Hoppa till huvudinnehåll

Haglund blandar sig inte i landskapstvist

SFP:s Carl Haglund.
SFP-ordförande Carl Haglund. SFP:s Carl Haglund. Bild: Marcus Rosenlund valet2015

Oron inför den kommande landskapsreformen har att göra med om man i framtiden kommer att kunna få vård i Karleby även om man väljer att höra till landskapet Österbotten.

SFP:s partiordförande Carl Haglund tycker inte att oron är särskilt befogad.

- Nog är det givet att ambulansen från Kronoby söker sig till MÖCS i Karleby och inte till Vasa. Det skulle ju vara vansinnigt att i akuta fall söka sig någon annanstans, säger Haglund.

Haglund anser att man måste kunna bygga upp ett system där landskapsgränserna inte utgör oöverkomliga murar.

Hur ser då partiledningen på att SFP:arna i Kronoby och Nedervetil är av olika åsikt i frågan?

- Den här typen av dragkamp har väl pågått sen dagens Kronoby blev till på sextiotalet. Det är inget nytt för oss att det finns lite olika viljor i Terjärv, Nedervetil och Kronoby.

Ni tycker inte att det är ett problem?

- Visst skulle det vara önskvärt med en gemensam ton. Men man måste få ha olika åsikter. Jag tycker inte att det är någon stor dramatik kring det hela, säger Haglund.

Du tycker inte att du borde komma till Kronoby och medla?

- Den här frågan blir inte bättre av att partiledningen börjar diktera från Helsingfors. Men givetvis, om man lokalt bedömer att det skulle vara till någon nytta så ställer vi upp.

Förnuftet segrar

Haglund påpekar att allt kring vårdreformen fortfarande är öppet.

Vad gäller situationen i Kronoby och hur den kunde lösas säger Haglund att den bästa kunskapen finns på det lokala planet.

- Det klokaste nu är att inte dra för långtgångna slutsatser. Jag är övertygad om att förnuftet segrar. Med det menar jag att vården kommer att ordnas på ett sätt som är ändamålsenligt för Kronoby.

- Det här är inte den enda kommunen som finns i ett gränsområde och som har behov av flexibla lösningar. Det finns på flera håll i landet och jag är säker på att man hittar passande modeller.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten