Hoppa till huvudinnehåll

Jan Hagman: En lagkollaps låg bakom förlusten

Finland-Slovakien 9.3.2016
Ida Väyrynen lyckades skjuta tre mål mot Slovakien. Finland-Slovakien 9.3.2016 Bild: Yle/Janne Karinkanta damhandbollslandslaget

Finlands handbollsdamer kämpade så gott de kunde mot Slovakien men förlustsiffrorna blev fula då gästerna vann med 29-15. Enligt landslagstränaren föll Finland på dåliga tajmningar i anfallsändan.

Matchen avgjordes under första kvarten och Finland kom aldrig åt att hota Slovakien. Något som överraskade både den finska lagledningen och spelarna.

– Det är synd att vi inte kan hänga med och ge dem en match. De blir aldrig stressade och kan i princip endast spela bort andra halvlek, säger tränaren Jan Hagman till Yle Sporten.

– Jag är väldigt besviken över vår insats. Visst får vi en tuff inledning matchen, men att vi gör endast 15 mål är alldeles för lite, fortsätter Julia Lönnborg som till vardags spelar i Elitserien i Sverige.

Vad är det Finland faller på?

– Mest handlar det om tajmningarna. Vi körde ihop oss i mitten och tog ytor av varandra istället för att skapa dem. Sen kommer vi inte åt att vrida på våra skott och deras målvakt plockar bollarna från sitt eget hörn, säger Hagman.

”Vi får fortsätta jobba på fysiken”

Finland har inlett EM-kvalet med förluster mot Polen borta (12-29), Ungern i Karis (25-38) och nu i Vanda mot Slovakien med 14 mål.

Enligt Julia Lönnborg måste Finland få mer struktur i sitt anfallsspel för att siffrorna ska se annorlunda ut på lördagen då ett bortamöte mot Slovakien står på programmet.

– Den stora mängden tekniska misstag beror delvis på att vi har för bråttom med bollen. Vi försöker hitta linjen då det inte riktigt går, menar Lönnborg.

– Det här var vår sämsta insats i kvalet, men vi ska komma ihåg att vi spelade bra i en halvlek borta på Polen, och mot Ungern som är ett världslag gör vi 25 mål.

Hur skulle du jämföra det fysiska spelet i ditt klubblag Skuru med det finska landslaget?

– Det är nog en skillnad. I Sverige går det snabbare både upp och ner. Det är tuffare tag i försvaret och det smälls på.

– Vi måste komma ihåg att vi i Skuru tränar tre gånger fysik i veckan plus fem bollträningar. Jag tycker ändå att landslaget jobbar i rätt riktning, säger Lönnborg vars Skuru slutade tvåa i grundserien efter Sävehof.

”Vi ska försöka rymma på bortaplan”

Enligt tränaren Jan Hagman fanns det vissa ljusglimtar i det finländska spelet trots de fula förlustsiffrorna.

– Jag tycker att unga Ella Holopainen gör det bra då hon kommer in och Martina Genberg sliter starkt i båda ändorna. Bettina Lillqvist inledde starkt och så gjorde Charlotta Roos ett piggt inhopp mellan stolparna. Det är nog en lagkollaps som fällde oss idag.

Varför lyckas Alexandra Roos inte göra några spelmål?

– Hon är för mycket stillastående och kommer från egen fart. Till hennes försvar måste sägas att hon led mycket av de dåliga tajmningarna som vi hade i anfallet.

Vad talar för att det inte blir en ny brakförlust på lördag?

– Att matchen börjar från 0-0…På lördagen ska vi inte låta dem rymma – utan vi ska rymma. Det kommer att vara betydligt mer folk på läktarna vilket vi ska njuta av. Vi åker dit utan någon press och ska ge dem en match, avrundar Jan Hagman.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport