Hoppa till huvudinnehåll

EU och Turkiet nära ett genombrott – förhandlingarna fortsätter nästa vecka

Ahmet Davutoglu och Donald Tusk.
Ahmet Davutoğlu och Donald Tusk vid nattens presskonferens. Ahmet Davutoglu och Donald Tusk. Bild: EPA/OLIVIER HOSLET Ahmet Davutoğlu,Donald Tusk,Europeiska unionen,Turkiet

Efter ett svårt möte kom EU och Turkiet i natt överens om huvuddragen i ett nytt avtal som ska stoppa flyktingströmmarna. Men detaljerna i avtalet kunde parterna ännu inte enas om, utan dem ska man återkomma till när EU-ledarna möts på nytt i slutet av nästa vecka.

EU-ledarna var ändå efter det långa mötet ovanligt hoppfulla om att det nu ska bli ett slut på de okontrollerade flyktingströmmarna.

- Vi var alla överens om att det här är det mest lovande resultatet under processen och jag tror att vi kan slutföra avtalet, sade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk på presskonferensen vid tre-tiden i natt.

Det blev alltså inte det genombrottet många EU-ledare hade väntat sig utan istället ska man arbeta vidare med de frågor som kräver närmare utvärdering.

- Vi måste noggrant gå igenom denna överenskommelse och bedöma de lagliga aspekterna, sade Tusk.

Mötet med Turkiet tog en dramatisk vändning när Turkiet presenterade nya, betydligt tuffare krav för att stoppa flyktingströmmarna till EU.

Angela Merkel och Alexis Tsipras.
Angela Merkel och Alexis Tsipras. Angela Merkel och Alexis Tsipras. Bild: EPA/STEPHANIE LECOCQ Angela Merkel,Alexis Tsipras

Det nya förslaget väckte många frågor och EU-ledarna kommer återkomma till detaljerna i avtalet när de samlas till ett nytt toppmöte i slutet av nästa vecka.

Tyskland förbundskansler Angela Merkel som axlat ledarskapet i hanteringen av flyktingkrisen var i natt försiktigt optimistisk.

- Det avtal som vi utarbetat med Turkiet är ett genombrott ifall det förverkligas.

Vad kom EU och Turkiet överens om?

EU och Turkiet kom överens om att alla flyktingar som kommit till den grekiska övärlden eller som påträffas på Egeiska havet ska skickas tillbaka till Turkiet.

I gengäld lovade EU-ledarna att för varje syrier som EU skickar tillbaka ska en syrier från turkiska flyktingläger vidarebosättas i EU.

- Det kommer att ha en verkligt avgörande betydelse, sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i natt.

Tanken med återskickande är att dra mattan under människosmugglarnas affärsidé och avlasta Grekland.

- Flyktingarna kommer att inse att det inte är någon idé att betala smugglarna för att ta sig över Egeiska havet för att sedan skickas tillbaka till Turkiet och hamna sist i kö, säger statsminister Juha Sipilä (C).

Sipiläs svenska kollega statsminister Stefan Löfven sade att det är ett sätt att öppna legala vägar för flyktingar att ta sig till EU.

- Det här är ett sätt att gå från okontrollerad till kontrollerad migration, konstaterade Sveriges statsminister Stefan Löfven.

Förhandlingarna fortsätter

De nya krav Turkiet lanserade under mötet var svårtsmälta för många EU-ledare och kräver fortsatta förhandlingar. Bland annat vill Turkiet ha mera än de 3 miljarder EU redan lovat.

- Varenda en euro kommer att gå till de syriska flyktingarna. Pengarna går inte till turkarna, försäkrade Turkiets premiärminister Ahmet Davutoğlu på presskonferensen i natt.

Dessutom vill Turkiet att förhandlingarna om visumlättnader försnabbas med flera månader.

- Turkiet vill att det redan i sommar ska bli lättare för turkar att få visum till EU, sade Turkiets premiärminister Ahmet Davutoğlu.

Dessutom vill Turkiet att fler kapitel ska öppnas i förhandlingarna om ett turkiskt medlemskap.

- Men vi kommer inte att pruta på de krav vi har, konstaterade Donald Tusk och hänvisade till mänskliga rättigheter och yttrandefriheten i Turkiet.

Förra veckan stängdes en oppositionstidning i Turkiet.

- Frågan om yttrandefriheten togs upp av flera EU-ledare under diskussionerna, sade statsminister Sipilä.

På presskonferensen fick Davutoğlu en fråga om den yttrande friheten i Turkiet.

- Yttrandefriheten är en av våra grundvärderingar. Jag är emot all begränsning av fri media, slog Davutoğlu fast.

Nästa ödesmöte om en vecka

På torsdag inkommande vecka samlas EU-ledarna och Turkiets premiärminister i Bryssel igen.

De följande tio dagarna ska frågetecknen rätas ut. Målet är att man ska kunna godkänna avtalet som bedöms vara ett genombrott för att kunna lösa flyktingkrisen.

- Inte tror jag att den här överenskommelsen faller, det här är det mest konkreta jag sett hittills, sade en försiktigt optimistisk statsminister Juha Sipilä.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes