Hoppa till huvudinnehåll

Herrkalsonger och jätteryggsäckar för kvinnor i armén

Fötterna (iklädda kängor) på ett gäng rekryter.
Fötterna (iklädda kängor) på ett gäng rekryter. Bild: YLE/Tove Virta Raseborg,bevräringar

Det har aldrig varit så populärt bland kvinnor att söka sig till armén som i dag, och Finland flaggar gärna med att damerna har varit en del av försvaret i tjugo år. Trots det har varken utrustning eller kläder anpassats för kvinnokroppar.

Damerna i försvaret tvingas göra sin värnplikt iförda herrkalsonger, väldigt stora ryggsäckar och fladdriga kläder.

Allt som kvinnorna har på sig är skuret för män, som i allmänhet är längre och kraftigare byggda.

– Byxorna är inte formsydda för breda höfter, så man måste välja en jättestor storlek, och då blir det svårare att röra sig när byxorna hänger och man har mycket extra tyg på sig, berättar reservofficer Cecilia Alameri som kom ut i fjol efter ett år i armén.

Cecilia Alameri har gjort frivillig militärtjänst för kvinnor.
Cecilia Alameri Cecilia Alameri har gjort frivillig militärtjänst för kvinnor. Bild: Yle / Ann-Charlotte Åkerholm cecilia alameri

Ryggsäckar önskas

Yle Nyheter har talat med flera kvinnor i reserven som riktar kritik mot att armén inte anpassat utrustningen till kvinnor. I Norge har man bland annat gått in för justerbara ryggsäckar i samband med att fler damer ska in i den norska armén.

Justerbara ryggsäckar ligger högst på önskelistan även hos damerna i Finland.

– Eftersom vi kvinnor oftast inte har så breda axlar, och är kortare och smalare än männen, så kan det vara svårt att få ryggsäcken att hållas bekvämt på ryggen, för att inte tala om ett tungt robotsystem, säger Alameri.

Damerna får 50 cent mera i dagpenning för hygienartiklar och egna underkläder. Alameri skulle ändå hellre se att Försvarsmakten skulle köpa in några hundra par underbyxor och sportbehåar.

– Att kvinnorna varit med i försvaret i tjugo år och att det fortfarande inte finns underkläder som skulle passa en kvinna - det är konstigt, tycker hon.

Naken i skogen

Ett annat problem som många kvinnor påpekar med herrutrustningen är att kvinnor tvingas klä sig nästan nakna för att kunna uträtta sina behov. De flesta byxor har nämligen hängslen.

- Eftersom du måste klä av dig naken tvingas du också gå en bit bort från den övriga gruppen, vilket gör att det tar tid. Så även om du skulle vara snabbast av alla, är du ändå långsammare för att du är kvinna, säger Alameri.

Försvaret: "Inte ett problem"

Inom Försvarsmakten håller man fast vid den tjugo år gamla linjedragningen att kvinnor och män ska ha lika utrustning i armén. Endast baddräkter utgör ett undantag.

Det är inte aktuellt att anpassa något för kvinnor eftersom problemen inte över huvud taget dykt upp.

– Visst utvecklar vi vår utrustning och går regelbundet runt i garnisoner för att höra oss för, men de här frågorna har inte kommit upp, säger kommendörkapten Jarkko Miettinen, chef för materielsektorn vid Logistikverket i Tammerfors.

Kommendörskapten Jarkko Miettinen i Tammerfors.
Jarkko Miettinen Kommendörskapten Jarkko Miettinen i Tammerfors. Bild: Yle / Ann-Charlotte Åkerholm jarkko miettinen

Kommendörkapten Miettinen får också frågan ifall man inom försvaret kunde tänka sig att anpassa kläderna så att kvinnor inte skulle behöva klä av sig nakna till exempel mitt i vintern för att kissa.

– Jag ser inte att det är kläderna som är problemet där, säger Miettinen och skrattar.

– Jag måste säga att det är en ganska dålig intervjufråga. Jag hoppas att ni inte tar upp det här eftersom jag inte ser problemet här. Män måste också uträtta sina behov och där sköter de ju det "lilla behovet" lite snabbare, säger Miettinen.

Varför klagar ni inte?

Cirka 7 000 kvinnor har gjort frivillig militärtjänst i Finland men ingen av dem som Yle Nyheter har talat med har klagat desto mera på kläder eller utrustning under sin armétid.

– Varför kommer ni med kritiken först nu?

– Det kan ha att göra med att du är frivillig. Antingen vill man inte säga till eller också antar andra att du inte ska ha en åsikt. Det finns en mentalitet att "du ska bara inse att det här är situationen och fortsätta med det", säger Cecilia Alameri - som trots allt siktar på en framtid inom Försvarsmakten.

Tillägg 11.3.2015 kl. 18.38. Personerna i Tv-reportaget från Dragsvik uppträder endast för att illustrera utrustningen och omfattar inte kritiken mot utrustningen.