Hoppa till huvudinnehåll

Asylboendet i Kempele läggs ner

Afghanska asylsökande i Kempele
Pojkarna från Kempele går i skola i Uleåborg. Afghanska asylsökande i Kempele Bild: Yle/Antti Lempiäinen Kempele

Beslutsfattarna i Juha Sipiläs hemkommun Kempele i norra Österbotten blev rejält skärrade när näthatet exploderade i november. En asylsökande hade våldtagit en 14-årig flicka ett stenkast från kommunhuset.

Spotlights reportage visade ändå att främlingsfientligheten var ett flyktigt fenomen.

– Vi tycker att regeringen borde ta sig i kragen och skärpa straffen för sexualbrott. Och om Juha Sipilä inte har användning för sitt hus i Kempele kunde han upplåta det till inhemska hemlösa i stället, säger Janne Heikkinen (Saml), fullmäktigeordförande i Kempele.

Sannfinländarnas fullmäktigeledamot Janne Halunen lämnade in en motion om att stänga det asylboende där den minderåriga våldtäktsmannen bodde.
- Det är inte rätt att Migrationsverket öppnar asylboenden utan att fråga kommunen först. Men eftersom lokalerna tillhör diakonissanstalten i Uleåborg kunde vi inget göra.

– Deras motion var bara ett spel för medierna, säger Sari Janatuinen, fullmäktigeledamot för Vänsterförbundet i Kempele.

Ritva Jyrkkä på Migrationsverket i Uleåborg förklarar att det inte fanns tid att förhandla med kommunerna.
– När flyktingströmmen var som störst förra hösten kunde vi inte ens erbjuda de asylsökande mat utan hjälp av frivilliga krafter.

Förundersökningen av våldtäkten har fått en ny deadline i april. Orsaken till dröjsmålet är enligt polisen att alla protokoll måste översättas till den gripne 17-åringens modersmål.

Spotlight besökte asylboendet och pratade med de ensamkommande flyktingarna.
– De som begår brott är samvetslösa människor och inga riktiga flyktingar. Vi känner oss trygga i Kempele och Finland. Här finns ingen rasism, säger två av de asylsökande afghanerna.

Uppdatering 30.3: Migrationsverket har beslutat lägga ner boendet i Kempele senast i juli 2016. De asylsökande som får uppehållstillstånd i Finland kan stanna i Kempele om de så vill. I så fall måste kommunen hjälpa dem att hitta boende, säger informatör Verna Leinonen på Migrationsverket. Just nu finns det bara åtta pojkar kvar på asylboendet, resten har blivit myndiga och flyttat till andra boenden.