Hoppa till huvudinnehåll

Höga cesiumhalter lokaliserades till Stuks garage

Bild på STUK:s kontorsfasad. Bild: Yle/Fred Wilén mell,radioaktivitet,strålning,strålskyddscentralen,stuk

Strålsäkerhetscentralen Stuk har nu lokaliserat de förhöjda halterna av cesium som uppmättes i Helsingfors den 3-4 mars.

Det radioaktiva ämnet cesium-137 lokaliserades till garaget och en del av källaren i den fastighet där Stuk verkar.

I samma byggnad verkar också ett företag som handskas med radioaktivt småavfall.

De här utrymmena har nu isolerats och man fortsätter att utföra mätningar. Under onsdag förmiddag ska Stuk undersöka närområdet till sina fastigheter.

- Vi fortsätter att utreda strålningens ursprung. De uppmätta halterna är ändå väldigt små och medför inga hälsorisker. Personalen och personer som vistats i Stuks utrymmen är inte i fara, säger Stuks chef Tarja K. Ikäheimonen i ett pressmeddelande.

Mängden radioaktivt cesium som uppmättes i luften i Helsingfors under torsdagen och fredagen den 3-4 mars var 4 000 mikrobecquerel per kubikmeter, vilket är tusenfalt det normala. Halterna av cesium borde ändå vara miljonfalt högre för att vara skadlig.

Mätningarna gjordes på mätstationen på Strålsäkerhetscentralens tak i Kasåkern i Helsingfors.

Kommentarer

Inlagt av

Kan detta vara sant? Och om det är sant, får de som ställde till oron sitta kvar?

Inlagt av

Kan någon igen förklara vad STUK:s kärnområde är (he he)? Allvarligt talat, skulle en verklig kärnolycka hända i Finland eller våra närområden, kan vi nog läsa om det i Nya Östis, innan STUK reagerar. På riktigt alltså? Eller har personalen inbesparats till en deltidsanställd?

Inlagt av

Man skulle ju förvänta sig att de har lite mera avancerade metoder att mäta med. Att deras lokala luft presenterar hela Helsingfors luftkvalitet är ju inte så trovärdigt.

Inlagt av

Fast det nu i slutändan blev lite lustigt så har dom ju gjort rätt. Meddelade genast när man noterade höga värden, högre än vanligt iallafall, åt allmänheten istället för att ha det hemligt.

Inlagt av

Den som ställde till oro här är journalister och ingen annan (eventuellt någon kärnkrafts aktivist). Dessa kunde gott ställas till svars för sitt sätt att rapportera med överdrivna rubriker (eventuellt omedvetet).

1. För det första: 4000 mikroBq är att använda prefix fel, det heter 4 mBq, (eller med grundenhet 0,004 Bq).

2. "Tusenfalt normala" är korrekt men missvisande, om något ökar från 0-1 så är ökningen tusenfalt men också helt irrelevant.

3. Proportioner, något som skulle förklara för den oinsatte om mängden är mycket eller litet, saknas helt.
Radon i vanlig luft ger ~10 000 000 mikroBq utomhus, och 200 000 000 mikroBq inomhus.

Totala strålningen har alltså ökat från 100 000 000 till 100 004 000 uBq/m3 eller 0,004%.

På samma felaktiga sätt verkar all kärnkrafts journalistik och anti-kärnkrafts aktivism argumentera.

Inlagt av

Jag håller med om din kommentar men du gjorde 2 fatala misstag.

1. mikrobecquerel = uBq (egentligen ska där vara 'my' och inte 'u', men..). mBq = millibecquerel som är betydligt större.

2. om något ökar 0-1 är det en oändlig ökning och inte "tusenfalt" eftersom 1000 x 0 = 0

Inlagt av

Ronny har rätt. Dom verkliga skyldiga till ståhejet är journalisterna som inte kunde låta bli att överdriva och skapa stora rubriker. Kanske den största skyldiga redaktören som bäst läser min text och ska moderera den (censurera den)? Till och med svenska journalister reagerade lika och slog upp denna obetydliga icke-nyhet på första sidan i många tidningar. Detta trots att det i grundinformationen sades ifrån att mängden cesium är obetydlig och hälsofarligt, men nej. Tusen gånger högre än normalt är tydligen ett så lockande köttben att man inte bara kan stå emot. Och så vet man ju att alla andra nyhetmedier kommer att reagera lika.

Hur var det nu med den där deklarationen som chefsredaktörerna kom med för en vecka sedan: relevanta och faktabaserade nyheter, var det visst fråga om. Det finns skäl för chefsredaktörena att skärskåda det egna mediets handlande. Men allt som har att göra med kärnkraft, miljöfara och klimatförändring överdrivs och ges för stort utrymme!

Inlagt av

1. Kolla dina prefix igen, mina är nog i skick. 4000 mikroBq = 4000 uBq = 4 millBq = 4 mBq.

2. Att avrunda är inget fatalt misstag. Självklart är 0-1 oändligt, men trodde inte jag behöver specificera 0,001 för att alla skall förstå innebörden, och då hade någon istället klagat på att det saknas referens på den exakta siffran.. "Tusenfalt" är också en avrundning.

 • Svenska Teatern fyller 150 år - teaterchefen guidar runt i huset på söndag

  Den finska publiken har hittat till teatern

  Startskottet för Svenska Teaterns jubileumsår inleds på söndag med brunch, guidningar och en utställning. Att visa teater i ett hus från 1866 har sina utmaningar, men teaterchef Johan Storgård visar gärna upp den ursprungliga salongen i guld och röd plysch.

 • Manifestation för centralsjukhuset på Vasa torg

  Samma dag besöker grundlagsutskottets Annika Lapintie Vasa.

  Det blir en manifestation för Vasa centralsjukhus på Vasa torg nästa lördag. Den sammanfaller med att grundlagsutskottets ordförande Annika Lapintie (VF) besöker Vasa.

 • De tar med sig den nordiska drömmen

  "Nordiskhet följer invandrare som återflyttar hem".

  Utvandrade invandrare gör nu karriär på eget håll, men förenas av nordiska tankemönster och en nordisk livsstil.

 • HS: Finland håller inne med resultat från missiltest

  Brottstredare: Resultaten inte med i rapport

  Helsingin Sanomat skriver att Finland inte har gett lov att publicera resultaten av de Buk-missiltest som gjorts. Tidningen citerar ordföranden för den internationella haverikommissionen som utrett nedskjutningen av det malaysiska passagerarplanet över Ukraina år 2014.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen

 • Svenska Teatern fyller 150 år - teaterchefen guidar runt i huset på söndag

  Den finska publiken har hittat till teatern

  Startskottet för Svenska Teaterns jubileumsår inleds på söndag med brunch, guidningar och en utställning. Att visa teater i ett hus från 1866 har sina utmaningar, men teaterchef Johan Storgård visar gärna upp den ursprungliga salongen i guld och röd plysch.

 • Aarnios advokat: Domen en stor besvikelse

  Hovrätten skärpte domen.

  Försvaret misslyckades med att belysa Jari Aarnios synvinkel i Trevoc-fallet, säger Aarnios advokat Riitta Leppiniemi. Helsingfors hovrätt har skärpt domen mot Aarnio.

 • Heureka öppnar utställning om åldrande

  Samtidigt börjar 30 äldre jobba som dialogguider.

  På lördag öppnar Heureka utställningen Dialog i tiden - konsten att åldras. Samtidigt börjar 30 dialogguider, som själva är över 70 år, jobba i samband med utställningen.