Hoppa till huvudinnehåll

Världsettans reaktion: Stöttar dopade Sjarapova

Serena Williams är världens bästa spelare på damsidan.
Serena Williams är världens bästa spelare på damsidan. Serena Williams är världens bästa spelare på damsidan. Bild: EPA Serena Williams

Tennisvärlden skakade till ordentligt samtidigt som Maria Sjarapova meddelade att hon har åkt fast för dopning. Nu kliver tennisens största damstjärna Serena Williams fram – och stöttar sin konkurrent.

På måndagen briserade den stora bomben i tennisen när Maria Sjarapova kallade till en presskonferens i Los Angeles. Ryskan meddelade då att hon har testat positivt för dopning i samband med årets första grand slam-turnering Australian Open.

Sjarapova har tagit preparatet meldonium – ett ämne som internationella antidopningsbyrån Wada tog med som ett förbjudet ämne vid årsskiftet och som under den senaste tiden skördat flera offer i tester.

– Jag har gjort ett jättestort misstag. Jag har svikit mina fans och jag har svikit min sport. Jag vill inte avsluta min karriär så här, sade Sjarapova under presskonferensen.

"Visar ansvarsfullhet och hjärta"

Ryskan erkände allt och sade att hon har tagit meldonium i tio års tid på grund av sjukdom. Nu riskerar ryskan ett straff på allt från ett till fyra år.

På tisdagen klev damernas överlägsna världsetta Serena Williams fram för att kommentera Sjarapovas dopning. Amerikanskan fördömde inte sin konkurrent.

– I både livet och i idrott finns det två sidor. Alla vet om det. Maria sade att hon är beredd att ta fullt ansvar för det här. Det visar på ansvarsfullhet och hjärta, säger Williams.

Maria Sjarapova i Rom 2015
Maria Sjarapova. Maria Sjarapova i Rom 2015 Bild: Alessandro Di Meo / EPA / All Over Press maria sjarapova

Stöttar Sjarapova

Det är oklart hur stora fördelar man får av meldonium. Det som är klart är att det i öststaterna är ett vanligt preparat som man kan köpa i apotek.

Under måndagens presskonferens erkände Sjarapova att hon inte ens hade klickat på den lista med förbjudna preparat som Wada majlade ut i slutet av förra året.

Ryskans agerande är klantigt, men Williams stöttar henne.

– De flesta var överraskade och chockade när beskedet kom, men samtidigt var de flesta också glada att hon var väldigt ärlig och visade mod att våga erkänna vad hon hade gjort och att hon hade glömt att kolla listan vid nyår.