Hoppa till huvudinnehåll

HIFK-fans välkomnar Helsinki Garden: "Nordis är mitt andra hem, men det är dags att gå vidare"

Lena Salmi kom till kvällens match med ett pappansikte av Matti Lamberg Lena Salmi Bild: Yle/Carina Bruun hifk,ishallen,ishallen i helsingfors,lena salmi

Fansens kärlek till HIFK innefattar också ishallen på Nordenskiöldsgatan. Men många drömmer ändå om mer plats, fler restauranger och kortare köer.

HIFK-Ässät, över 8000 åskådare och stämningen är på topp. Under periodpausen köar folk till ölkranarna och korvkioskerna. Samtidigt bordlägger stadsplaneringsnämnden förslaget att riva ishallen, ”Nordis” och istället bygga Helsinki Garden på samma ställe.

Nordis är mitt andra hem, men det är dags att gå vidare. Därför välkomnar jag Helsinki Garden.― Lena Salmi

Många HIFK-fans går igång på Helsinki Garden-planerna.

- Jag tycker det låter som en bra plan. Vi lever år 2016 och HIFK behöver en ny hall med fler restauranger och utrymme för cirka 10 000 -12 000 personer, säger Kimmo Eriksson.

Kimmo Eriksson vill se en större hall på Nordenskiöldsgatan. Kimmo Eriksson Bild: Yle/Carina Bruun Helsingfors IFK (ishockey),hifk,ishallen,kimmo eriksson

Lena Salmi har besökt ishallen på Nordenskiöldsgatan regelbundet sedan 1967.

- Nordis är mitt andra hem, men det är dags att gå vidare. Därför välkomnar jag Helsinki Garden.

Varför?

- Här finns inte utrymme att träffa människor. Själva rinken och läktarna fungerar superbra, men allt annat är gammalmodigt, säger Lena Salmi.

- Ifall man bygger bostäder i Helsinki Garden, kommer jag att köpa en. Det blir en kort väg till arenan när det är match och alla mina vänner är bjudna, säger hon.

Ishallen på Nordenskiöldsgatan kan rivas. Istället bygger man Helsinki Garden. Ishallen i Helsingfors Bild: Yle/Helena von Alfthan helsingfors ishall,ishall,ishallen i helsingfors

Det går en hel periodpaus till att köa efter en öl eller glass åt barnen.― Pasi

"Den ursprungliga planen bättre"

Pasi, som väljer att inte berätta sitt efternamn, hoppas också på Helsinki Garden.

- Det är en supebra idé. Helsingfors ishall är gammalmodig, det är trångt här och långa köer överallt. Det går en hel periodpaus till att köa efter en öl eller glass åt barnen.

Många HIFK-anhängare anser att ishallen är trång och gammalmodig. Ishallen i Helsingfors Bild: Yle/Carina Bruun Helsingfors IFK (ishockey),ishallen i helsingfors

Pasi önskar dock att Nordis också kunde bevaras.

- Den ursprungliga planen, att Helsinki Garden skulle byggas på parkeringsplatsen söder om Olympiastadion, är bättre. Nordis borde bevaras så att den också kan utnyttjas, säger Pasi som är missnöjd med supporterläktaren.

- När jag var liten var B2:an supporterläktare. Jag brukade se matcherna vid ståläktaren ovanför och alla skrek som galningar. Nu är supporterläktaren i ett hörn, vilket är underligt. Den borde vara på en plats där man både ser och hör fansen bättre.

- Dessutom har stämningen här varit som på en begravning den här säsongen. Det är först nu, de senaste matcherna, som publiken har kommit igång, säger Pasi.

Nordis är en del av Helsingfors.― Anders Gyllenbögel

”Nordis ska vara här”

Anders Gyllenbögel vill bevara Nordis.

- Nordis är en del av Helsingfors. Ishallen är en ikon. Allt fungerar bra här och det är bra stämning, säger han.

Borde man bygga Helsinki Garden här istället?

- Absolut inte. Det här är Nordis och Nordis ska vara här.

Arttu Takkunen och Anders Gyllenbögel köar för att köpa något att dricka. Gyllenbögel anser att ishallen ska bevaras. Arttu takkunen, Anders Gyllenbögel Bild: Yle/Carina Bruun anders gyllenbögel,arttu takkunen,Fans,Helsingfors IFK (ishockey)
Det behövs något lite mer modernt med bättre tjänster till publiken.― Henrik Möller

Bättre tjänster för publiken

Johanna Malmberg efterlyser en större hall.

- Den nuvarande är bra, men för liten. När det är fullt här är det långa köer överallt. Man borde få fler restauranger hit.

