Hoppa till huvudinnehåll

HIFK-fans välkomnar Helsinki Garden: "Nordis är mitt andra hem, men det är dags att gå vidare"

Lena Salmi kom till kvällens match med ett pappansikte av Matti Lamberg Lena Salmi Bild: Yle/Carina Bruun hifk,ishallen,ishallen i helsingfors,lena salmi

Fansens kärlek till HIFK innefattar också ishallen på Nordenskiöldsgatan. Men många drömmer ändå om mer plats, fler restauranger och kortare köer.

HIFK-Ässät, över 8000 åskådare och stämningen är på topp. Under periodpausen köar folk till ölkranarna och korvkioskerna. Samtidigt bordlägger stadsplaneringsnämnden förslaget att riva ishallen, ”Nordis” och istället bygga Helsinki Garden på samma ställe.

Nordis är mitt andra hem, men det är dags att gå vidare. Därför välkomnar jag Helsinki Garden.― Lena Salmi

Många HIFK-fans går igång på Helsinki Garden-planerna.

- Jag tycker det låter som en bra plan. Vi lever år 2016 och HIFK behöver en ny hall med fler restauranger och utrymme för cirka 10 000 -12 000 personer, säger Kimmo Eriksson.

Kimmo Eriksson vill se en större hall på Nordenskiöldsgatan. Kimmo Eriksson Bild: Yle/Carina Bruun Helsingfors IFK (ishockey),hifk,ishallen,kimmo eriksson

Lena Salmi har besökt ishallen på Nordenskiöldsgatan regelbundet sedan 1967.

- Nordis är mitt andra hem, men det är dags att gå vidare. Därför välkomnar jag Helsinki Garden.

Varför?

- Här finns inte utrymme att träffa människor. Själva rinken och läktarna fungerar superbra, men allt annat är gammalmodigt, säger Lena Salmi.

- Ifall man bygger bostäder i Helsinki Garden, kommer jag att köpa en. Det blir en kort väg till arenan när det är match och alla mina vänner är bjudna, säger hon.

Ishallen på Nordenskiöldsgatan kan rivas. Istället bygger man Helsinki Garden. Ishallen i Helsingfors Bild: Yle/Helena von Alfthan helsingfors ishall,ishall,ishallen i helsingfors

Det går en hel periodpaus till att köa efter en öl eller glass åt barnen.― Pasi

"Den ursprungliga planen bättre"

Pasi, som väljer att inte berätta sitt efternamn, hoppas också på Helsinki Garden.

- Det är en supebra idé. Helsingfors ishall är gammalmodig, det är trångt här och långa köer överallt. Det går en hel periodpaus till att köa efter en öl eller glass åt barnen.

Många HIFK-anhängare anser att ishallen är trång och gammalmodig. Ishallen i Helsingfors Bild: Yle/Carina Bruun Helsingfors IFK (ishockey),ishallen i helsingfors

Pasi önskar dock att Nordis också kunde bevaras.

- Den ursprungliga planen, att Helsinki Garden skulle byggas på parkeringsplatsen söder om Olympiastadion, är bättre. Nordis borde bevaras så att den också kan utnyttjas, säger Pasi som är missnöjd med supporterläktaren.

- När jag var liten var B2:an supporterläktare. Jag brukade se matcherna vid ståläktaren ovanför och alla skrek som galningar. Nu är supporterläktaren i ett hörn, vilket är underligt. Den borde vara på en plats där man både ser och hör fansen bättre.

- Dessutom har stämningen här varit som på en begravning den här säsongen. Det är först nu, de senaste matcherna, som publiken har kommit igång, säger Pasi.

Nordis är en del av Helsingfors.― Anders Gyllenbögel

”Nordis ska vara här”

Anders Gyllenbögel vill bevara Nordis.

- Nordis är en del av Helsingfors. Ishallen är en ikon. Allt fungerar bra här och det är bra stämning, säger han.

Borde man bygga Helsinki Garden här istället?

- Absolut inte. Det här är Nordis och Nordis ska vara här.

