Hoppa till huvudinnehåll

UNHCR: EU:s flyktingöverenskommelse med Turkiet kan strida mot internationella avtal

Flyktingar har kommit över till Lesbos med hjälp av smugglare
Volontärer hjälper flyktingar som nyss har tagit sig i land på grekiska ön Lesbos. Flyktingar har kommit över till Lesbos med hjälp av smugglare Bild: Yle/Jessica Stolzmann lesbos

FN:s flyktingorgan UNHCR förhåller sig ytterst kritiskt mot flyktingöverenskommelsen mellan EU och Turkiet. Överenskommelsen skulle i nuläge innebära massutvisningar utan garantier för flyktingarnas säkerhet och bryta mot internationell rätt, säger UNHCR.

FN:s flyktingorgan UNHCR riktar skarp kritik mot EU:s överenskommelse med Turkiet som är tänkt att stävja smugglingen av flyktingar från Turkiet till de grekiska öarna.

EU kom i går kväll överens med Turkiet om att flyktingar som tar sig till de grekiska öarna ska skickas tillbaka i ett försök att täppa till EU:s yttre gräns för asylsökande.

UNHCR menar att överenskommelsen sannolikt skulle bryta mot internationella avtal och FN:s flyktingkonvention.

– Planer där det ingår ett heltäckande tillbakaskickande av individer från ett land till ett annat utan lagliga garantier för individernas säkerhet är oacceptabelt, skrev UNHCR i ett utlåtande.

Organets Europachef Vincent Cochetel gick ännu längre och kallade planerna för illegala massutvisningar.

UNHCR:s Europachef Vincent Cochetel under en presskoferens i september 2015
UNHCR:s Europachef Vincent Cochetel under en presskonferens i Budapest i september 2015 UNHCR:s Europachef Vincent Cochetel under en presskoferens i september 2015 Bild: EPA/Noemi Bruzak HUNGARY vincent cochetel,flyktingar

– Kollektiva utvisningar av utlänningar är under alla omständigheter förbjudet enligt Europeiska människorättskonventionen. Ett sådant avtal skulle utgöra ett brott mot både europeisk lag och mot internationell rätt, sa Cochetel.

Minskar inte smugglingen

Cochetel slog också ned vad han kallade myten om att avtalet skulle få ett slut på smugglingen.

– Det här kan kanske avskräcka en del människor från en viss rutt, men det kommer inte att avskräcka alla från varje rutt, sa Cochetel.

Han menade att det istället bara skulle splittra smuggelrutterna och göra smugglingen mer svåråtkomlig.

– Det här kan leda till en fragmentering av smuggelrutterna. Att liknande åtgärder kommer att få människor att avstå från att försöka ta sig till Europa så länge krisen i Syrien pågår är en myt, sa Cochetel.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes