Hoppa till huvudinnehåll

Jan Hagman: En lagkollaps låg bakom förlusten

Finland-Slovakien 9.3.2016
Ida Väyrynen lyckades skjuta tre mål mot Slovakien. Finland-Slovakien 9.3.2016 Bild: Yle/Janne Karinkanta damhandboll,damhandbollslandslaget,handboll,handbollslandslaget,ida väyrynen

Finlands handbollsdamer kämpade så gott de kunde mot Slovakien men förlustsiffrorna blev fula då gästerna vann med 29-15. Enligt landslagstränaren föll Finland på dåliga tajmningar i anfallsändan.

Matchen avgjordes under första kvarten och Finland kom aldrig åt att hota Slovakien. Något som överraskade både den finska lagledningen och spelarna.

– Det är synd att vi inte kan hänga med och ge dem en match. De blir aldrig stressade och kan i princip endast spela bort andra halvlek, säger tränaren Jan Hagman till Yle Sporten.

– Jag är väldigt besviken över vår insats. Visst får vi en tuff inledning matchen, men att vi gör endast 15 mål är alldeles för lite, fortsätter Julia Lönnborg som till vardags spelar i Elitserien i Sverige.

Vad är det Finland faller på?

– Mest handlar det om tajmningarna. Vi körde ihop oss i mitten och tog ytor av varandra istället för att skapa dem. Sen kommer vi inte åt att vrida på våra skott och deras målvakt plockar bollarna från sitt eget hörn, säger Hagman.

”Vi får fortsätta jobba på fysiken”

Finland har inlett EM-kvalet med förluster mot Polen borta (12-29), Ungern i Karis (25-38) och nu i Vanda mot Slovakien med 14 mål.

Enligt Julia Lönnborg måste Finland få mer struktur i sitt anfallsspel för att siffrorna ska se annorlunda ut på lördagen då ett bortamöte mot Slovakien står på programmet.

– Den stora mängden tekniska misstag beror delvis på att vi har för bråttom med bollen. Vi försöker hitta linjen då det inte riktigt går, menar Lönnborg.

– Det här var vår sämsta insats i kvalet, men vi ska komma ihåg att vi spelade bra i en halvlek borta på Polen, och mot Ungern som är ett världslag gör vi 25 mål.

Hur skulle du jämföra det fysiska spelet i ditt klubblag Skuru med det finska landslaget?

– Det är nog en skillnad. I Sverige går det snabbare både upp och ner. Det är tuffare tag i försvaret och det smälls på.

– Vi måste komma ihåg att vi i Skuru tränar tre gånger fysik i veckan plus fem bollträningar. Jag tycker ändå att landslaget jobbar i rätt riktning, säger Lönnborg vars Skuru slutade tvåa i grundserien efter Sävehof.

”Vi ska försöka rymma på bortaplan”

Enligt tränaren Jan Hagman fanns det vissa ljusglimtar i det finländska spelet trots de fula förlustsiffrorna.

– Jag tycker att unga Ella Holopainen gör det bra då hon kommer in och Martina Genberg sliter starkt i båda ändorna. Bettina Lillqvist inledde starkt och så gjorde Charlotta Roos ett piggt inhopp mellan stolparna. Det är nog en lagkollaps som fällde oss idag.

Varför lyckas Alexandra Roos inte göra några spelmål?

– Hon är för mycket stillastående och kommer från egen fart. Till hennes försvar måste sägas att hon led mycket av de dåliga tajmningarna som vi hade i anfallet.

Vad talar för att det inte blir en ny brakförlust på lördag?

– Att matchen börjar från 0-0…På lördagen ska vi inte låta dem rymma – utan vi ska rymma. Det kommer att vara betydligt mer folk på läktarna vilket vi ska njuta av. Vi åker dit utan någon press och ska ge dem en match, avrundar Jan Hagman.

 • Hälsostationen i Houtskär.

  Nya hälsostationen i Houtskär tas i bruk

  Den nya hälsostationen byggdes intill äldreboendet Fridhem.

  Den här veckan inleds verksamheten i Houtskärs nya hälsostation. Bygget av den nya hälsostationen inleddes i höstas och nu har orten en splitterny hälsostation.

 • Hans Sundström på sitt arbetsrum i december 2016.

  Till minne av filmkritikern Hans Sundström

  En uppskattad kritiker har lämnat salongen.

  För bara ett par veckor sedan kunde man i Hufvudstadsbladet läsa den recension som skulle komma att bli Hans Sundströms sista. Silja Sahlgren-Fodstad önskar att hon hunnit ta farväl.

 • Långskärs fiskehamn i Sundom, Vasa.

  Vasas enda fiskehamn i vågskålen

  Staden vill sälja Långskärs fiskehamn.

  Framtiden för Långskärs fiskehamn i Sundom skärgård är ännu öppen. Hamnen är livsviktig för fiskerinäringen i Sundom, och den är Vasas enda fiskehamn.

Läs också

 • En bild föreställande arbetarnas förstamajmarsch på Senatstorget 1912.

  Röda fanor över Helsingfors

  Arbetarnas första maj blek kopia från förr.

  Finland firar 100 års självständighet, men nästa år uppmärksammas också medborgarkriget. Arbetarrörelsens tidiga år är viktiga att förstå när man analyserar de blodiga händelserna. Torsten Ekman skrev en bok för att ge bakgrunden.

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

Nyligen publicerat - Sport

 • William Nylander spelar ishockey för Toronto i NHL.

  NHL-spelarna invaderar Tre Kronor - William Nylander VM-klar

  Blir den 16:e NHL-förstärkningen för Sverige vid VM.

  Inför flera ishockeyturneringar har lagledningen för Sveriges landslag haft problem med att flera spelare tackat nej till att representera Tre Kronor. Inför ishockey-VM 2017 gäller snarast det omvända: snart får lagledningen börja tacka nej till hoppfulla VM-spelare.

 • Pekka Rinne och Ryan Ellis håller siffrorna nere i NHL.

  Stark defensiv bakom Predators-seger

  Nashville leder med 2-1 mot St. Louis efter nattens vinst.

  Pekka Rinne brukar tillskrivas mycket av äran i Nashvilles triumfer, men i nattens 3-1 hemmaseger över St. Louis fick den finske burväktaren en hel del hjälp från sin backbesättning.

 • Tjeckien, ishockey.

  Tjeckien i VM-form – pressade Ryssland i genrepet

  Finlands VM-motståndare visade styrka inför mästerskapet.

  Finlands VM-motståndare Tjeckien visade styrka inför mästerskapet. Laget vann hemmaturneringen och avslutade med att falla på straffar mot Ryssland.