Arttu Takkunen och Anders Gyllenbögel köar för att köpa något att dricka. Gyllenbögel anser att ishallen ska bevaras. Arttu takkunen, Anders Gyllenbögel Bild: Yle/Carina Bruun anders gyllenbögel,arttu takkunen,Fans,Helsingfors IFK (ishockey)
Det behövs något lite mer modernt med bättre tjänster till publiken.― Henrik Möller

Bättre tjänster för publiken

Johanna Malmberg efterlyser en större hall.

- Den nuvarande är bra, men för liten. När det är fullt här är det långa köer överallt. Man borde få fler restauranger hit.

Johanna Malmberg trivs i ishallen, men efterlyser fler restauranger. Johanna Malmberg Bild: Yle/Carina Bruun Helsingfors IFK (ishockey),hifk,johanna malmberg

Henrik Mölller är av samma åsikt.

- Jag förhåller mig positivt till Helsinki Garden. Den nuvarande hallen är ganska gammal. Det behövs något lite mer modernt med bättre tjänster till publiken.

Henrik Möller anser att det är dags för en modernare ishall med bättre tjänster. Henrik Möller Bild: Yle/Carina Bruun Henrik Möller,hifk

Vad är problemet med ishallen i dag?

- Det är lite trångt och ishallen är föråldrad. Folk förväntar sig mer. I och för sig är spelet det viktigaste i en hockeymatch, men när man kommer hit vill man även få bra mat och ha utrymme att röra sig i.

Läs mera:

Helsingfors stadsplanerare vill riva ishallen för att ge plats för HIFK:s miljonprojekt

Helsinki Garden, HIFKS:s allaktivitetsarena skulle passa bra vid Nordenskiöldsgatan anser Helsingfors stadsplaneringskontor.

 • Barn reagerar på progressiv rock

  Barn reagerar på progressiv rock

  Bertha Simojoki (13), Rebecka Kaseva (12) och Johan Peitsalo (13) tittar på musikvideon med gammal progressiv rock.

 • PM för självständighetsdagen

  Finlands 99 år firas runtom i landet.

  Finland firar i dag sin självständighet, 99 år efter att riksdagen godkände självständighetsdeklarationen den 6 december 1917. Självständighetsdagen firas runtom i landet under tisdagen.

 • Att förlora ett barn som aldrig föddes

  Annika Ljungberg har fått två missfall på ett år.

  Annika Ljungberg sitter i väntrummet med sin man och förbereder sig på att gå in till ultraljudsundersökningen. Hon är nervös och förväntansfull. I kväll ska de ringa släkt och vänner och delge den fina nyheten om det lilla fostret som växer i magen. Men så blir det inte. Det lilla fostret finns inte längre.

Läs också

 • Dags att fira 99-åriga Finland

  Klockan 18.50 på tisdagen ska allt vara klart.

  Kristallkronorna ska gnistra, orkestern vara redo på sin balkong och den röda mattan utrullad. Klockan 18.50 på tisdagen inleds självständighetsmottagningen för de 1800 gästerna och tv-publiken. Här hittar du allt du vill veta om självständighetsmottagningen.

 • 10 demonstrationer på Helsingfors gator - hundratals poliser på jobb

  Nordiska motståndsrörelsen och dess motdemo är under lupp.

  Polisen väntar sig ett tiotal demonstrationer på olika håll i Helsingfors under självständighetsdagen. Framför allt Nordiska motståndsrörelsens nynazistiska demonstration och dess motdemonstration är under lupp.

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen

 • PM för självständighetsdagen

  Finlands 99 år firas runtom i landet.

  Finland firar i dag sin självständighet, 99 år efter att riksdagen godkände självständighetsdeklarationen den 6 december 1917. Självständighetsdagen firas runtom i landet under tisdagen.

 • HS: Anneli Auer kräver ytterligare miljoner i ersättning av staten

  Auer vill ha 2,5 miljoner för tiden hon var frihetsberövad.

  Anneli Auer, som frikänts för mordet på sin man, kräver 2,5 miljoner euro i ersättning för frihetsberövning. Ansökan lämnades in till Egentliga Finlands tingsrätt på måndagen av Auers advokat Jukka Manner. Det skriver Helsingin Sanomat.