Hoppa till huvudinnehåll

EU-parlamentariker: "Många frågor kring överenskommelsen med Turkiet"

Obs debatt 11.6.2015
Obs debatt 11.6.2015 miapetra kumpula-natri

I natt kom EU och Turkiet kom överens om att alla flyktingar som kommit till den grekiska övärlden eller som påträffas på Egeiska havet ska skickas tillbaka till Turkiet. I gengäld lovade EU-ledarna att för varje syrier som EU skickar tillbaka ska en syrier från turkiska flyktingläger vidarebosättas i EU. Bland de finländska EU-parlamentarikerna väcker förhandlingsresultatet många frågor.

- Om det är så att man kan skicka tillbaka dem som söker asyl i Grekland till Turkiet så tror jag inte att det håller. En del av lösningen lär vara att ta emot en flykting för varje två flyktingar som man skickar tillbaka. Så i det här skedet förhåller jag mig ganska kritisk till avtalet, säger Heidi Hautala (Gröna).

Socialdemokraten Miapetra Kumpula-Natri är också tveksam till de tilltänkta lösningarna:

- Det är bra att Europa försöker hitta lösningar tillsammans. Men jag tycker inte om tanken att bygga murar runt Europa. Det är också viktigt att se till att pengarna som skickas till Turkiet verkligen hjälper asylsökandena, och inte bara staten.

Nils Torvalds (SFP) tror att Turkiets krav på ytterligare 3 miljarder euro från EU kan innebära svårigheter.

- Så länge vi inte vet hur man river ihop pengarna så tror jag att hela lösningen är i luften. Den andra frågan gäller människohandeln. Hur ska utbytet av människor ske, och finns det minsta möjlighet att kontrollera det utbytet? Min magkänsla är att det här inte håller ihop. Förutsättningarna att få ett slut på människohandeln är inte de bästa. Men kanske det här var ett litet steg framåt.

Ett pressat EU försöker få flyktingkrisen under kontroll, samtidigt som strömmen av människor som söker sig till Europa i hopp om ett bättre liv inte visar några tecken på att minska. Slaget efter tolv debatterar Nils Torvalds, Miapetra Kumpula och Heidi Hautala olika alternativ för att hantera flyktingkrisen. E-post: slaget@yle.fi

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes