Hoppa till huvudinnehåll

Delstatsval: Tyska kristdemokrater övar balansgång

Magdeburg i Tyskland
Magdeburg i Tyskland. Magdeburg i Tyskland Bild: Johnny Sjöblom/Yle Magdeburg,Tyskland,Sachsen-Anhalt

I Tyskland hålls nu på söndag tre mycket intressanta delstatsval. Valen domineras så gott som fullständigt av ett enda tema; flyktingar och Angela Merkels flyktingpolitik.

Att många ifrågasätter hennes flyktingpolitik är en stor utmaning för Merkels kristdemokratiska parti CDU.

Bland kristdemokraterna i den östtyska staden Halle får han ett hjärtligt mottagande. Horst Seehofer, ledare för systerpartiet CSU i Bayern och högljudd kritiker av förbundskansler Angela Merkels flyktingpolitik.

Horst Seehofer och Reiner Haseloff
Horst Seehofer och Reiner Haseloff Horst Seehofer och Reiner Haseloff Bild: Johnny Sjöblom/Yle Horst Seehofer,Reiner Haseloff,delstatschef

Där som Merkel har försvarat de öppna gränserna, har Seehofer krävt mer kontroll och en övre gräns för hur många flyktingar Tyskland tar emot. Så också idag.

– Inget land kan eller vill ta emot obegränsade mängder med invandrare. Det kommer vi i Tyskland inte heller att klara av, säger Seehofer.

”Annorlunda idéer”

Timmarna före talet i Halle har Seehofer träffat Merkel för ännu ett samtal om flyktingarna. Han ställer sig visserligen bakom Merkels strävanden om att nå en europeisk lösning, men samtidigt...

– Om de internationella åtgärderna inte biter, måste det komma till nationella beslut om begränsningar. Själv har Seehofer och hans CSU satt upp 200 000 flyktingar per år som en övre gräns för vad Tyskland kan ta emot.

Valaffisch i Sachsen-Anhalt
Valaffisch i Sachsen-Anhalt Bild: Johnny Sjöblom/Yle Tyskland,Tysklands kristdemokratiska union (CDU),Magdeburg,Sachsen-Anhalt

Bland de ungefär trehundra personerna i publiken i Halle träffar jag Joachim Geuther.

– Jag är här för att höra Seehofers klara åsikter i flyktingfrågan. Han har ju lite annorlunda idéer än vår förbundskansler, säger Geuther.

Att Seehofer för tillfället skulle vara en bättre gäst än Merkel, vill han ändå inte skriva under.

– Merkel har handlat rätt på många sätt. Vad skulle annars ha hänt om man inte hade tagit emot flyktingarna, frågar sig Geuther.

Trots att många är missnöjda med Merkels politik, ser han ändå att de flesta tyskar inte har några sorts problem med mänskorna som har kommit till landet.

Planlöshet gynnar AfD

För kristdemokraterna i delstaterna Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz och Sachsen-Anhalt handlar valrörelsen i vilket fall som helst om en svår balansgång.

Å ena sidan måste man vara försiktig med att motarbeta sin egen förbundskansler, men samtidigt måste man ta i beaktande att en stor del av väljarna är mycket kritiska till hennes flyktingpolitik.I de flesta opinionsmätningar anser största delen av de tillfrågade att Merkel och hennes regering har misslyckats i flyktingpolitiken.

I Sachsen-Anhalt poängterar CDU-chefen Reiner Haseloff att det krävs en övre gräns för antalet flyktingar.

Haseloff i centrum av Magdeburg
Haseloff i centrum av Magdeburg Bild: Johnny Sjöblom/Yle haseloff,Magdeburg,Sachsen-Anhalt

– Solidaritet och hjälp, jo. Men det måste ske under ordnade former så att folk ser av vi har läget under kontroll, säger Haseloff.

I de tyska delstatsvalen brukar det som sker i Berlin ofta spela en lite underordnad roll. Den här gången är det annorlunda då flyktingfrågan helt och hållet dominerar.

– I många väljares ögon saknar de etablerade partierna en plan för hur man ska lösa flyktingfrågan. Det här har en speciellt stor betydelse med tanke på de kommande valen, säger statsvetaren Hendrik Träger vid universiteten i Magdeburg och Leipzig.

– Det här gynnar förstås det högerpopulistiska partiet Alternative für Deutschland. Inte för att de har lösningar utan för att de presenterar löften, som en del mänskor vill höra, fortsätter Träger.

”Överväg noga”

Kristdemokraten Edwina Koch-Kupfer har konkret erfarenhet av hur det ser ut på fältet år 2016. Hon har suttit i delstatsparlamentet i fem år och hon jobbar som bäst på att bli återvald från det norra valdistriktet i Magdeburg.

Kandidaten för CDU, Edwina Koch-Kupfer
Edwina Koch-Kupfer Kandidaten för CDU, Edwina Koch-Kupfer Bild: Johnny Sjöblom/Yle kandidat för cdu,Tysklands kristdemokratiska union (CDU),Magdeburg,Sachsen-Anhalt

– Kampanjen är nog annorlunda än i valet 2011. Emellanåt kan det vara lite svårt att få fram budskapet att vi nog tar folks bekymmer på allvar och att vi gör allt för att försöka hitta de fungerande lösningarna, säger Koch-Kupfer.

Själv jobbar hon mest med frågor inom skola och utbildning och som inom alla politikområden spelar flyktingarna en stor roll också här.

Inför valet vill hon att väljarna funderar extra noga på vem som kan komma med lösningar.

– Populisterna är bra på att servera de enkla och snabba svaren. Jag uppmanar folk att gå och rösta och samtidigt noggrant överväga vilka vallöften överhuvudtaget är realistiska.

Material i valkampanjen i Sachsen-Anhalt
Material i valkampanjen i Sachsen-Anhalt Bild: Johnny Sjöblom/Yle delstatsval,Sachsen-Anhalt