Johanna Malmberg trivs i ishallen, men efterlyser fler restauranger. Johanna Malmberg Bild: Yle/Carina Bruun Helsingfors IFK (ishockey),hifk,johanna malmberg

Henrik Mölller är av samma åsikt.

- Jag förhåller mig positivt till Helsinki Garden. Den nuvarande hallen är ganska gammal. Det behövs något lite mer modernt med bättre tjänster till publiken.

Henrik Möller anser att det är dags för en modernare ishall med bättre tjänster. Henrik Möller Bild: Yle/Carina Bruun Henrik Möller,hifk

Vad är problemet med ishallen i dag?

- Det är lite trångt och ishallen är föråldrad. Folk förväntar sig mer. I och för sig är spelet det viktigaste i en hockeymatch, men när man kommer hit vill man även få bra mat och ha utrymme att röra sig i.

Läs mera:

Helsingfors stadsplanerare vill riva ishallen för att ge plats för HIFK:s miljonprojekt

Helsinki Garden, HIFKS:s allaktivitetsarena skulle passa bra vid Nordenskiöldsgatan anser Helsingfors stadsplaneringskontor.

Kommentarer

Inlagt av

Klart att det är dags att bygga nytt.En supporter har gått där sen 1967! Hallen är nog pensionsmässig. Tänk rätt, bygg nytt.

Inlagt av

Jag är absolut emot sådana förändringar och förvånas att museiverket inte skyddat den tidstypiska hallen på Nordenskiöldsgatan. Hela Tölö har ett kulturhistoriskt värde utan like och sådana här projekt skulle skada denna miljö. En sådan här hall skall såklart byggas på utkanten av staden, gärna vid järnvägen/metron så folk lätt kan förflytta sig utan bil. Finns det ens utrymme för flera storarenor i Finland? Vi har ju Hartwall Arena i Helsingfors i Elysé Arena i Åbo som båda visar rätt dålig ekonomi, även den relativt nya Barona hallen i Hagalund har nästan gått i konkurs. I sådana här frågor är det alltid bäst att skynda långsamt och bordlägga ärendet tills man är absolut säker på att det är rätt beslut man fattar. Var man än bestämmer sig för att bygga kommer det inkomma besvär, det är säkert det!

Inlagt av

Om man river ishallen och bygger en ny, kommer man då spela sina matcher i Ilmala eller Tapiola? Det tar väl lite längre än en sommar att genomföra ett sådant här projekt, även om IFK oftast har bland de längsta sommarloven av alla lag i Liiga? Hur lång tid beräknas det ta att riva och bygga dessa arenor?

Inlagt av

Den bästa idén är att bygga det ursprungliga förslaget Helsinki Garden vid Helsingegatan och sedan bygga om Nordis för arenasporter som Volleyboll och Basket, som Finland nu har grepp om inom världseliten som aldrig förr! Dessa sporter har momentum och behöver nya, större och moderna utrymmen för att utvecklas vidare.
Helsinki Garden och ishockeyn där kommer även att vara av världsklass genom olika turneringar och dessutom uppmärksammas arenan internationellt genom sin unika placering, att vara både under jorden och centralt i en storstad!
Låt Helsingfors Olympiapark bli en levande stadsdel med arenor för lokala, nationella och internationella tävlingar och träningar inom alla sporter varje dag och året runt med folk som vill bo där i bostäder eller hotell tillsammans med alla helsingforsare som besöker alla dessa evenemang! Dessutom är ett nytt köpcentrum som utvidgar innerstaden ytterligare något alla vi unga önskar....och våra föräldrar låtsas hata...
Det är vad de flesta unga önskar av framtiden i innerstan; utvidgning, utveckling och invandring! Alltför ofta är många äldre utan förståelse för framtiden och vet oftast inte hur det bästa av dåtiden kan bevaras på bästa sätt, eftersom de flesta alltid är rädda för förändringar och i det här fallet vill de bevara något de kallar ett nationallandskap!
Det finns givetvis inget nationallandskap framför Olympiastadion eftersom landskapet består av en stor ful parkering och en meningslös kulle, men med Helsinki Garden kommer en ny modern byggnad som inte skymmer Olympiastadion att samspela med denna och ge Olympiastadion en ännu mer central betydelse genom sin centrala och högre position bland alla andra byggnader på området.
Nationallandskapsargumentet kommer alltid upp av någon mindre vetande när något nytt och fint ska byggas, oavsett var, eftersom alltför ofta finns det alltid någon som hatar förändring, framtidstro och saknar en känsla för estetik och historia i beslutande ställning.
Detta är bara ett av många exempel på förbättringar som jag och mina fränder vill bygga för en ännu skönare Helsingfors i framtiden!

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen