Hoppa till huvudinnehåll

Turkiet kom med tuffa krav – EU-toppmötet drar ut på tiden

Turkiets premiärminister Ahmet Davotoglu och Tysklands förbundskansler Angela Merkel samtalar under EU-toppmötet den 7 mars.
Turkiets premiärminister Ahmet Davotoglu och Tysklands förbundskansler Angela Merkel samtalar under EU-toppmötet den 7 mars. Turkiets premiärminister Ahmet Davotoglu och Tysklands förbundskansler Angela Merkel samtalar under EU-toppmötet den 7 mars. Bild: EPA/OLIVIER HOSLET Ahmet Davutoğlu,Angela Merkel

I Bryssel har EU:s stats- och regeringschefer och Turkiet inte kommit fram till en lösning under måndagen, men förhandlingarna ska fortsätta under de kommande dagarna. Turkiet har kommit med nya, betydligt tuffare krav för att stoppa flyktingströmmarna till EU.

De nya turkiska kraven tog de flesta EU-ledare på sängen. Måndagens krismöte var tänkt att vara ett halvdagsmöte men nu verkar diskussionerna fortsätta under de kommande dagarna eftersom EU-länderna behöver längre tid för att gå igenom de turkiska kraven.

Turkiets krav klarnade först på söndagkväll under ett möte med Turkiets premiärminister Ahmet Davotoglu, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och EU:s ordförandeland Nederländernas premiärminister Mark Rutte.

Vad begär Turkiet?

Turkiet har höjt insatserna och kräver mer pengar än det som EU lovade i november. Enligt EU-källor begär Turkiet nu totalt sex miljarder euro fram till slutet av år 2018.

EU har tidigare lovat Grekland tre miljarder för förbättra levnadsvillkoren för de 2,7 miljoner flyktingar som finns i Turkiet.

- För Finlands skulle det betyda en tilläggkostnad på 45 miljoner euro, säger EU-källa.

Dessutom vill Turkiet att förhandlingarna om visumlättnader försnabbas med flera månader.

- Turkiet vill att det redan i sommar ska bli lättare för turkar att få visum till EU, sade en EU-diplomat.

Dessutom vill Turkiet att fler kapitel ska öppnas i förhandlingarna om ett turkiskt EU-medlemskap.

”En för en”-principen

EU vill skicka tillbaka alla flyktingar som kommit till den grekiska övärlden eller som påträffas på Egeiska havet till Turkiet, vilket skulle avlasta Grekland.

Turkiet har kommit med motförslag som går ut på att för varje syrier som EU skickar tillbaka ska en syrier från ett flyktingläger vidarebosättas inom EU.

- Det skulle dra mattan under människosmugglarnas affärside, efter några veckor inser flyktingarna att det ingen idé att betala smugglarna för att ta sig över Egeiska havet för att sedan skickas tillbaka och hamna sist i kön, säger EU-diplomat.

Förslaget har väckt många frågor och dragit ut på förhandlingarna på det extra insatrta toppmötet i Bryssel.

Enligt statsminister Juha Sipilä (C) skulle UNHCR ha en central roll när det kommer till att vidare bosätta flyktingar direkt från Turkiet.

- Ett förslag är det i första hand skulle omfördelas 54 000 flyktingar från Turkiet till EU.

Det skulle vara frågan om en kvot inom den omfördelningsmekansim som EU enades om i höstas. Då beslöt EU:s inrikesministrar att 54 000 asylsökande skulle omplaceras från Ungern men ungrarna drog sig ur omfördelningsmekansimen.

Enligt EU-källor vill många EU-ledare närmare bekanta sig med det nya förslaget och sedan återkomma nästa vecka när EU:s stats- och regeringschefer samlas till ett ordinarie toppmöte.

Tyskland förbundskansler Angela Merkel vill däremot se resultat redan idag. Några tyska förbundsstater går till val på söndag och för Merkel är det vikigt att visa handlingskraft inför lokalvalet där hennes popularitet mäts.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes