Hoppa till huvudinnehåll

Sopterminaler förstördes för 150 000 euro

Sopterminal i Kallvik.
Bland annat vid stranden i Kallvik i Nordsjö har sopterminalerna råkat ut för skadegörelse. Sopterminal i Kallvik. Bild: Helsingfors stad sopterminal,Helsingfors,Kallvik,Nordsjö, Helsingfors stad

Omkring 30 sopterminaler förstördes i Helsingfors i fjol. Kostnaden för att reparera eller förnya dem är omkring 150 000 euro.

I byggnadskontorets verksamhetsberättelse för 2015 framkommer att fjolåret var ett dystert år för stadens sopterminaler, det vill säga stora sopkärl som är nedgrävda i marken. Sammanlagt utsattes omkring 30 sopterminaler för skadegörelse.

Under våren brann 15 sopterminaler och ytterligare lika många under andra hälften av året. Speciellt under nyårsafton brann det i många sopkärl.

Förstördes bland annat vid Kallviksstranden

Byggnadskontoret uppger att kostnaderna för att reparera och förnya de här sopkärlen landar på omkring 150 000 euro för staden.

I maj i fjol informerade stadens idrottsverk att sopterminaler vid stranden i Kallvik för andra gången råkat ut för skadegörelse och att de ska repareras. Efter nyåret rapporterade Helsingin Sanomat om ungdomsgäng som hade smällt raketer i sopkärl. Bland annat i Väinämöinens idrottspark i Främre Tölö brann ett stort sopkärl under nyårsafton.

Sopterminalerna finns ofta i parker eller vid stränder.

Läs också

Huvudstadsregionen

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen