Cypern,tro,troende

Daniela berättar att det svåraste med arbetet var att hon i början inte visste hur hon skulle närma sig de olika grupperna.

- Jag hade själv kanske fördomar kring hur jag skulle bete mig i en moské men under projektets gång märkte jag ändå att jag kunde vara mig själv.

Fastän det inte krävdes att hon bar slöja i moskén gjorde hon det ändå utav respekt, och det gjorde de andra besökarna mycket glada.

Skulle du uppmuntra andra att besöka till exempel synagogor och moskéer?

- Absolut, och man kan alltid mejla eller ringa och fråga om man får besöka till exempel en moské. Den vi besökte bjöd alltid på middag. Vi lärde oss snabbt att komma hungrig till moskén, annars kunde det bli problematiskt, säger Daniela.

Här kan du titta på Troende på Arenan.

Mer från programmet