Hoppa till huvudinnehåll

Raseborg Pride tar form

Sofia Haglund från Raseborgs ungdomsbyrå samt Isabelle Hyytiäinen från Raseborgs ungdomsfullmäktige.
Sofia Haglund och Isabelle Hyytiäinen deltog båda i det första pridemötet i Raseborg. Sofia Haglund från Raseborgs ungdomsbyrå samt Isabelle Hyytiäinen från Raseborgs ungdomsfullmäktige. Bild: Yle/Christoffer Westerlund raseborg pride,Raseborg

Elva personer dök upp på det första planeringsmötet för Raseborg Pride på måndagen (7.3). Nu finns det en klarare bild av hur evenemanget kommer att se ut.

På plats på ungdomsgården i Ekenäs var bland annat stadens kulturbyrå, ungdomsbyrå samt representanter från Helsingfors ungdomscentral.

Det ska finnas program för alla åldrar så att alla känner sig välkomna.

Isabelle Hyytiäinen från Raseborgs ungdomsfullmäktige var en av dem som var på plats. Hon tyckte att stämningen var bra på mötet.

- I början var det lite styvt men senare blev det bättre.

Picknick och program för barn

Det fattades inga stora beslut på mötet eftersom evenemanget ännu är i planeringsskedet. På mötet diskuterades var paraden ska hållas, hur programmet ska se ut och vem som är intresserad att jobba vidare med planeringen.

- Det ska finnas små stånd som ska sälja mat och dricka samt workshops för barn. Barnen är en viktig del, säger Isabelle Hyytiäinen.

En skön och varm dag smekte publiken.
Pridedeltagarna kan breda ut picknickfilten i Stallörsparken. En skön och varm dag smekte publiken. Bild: Yle/Patric Westerlund livs levande ledin,Ekenäs

Raseborg Pride ska inledas med en färgglad parad från ungdomsgården i Ekenäs, ner via Kungsgatan till Stallörsparken. Där kan besökarna ha picknick och så bjuds det på underhållning.

Inte menat bara för ungdomar

Det är ungdomsfullmäktige som har beslutat att en pridefestival ska ordnas. Det betyder ändå inte att evenemanget är till endast för ungdomar, poängterar Sofia Haglund från Raseborgs ungdomsbyrå.

- Det ska finnas program för alla åldrar så att alla känner sig välkomna och får något ut av det.

Prideparaden i Helsingfors
Det ordnas parad både på Raseborg och Helsinki Pride. Prideparaden i Helsingfors Bild: Helsinki Pride homosexuella,minoritet

Haglund är också involverad i Helsinki Pride. Där jobbar hon med festivalens ungdomsprogram. De båda pridefestivalerna är väldigt olika. I Helsingfors ordnas Pride i en vecka medan Raseborg Pride ordnas en dag.

Helsinki Pride ordnas av volontärer medan i Raseborg är stadens ungdomsbyrå inkopplad.

- Vi har större möjligheter att ordna ett brett program här, tror Haglund.

Raseborg Pride ordnas den 3 september. Evenemanget ordnas på dagtid och är alkoholfritt.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland