Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors universitet sade upp intendent - går miste om testamente på halv miljon

Larry Huldén jobbar som intendent vid Naturhistoriska museet i Helsingfors. Han sägs upp i början av september. Naturhistoriska centralmuseet i Helsingfors. Bild: Helsingfors universitet/ Linda Tammisto helsingfors,Helsingfors naturhistoriska centralmuseum,naturhistoriska centralmuseet,naturhistoriska muséet

Insektforskare Lena Huldén är upprörd över hur Helsingfors universitet i tider av sparåtgärder behandlar sina anställda. Nu stryker hon och hennes man universitetet ur sitt testamente.

- För det första håller man människor i spänning hur länge som helst. Det går massor av rykten och många är rädda. Får jag gå - måste jag stanna kvar? Många är över 50 och inte får man nytt jobb i den åldern. Många har tidsbundna kontrakt och blir arbetslösa i juni när kontraktet löper ut. Det är ingen trevlig miljö på universitetet, säger Lena Huldén, som är docent i tillämpad zoologi vid agrikultur-forstvetenskapliga fakulteten.

Vi testamenterar till ett annat universitet, som inte ligger i Finland.― Lena Huldén

Hon drabbas själv indirekt av de enorma sparåtgärder som Helsingfors universitet går in för. Institutionen där hon undervisar som timlärare måste anhålla om befrielse från rekryteringsförbudet för att hon ska kunna hålla sina kurser. Huldén säger att det är absurt och att byråkratiprocessen också kostar.

Sägs upp tre veckor före pensioneringen

Lena Huldéns man Larry Huldén drabbas däremot mer direkt. Han jobbar som intendent vid Naturhistoriska museet, som är underställt Helsingfors universitet.

67-åriga Larry Huldén skulle ha gått i pension den 30 september, men fick på tisdagen veta att han sägs upp med sex månaders uppsägningstid. Det här innebär att uppsägningen gäller från den 8 september, det vill säga ungefär tre veckor innan han i vilket fall som helst skulle ha gått i pension.

Universitetet sköter det inte särskilt snyggt. Det är en stor skillnad mellan att bli pensionerad och att bli uppsagd.― Lena Huldén

- Universitetet sköter det inte särskilt snyggt. Det är en stor skillnad mellan att bli pensionerad och att bli uppsagd. Det här är någonting som inte skulle ha kostat ledningen någonting utan det hade bara varit att gå och prata med människor, säger Lena Huldén.

Larry Huldén själv vill inte kommentera uppsägningen.

Lena Huldén är känd som insektforskare och historiker. Hon har gett ut flera böcker. Hon har också varit vice ordförande för Finlands kommunistiska parti. lena huldén Bild: Amanda Mylläri lena huldén

Museidirektören: Pensioneringar har beaktats

Direktören vid Naturhistoriska museet, Leif Schulman, kommenterar inte enskilda uppsägningar men säger att pensioneringar har beaktats.

De som går i pension före slutet av 2017 tas i beaktande i sparåtgärderna.― Leif Schulman, direktör, Naturhistoriska museet.

- Alla som har fyllt 61 år har fått en förfrågan om när man ska gå i pension. De som går i pension före slutet av 2017 tas i beaktande i sparåtgärderna. Det leder till en minskning av antalet anställda som måste sägas upp, säger Schulman.

Enligt Schulman finns det anställda vid museet som har valt den här lösningen. Han vill ändå inte uppge hur många som sägs upp och vilket det exakta sparbehovet är vid Naturhistoriska.

"Nu testamenterar vi egendomen till ett annat universitet"

Lena och Larry Huldén har inga bröstarvingar och de hade planerat att testamentera sin bostad, värd omkring en halv miljon, till Helsingfors universitet.

- Det kommer inte att ske. Jag tycker att något av det absolut viktigaste på en arbetsplats är respekt för andras människovärde. Det saknas just nu vid Helsingfors universitet. Jag tror inte att Helsingfors universitet, om 15 år, efter alla nedskärningar kommer att vara ett särskilt bra universitet.

Vad ska ni nu testamentera er egendom till?

- Det tänker jag inte berätta, men vi har bestämt det. Det är ett annat universitet, men det ligger inte i Finland, säger Huldén.

Kommentarer

Inlagt av

De har väl lärt sig av företagarna att anställda får hunsas och sparkas hur som helst. Jag tycker det är ju de och EK som har angett diskussionsnivån och tonen i samhällsdebatten på sistone. Denna händelse hade dock en skön tvist när resultatet av den dåliga personalpolitiken ledde ett uteblivet arv!

