Hoppa till huvudinnehåll

Sopterminaler förstördes för 150 000 euro

Bland annat vid stranden i Kallvik i Nordsjö har sopterminalerna råkat ut för skadegörelse. Sopterminal i Kallvik. Bild: Helsingfors stad helsingfors,Kallvik,Nordsjö, Helsingfors stad,sopterminal

Omkring 30 sopterminaler förstördes i Helsingfors i fjol. Kostnaden för att reparera eller förnya dem är omkring 150 000 euro.

I byggnadskontorets verksamhetsberättelse för 2015 framkommer att fjolåret var ett dystert år för stadens sopterminaler, det vill säga stora sopkärl som är nedgrävda i marken. Sammanlagt utsattes omkring 30 sopterminaler för skadegörelse.

Under våren brann 15 sopterminaler och ytterligare lika många under andra hälften av året. Speciellt under nyårsafton brann det i många sopkärl.

Förstördes bland annat vid Kallviksstranden

Byggnadskontoret uppger att kostnaderna för att reparera och förnya de här sopkärlen landar på omkring 150 000 euro för staden.

I maj i fjol informerade stadens idrottsverk att sopterminaler vid stranden i Kallvik för andra gången råkat ut för skadegörelse och att de ska repareras. Efter nyåret rapporterade Helsingin Sanomat om ungdomsgäng som hade smällt raketer i sopkärl. Bland annat i Väinämöinens idrottspark i Främre Tölö brann ett stort sopkärl under nyårsafton.

Sopterminalerna finns ofta i parker eller vid stränder.

Kommentarer

Inlagt av

Här är frukterna av att ungdomar går omkring på nätterna då de inte har nåt att göra på dagarna. Inga studier eller jobb. Förr skulle inte någon orkat gå bärsärkagång efter långa och tunga arbetsdagar. Assosierar till mina föräldrar som då de var unga, efter att ha kommit från sina skolor eller jobb ännu höll på till sena kvällen och jobbade med allt möjligt annat. ( Högg och bar in ved, rensade potatis-och trädgårsland, sydde kläder, virkade dukar, stickade sockor, hjälpte till med maten osv ) Nuförtiden köps allting färdigt och folk blir mer o mer irriterade och deprimerade. Med det är som Sipiläs gäng vill ha det, så vi ska inte klaga, bara acceptera fakta.

Inlagt av

Men polisen behövs inte. Vi borde spara mera pengar där och ha även mindre poliser ute på gatorna.

Vansinnigt.

Inlagt av

@Ingebo. Jag kollade statistik på stat.fi om brotslighet bland ungdomar och den har legat på ungefär samma nivå ända sedan 80-talet(siffrorna gick inte längre tillbaka än så). Och nog gick det vilt till före det också. Inte plockade ungdomar potatis och virkade grytlappar på nyårsafton. Bara att kolla upp fakta istället för att romantisera.

Inlagt av

Du har rätt, det har alltid klankats på ungdomen. Förr så söps det och slogs, med kniv och vedträn och efter kriget till och med med skjutvapen. Man slog sönder gatlyktor, parkbänkar och telefonkiosker. Det var inte bättre förr.

Det är sedan en annan sak är att jag inte begriper vad det är för roligt med att förstöra sopkärl på en öde strand?

Inlagt av

Nej, varför romantisera? Sanningen är att dessa ungdomar - inom en nog så snar framtid - kommer att befästas med allt högre skatter för att täcka de ständigt ökande utgifterna samhället belastas med (bla. byggnadskontorets kostnader). Samtidigt kommer några av dessa ungdomar - som alltså valt att visa fingret åt samhället - högst troligt att få en allt mindre andel av det samhällstöd de naivt nog räknar med att de alltid kommer att ha tillgång tilll, såsom förmånliga studieplatser, studiebidrag, bostadsbidrag, förmånlig sjukvård, förmånliga allmänna fortskaffningsmedel, arbetslöshetsunderstöd, osv). Om de människor som genom hårt arbete och höga skatter bekostar deras vilda leverne kommer att vilja göra det även i fortsättningen återstår ännu att se. Kanske deras jämnåriga inte heller kommer att känna för det i framtiden. Vem vet? Det är ju inte ett särskilt solidariskt eller uppmuntrande beteende, eller hur?

Inlagt av

Jag anade att det skulle komma kommentarer att nog var ungdomen förr också osv. Skillnaden var den att förr så fanns inget stöd eller socialhjälp, alla klarade sig utan allmosor. Om man inte jobbade, skulle man svultit ihjäl. - Ingen låg hemma om dagarna, hen som orkade ut och gå bärsärkagång kanske gjorde det, typ en gång i året då det togs lite mer alkohol. Jag ser ju dagligen hur unga människor folk ligger hemma på dagarna, för att när klockan blir kväll dra ut på stan. Det kan man inte göra om man jobbar. Förstår inte varför alla latmaskar skall försvaras. Har inte själv aldrig legat hemma på soffan, inte heller lyft nåt socialstöd. Jag talar nu om friska unga vigulanta människor som år efter år lever på stöd, inte om sjuka som inte klarar av att jobba.

 • Polisen granskar rattfyllerister

  Polisen intensifierar rattfylleriövervakningen i hela landet

  Polisen intensifierar rattfylleriövervakningen mellan den 25 och den 31 juli 2016 i hela landet. Under de senaste tre åren har i genomsnitt 49 personer per år dött och 600 personer har skadats på grund av rattfylleri.

 • Misstänkt våldtäkt i Åbo

  En kvinna uppger att hon attackerats i Mälikkälä.

  Polisen i Åbo vill ha hjälp med tips av allmänheten gällande ett misstänkt våldtäktsförsök i stadsdelen Mälikkälä.

 • Kari-Pekka Kyrö om dopningsdomarna: Glädjens dagar

  "Det är starkt. Det är en fantastisk riktning".

  Finlands tidigare skidlandslagstränare Kari-Pekka Kyrö är glad över att man nu på allvar börjat nysta upp dopningsproblemen inom idrotten. Det är starkt. Det är en fantastisk riktning, säger han till Yle Sporten.

 • Superhelgen pressar upp priser på Åbohotell

  Kungstravet, DBTL och Swanregattan fyller hotellen.

  Det kommande veckoslutet 29-31 juli ordnas Kungstravet, stadsfestivalen Down by the laituri och Swanregattan, och nästan alla hotell i Åbo är redan fullbokade.

Läs också

 • Um Anas - den blonda jihadisten

  Anna Sundbergs väg in i den militanta islamismen.

  Anna Sundberg, är en svensk kvinna som 1994 drabbades av en religiös uppenbarelse i Stadsparken i Lund. Det var den muslimska guden hon mötte och där och då började hennes resa in i jihadistiska kretsar. Vi träffar henne och hon berättar öppet och naket sin historia, som hon också återberättar i boken Älskade terrorist - 16 år med militanta islamister.

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen

 • Stor oro för fästingar i Svenskfinland - delvis utan orsak

  En del uppsöker läkare för varje röd fläck på huden.

  Svenska Yles kartläggning visar att det kanske inte finns fler fästingar i år. Samtidigt är patienter som kommer till hälsocentralerna ändå mer uppmärksamma på fästingar och rodnad på huden samt oroliga för att få sjukdomar.

 • HJK mosade PK-35 på 17 minuter – se video

  HJK avgjorde segern på nolltid.

  Inte ens 17 minuter hade spelats när HJK ledde med 4-0 över PK-35 i söndagens omgång i fotbollsligan. Av bottenlagen blev också HIFK utan poäng i Rovaniemi.