Hoppa till huvudinnehåll

Bomben som utplånade och öppnade ögon

Dagen när solen föll från himlen
"Om inte jag berättar om det, vem skall då göra det?", frågar sig Chizuko Uchida. Dagen när solen föll från himlen Bild: Icanfilms dagen när solen föll från himlen,Yle Fem,dokumentärprogram

Schweiziska dokumentärfilmaren Aya Domenig har rötter i Japan och är barnbarn till en av de läkare som jobbade för Röda korset i Hiroshima 1945. Från tågfönstret såg han svampmolnet från atombomben och till fots fick han genom en brinnande och utplånad stad ta sig till sjukhuset där han jobbade så gott som oavbrutet i tio dygn. Hela sitt liv teg hand om händelsen.

Personliga trauman, de drabbades rädsla över att bli stämplade och diskriminerade, censuren och de politiska stämningarna efter kriget bidrog till att katastrofen tystades ner. Nu söker Aya istället upp övriga läkare och sjuksköterskor som delade upplevelserna från "dagen när solen föll från himlen". Hon träffar bland andra Chizuko Uchida (93) och Shuntaro Hida (98).

För Chizuko kom bomben att förändra livet. Utöver den chockartade händelsen fick bomben henne att se sanningen bortom propagandan och att ifrågasätta den mansdominerade politiken.

För Shuntaro började en ny tideräkning efter bomben. Han började motsätta sig krig och har ägnat mycket tid åt att förstå strålningens effekter och bryta tystnanden.

Under arbete med att låta de sista ögonvittnena som fortfarande finns kvar berätta sin syn på historien och nutiden är nästa kärnkraftskatastrof ett faktum. Med Fukushima verkar historien upprepa sig.

Orginaltitel: The day the Sun Fell (Schweiz & Finland 2015)
Yle Fem torsdag 10.3.2016 kl. 22.00
7 dagar på Arenan

Regi: Aya Domenig
Produktion: Ican Films / Samproduktion

Nyligen publicerat - Yle Fem