Hoppa till huvudinnehåll

Höga cesiumhalter lokaliserades till Stuks garage

Bild på STUK:s kontorsfasad. Bild: Yle/Fred Wilén mell,radioaktivitet,strålning,strålskyddscentralen,stuk

Strålsäkerhetscentralen Stuk har nu lokaliserat de förhöjda halterna av cesium som uppmättes i Helsingfors den 3-4 mars.

Det radioaktiva ämnet cesium-137 lokaliserades till garaget och en del av källaren i den fastighet där Stuk verkar.

I samma byggnad verkar också ett företag som handskas med radioaktivt småavfall.

De här utrymmena har nu isolerats och man fortsätter att utföra mätningar. Under onsdag förmiddag ska Stuk undersöka närområdet till sina fastigheter.

- Vi fortsätter att utreda strålningens ursprung. De uppmätta halterna är ändå väldigt små och medför inga hälsorisker. Personalen och personer som vistats i Stuks utrymmen är inte i fara, säger Stuks chef Tarja K. Ikäheimonen i ett pressmeddelande.

Mängden radioaktivt cesium som uppmättes i luften i Helsingfors under torsdagen och fredagen den 3-4 mars var 4 000 mikrobecquerel per kubikmeter, vilket är tusenfalt det normala. Halterna av cesium borde ändå vara miljonfalt högre för att vara skadlig.

Mätningarna gjordes på mätstationen på Strålsäkerhetscentralens tak i Kasåkern i Helsingfors.

Kommentarer

Inlagt av

Kan detta vara sant? Och om det är sant, får de som ställde till oron sitta kvar?

Inlagt av

Kan någon igen förklara vad STUK:s kärnområde är (he he)? Allvarligt talat, skulle en verklig kärnolycka hända i Finland eller våra närområden, kan vi nog läsa om det i Nya Östis, innan STUK reagerar. På riktigt alltså? Eller har personalen inbesparats till en deltidsanställd?

Inlagt av

Man skulle ju förvänta sig att de har lite mera avancerade metoder att mäta med. Att deras lokala luft presenterar hela Helsingfors luftkvalitet är ju inte så trovärdigt.

Inlagt av

Fast det nu i slutändan blev lite lustigt så har dom ju gjort rätt. Meddelade genast när man noterade höga värden, högre än vanligt iallafall, åt allmänheten istället för att ha det hemligt.

Inlagt av

Den som ställde till oro här är journalister och ingen annan (eventuellt någon kärnkrafts aktivist). Dessa kunde gott ställas till svars för sitt sätt att rapportera med överdrivna rubriker (eventuellt omedvetet).

1. För det första: 4000 mikroBq är att använda prefix fel, det heter 4 mBq, (eller med grundenhet 0,004 Bq).

2. "Tusenfalt normala" är korrekt men missvisande, om något ökar från 0-1 så är ökningen tusenfalt men också helt irrelevant.

3. Proportioner, något som skulle förklara för den oinsatte om mängden är mycket eller litet, saknas helt.
Radon i vanlig luft ger ~10 000 000 mikroBq utomhus, och 200 000 000 mikroBq inomhus.

Totala strålningen har alltså ökat från 100 000 000 till 100 004 000 uBq/m3 eller 0,004%.

På samma felaktiga sätt verkar all kärnkrafts journalistik och anti-kärnkrafts aktivism argumentera.

Inlagt av

Jag håller med om din kommentar men du gjorde 2 fatala misstag.

1. mikrobecquerel = uBq (egentligen ska där vara 'my' och inte 'u', men..). mBq = millibecquerel som är betydligt större.

2. om något ökar 0-1 är det en oändlig ökning och inte "tusenfalt" eftersom 1000 x 0 = 0

Inlagt av

Ronny har rätt. Dom verkliga skyldiga till ståhejet är journalisterna som inte kunde låta bli att överdriva och skapa stora rubriker. Kanske den största skyldiga redaktören som bäst läser min text och ska moderera den (censurera den)? Till och med svenska journalister reagerade lika och slog upp denna obetydliga icke-nyhet på första sidan i många tidningar. Detta trots att det i grundinformationen sades ifrån att mängden cesium är obetydlig och hälsofarligt, men nej. Tusen gånger högre än normalt är tydligen ett så lockande köttben att man inte bara kan stå emot. Och så vet man ju att alla andra nyhetmedier kommer att reagera lika.

Hur var det nu med den där deklarationen som chefsredaktörerna kom med för en vecka sedan: relevanta och faktabaserade nyheter, var det visst fråga om. Det finns skäl för chefsredaktörena att skärskåda det egna mediets handlande. Men allt som har att göra med kärnkraft, miljöfara och klimatförändring överdrivs och ges för stort utrymme!

Inlagt av

1. Kolla dina prefix igen, mina är nog i skick. 4000 mikroBq = 4000 uBq = 4 millBq = 4 mBq.

2. Att avrunda är inget fatalt misstag. Självklart är 0-1 oändligt, men trodde inte jag behöver specificera 0,001 för att alla skall förstå innebörden, och då hade någon istället klagat på att det saknas referens på den exakta siffran.. "Tusenfalt" är också en avrundning.

 • Näse gård ska röjas fram

  Gamla träd som skymmer Näse gård ska bort.

  Näse gård ska snart synas bättre i stadsmiljön. Träd som både täcker utsikten mot herrgården och som är i dåligt skick ska nämligen gallras bort under hösten.

 • Livet på Våtskär består av utmaningar och underverk

  På Våtskär i Pernå skärgård bor fem personer året runt.

  På Våtskär utanför Kabböle i Pernå skärgård bor fem personer året runt. Ön har en rik historia, och trots att mängden invånare har minskat under årtiondena är den fortfarande fylld av liv.

 • Ambassadör Viinanen återvänder hem - men frågetecknen blir fler

  Viinanen bestrider anklagelserna om osakligt beteende.

  President Sauli Niinistö har på statsrådets förslag beordrat Stockholmsambassadören Jarmo Viinanen att återvända till Finland. Viinanen, som anklagas för osakligt uppträdande mot sin personal, lämnar sin stationeringsort den 19 september.

Läs också

 • Svenska Yle i Italien: Efterskalv skakade sängen

  Reporter Jessica Stolzmann når i dag jordbävningsområdet.

  - Jag har vaknat under natten av att efterskalv skakat sängen. Det säger Yle Nyheters utsända Jessica Stolzmann som är i staden L’Aquila en timmes väg från de byar som drabbades av jordskalvet på onsdagsmorgonen.

 • Besök Lappvikens sjukhus i virtuell verklighet

  Ta del av Radioteaterns hörspelsinstallation på din dator.

  Lappvikens sjukhus har under sin 160-åriga historia vårdat såväl vanliga människor som många berömda personer som lidit av mentala problem. Den veckra byggnaden ritad av Carl Ludwig Engel har sett och hört många historier. Nu bjuder Radioteatern er på några av dem.

 • Svampguide för nybörjare

  Tips för oerfarna svamplockare.

  Har du ingen i familjen eller kompisgänget som kan följa med dig ut i skogen och lära dig vilka svampar som är ätliga och goda, så skall du nu få några goda råd och tips. Utrustning: Skaffa en svampkniv, svampkorg och en svampbok eller app till telefone

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen