Hoppa till huvudinnehåll

Allt färre möjligheter för Pargasunga att studera på hemorten

Niondeklassarna Sara Kyrklund, Jenny Karlsson, Jennifer Johansson, Oscar Arén och Dennis Eriksson i Sarlinska skolan.
Niondeklassarna Sara Kyrklund, Jenny Karlsson, Jennifer Johansson, Oscar Arén och Dennis Eriksson i Sarlinska skolan. Niondeklassarna Sara Kyrklund, Jenny Karlsson, Jennifer Johansson, Oscar Arén och Dennis Eriksson i Sarlinska skolan. Bild: Yle/Linus Hoffman dennis eriksson

För åbolänningar finns det allt färre möjligheter att studera på hemorten.

Niondeklassarna ska just nu välja var de vill studera efter högstadiet. Gemensamma ansökan pågår till den 15 mars.

Men hur går det då alternativen på hemorten blir bara färre? I fredags fick vi höra att Axxell flyttar sin turismutbildning från Pargas till Åbo. Och redan tidigare har Axxell flyttat bort metall- och närvårdarstudier från Pargas.

Sara Kyrklund och Jennifer Johansson i Sarlinska skolan i Pargas tycker ändå att yrket är viktigare, så de flyttar till Ekenäs för att studera till närvårdare.

- Jag tror nog att jag är redo för att flytta hemifrån som 16-åring, försäkrar Johansson.

Ännu i fjol kunde man studera till närvårdare i Pargas, och många trodde att det skulle gå att söka dit också i år. Då var närmare 20 Pargasungdomar intresserade av närvårdarstudier.

- Men nu är vi bara sju elever från Pargas som söker till närvårdarutbildningen, säger Kyrklund. Två tredjedelar har valt andra alternativ.

Axxells ingång i Pargas
Axxell i Pargas Axxells ingång i Pargas Bild: Yle/Marie Söderman axxell i pargas

Eriksson bytte karriär innan den ens börjat

Också Dennis Eriksson har fått välja om. Han skulle ha velat studera på metallutbildningen, om den hade funnits kvar i Pargas, för att kunna bo kvar i Pargas och fortsätta med sina hobbyer.

- Men jag var nästan lika intresserad av el, intygar Eriksson, så jag valde det istället.

Oscar Arén har likaså valt att söka till elutbildningen. Både Eriksson och Arén har noggrant funderat på en utbildning inom ett område där det finns arbete.

- Inom elbranschen kommer det alltid att finnas jobb, säger Arén.

Också Jenny Karlsson är intresserad av vårdyrket, men hon har sökt till gymnasiet. Karlsson har tänkt studera vidare, kanske till barnträdgårdslärare eller socionom, och då är det bättre att först bli student.

- Men det har nog sagts åt oss i skolan att vi ska välja något som vi tycker om, och inte tänka på om det finns jobb eller inte, säger Karlsson. Men det är klart att det är viktigt att välja ett yrke där det finns jobb i framtiden.


Läs också