Inlagt av

en stilla undran, under bilden av Lena H står det att hon varit viceordförande i Finlands kommunistiska parti, vad har det med saken att göra?

Inlagt av

Vänligen förklara hur man kan bli på bättre humör av att läsa att värde för ½ miljon euro testamenteras utomlands i dessa kristider?

Inlagt av

Visst förstår jag att paret Hulden blir upprörda och tycker de gör rätt i fråga om testamentet.
Uni kunde ha skött det snyggare, men samtidigt tycker jag ju nog att om man fyllt 67 så kunde man kanske välja att självmant gå någon månad tidigare i pension och inte vänta på att bli uppsagd.

Inlagt av

Förstår deras frustration mot universitet. Lika illa behandlad kan man bli av andra företag i vårt land också, som ser mera värde i euron än i människan. Tycker ändå att det borde finnas flera goda instanser från dagis till universitet i vårt land som kunde skapa glädje o kunskap av ett sånt betydande testamente.

Inlagt av

Larry fyller 68 i februari 2017 så påstående om pensionering fram till slutet av 2017 stämmer inte. Någon förfrågan om pensionsplaner har aldrig gjorts.

Inlagt av

Här ser man vad kortsiktigt och dåligt ledarskap leder till. Detta är ett av största problemen Finland har just nu, ledarskap utan framtidsvisioner.

Inlagt av

Jag önskar herr och fru Hulden krafter i den här tunga situationen. Jag kommer själv ihåg tiden då min far blev på sjukpension hur t.ex. behandlandet
av forskare som var på pension förändrades. Partipolitiken fick en växande roll på stället som borde vara forskningens och kulturens vagga samtidigt som
respekten för det individuella mänskovärdet och forskningen minskade. Just på grund av såna här orsaker så hamnade min fars samling aldrig till Helsingfors då han önskade att
den inte skulle hamna där.

Inlagt av

Staten, i det här fallet Naturhistoriska museet vid Helsingfors universitet, säger upp anställda för att spara, Sen ska staten betala en del av arbetslöshetsbidragen för dom uppsagda. Var är logiken? Jag förstår att kanske uppstoppade elefanter inte kan förstå konsekvenserna av dom här åtgärderna, men kan akademiskt utbildade människor inte tänka själva. Nyligen blev vi serverade den här "sprittande framtidsvisonen": http://svenska.yle.fi/artikel/2012/04/13/naturhistoriska-museets-framtid...

Är det så att "bildnings-Finland" är ett skrotat begrepp (var lurar "bildningspartiet" Samlingspartiet)? Ska alltså staten i dessa effektivitetstider (=igen "bildningspartiet" Samlingspartiet) säga upp folk för att göra ingenting mot arbetslöshetsbidrag, eller hålla dom i jobb som vi alla vet att behövs? Samma uppsagda betalar skatt för sina bidrag, och vi andra betalar skatt för att dom ska få bidragen för att dom ska kunna betala skatt för dem! Detta är ju inte klokt.

Frågan lyder alltså: Vem vinnner på att staten betalar för att man inte ska jobba? Jag förstår att bondepartiet Centern (vars anhängare nyligen i Helsingfors centrum demonstrerade mot den misslyckade lantbrukspolitiken) kanske inte är det första som är intresserat att titta på uppstoppade djur när korna ska mjölkas och fåren och minkarna matas. Jag förstår också att Sannfinländarna inte är speciellt intresserade av konserverade djur som kommer från "främmande" länder. Men jag förstår inte det formliga raseri som det forna "bildningspartiet" Samlingspartiet tycks visa mot allt som har med vetande och kultur att göra. Stackars Samlingspartiets Undervisnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonen, som tydligen på fullt allvar lägger ut bland annat följande floskler: http://www.minedu.fi/OPM/Tiedotteet/2016/02/kuntien_tehtavat.html?lang=sv

  • Cocks bevisade sin styrka i Sirenius sista match

    Cocks gjorde sitt då Sirenius tackade för sig.

    Regerande handbollsmästarna Cocks var på bra spelhumör i Myrbacka och slog hemmalaget Atlas med 33–19. Matchen var samtidigt Ken Sirenius sista som chefstränare för Vandalaget.

  • Snart klarnar Lilla hankens öde

    Alla alternativ innebär minskning av nuvarande personal.

    Lilla hankens framtid diskuteras flitigt i Åbo. Inför svenska sektionens möte lutar ordförande Barbro Schauman mot att yrkesinstitutet Axxell, trots en del nackdelar, kunde vara det bättre alternativet för Lilla hankens utbildningar.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen