Hoppa till huvudinnehåll

Keskisuomalainen: Allt fler medicinbiverkningar anmäls

Bild: YLE/Goodshoot.com/Ludovic Di Orio
Bild: YLE/Goodshoot.com/Ludovic Di Orio Bild: YLE/Goodshoot.com/Ludovic Di Orio mortel

Allt fler biverkningar av läkemedel anmäls, skriver tidningen Keskisuomalainen. Sedan år 2012 kan privatpersoner själva anmäla misstänkta biverkningar till Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea.

Under fjolåret gjordes 2 613 anmälningar. Det är över tusen fler än fyra år tidigare då bara vårdpersonal anmälde misstankar om biverkningar. Antalet anmälningar har vuxit varje år på 2010-talet.

Ungefär 15 procent av anmälningarna till registret kommer från patienter, resten görs av vårdpersonal. År 2012 då det blev möjligt att själv anmäla medicinbiverkningar kom 13 anmälningar från patienter, i fjol kom 405 anmälningar. Antalet har ökat varje år.

Många vet inte att man kan anmäla biverkningar

Vesa Kujala som leder Apotekarförbundets farmaceutiska avdelning säger att andelen anmälningar från patienter fortfarande är förhållandevis liten. Han tror att orsaken är att människor är försiktiga och att de inte har tillräckligt mycket information om att det går att anmäla biverkningar.

- Jag tror ändå att många diskuterar sina misstankar om medicinbiverkningar med vårdpersonal, och det kan hända att många låter dem göra anmälan, säger Kujala.

I till exempel Sverige, Holland och Danmark har en tredjedel av anmälningarna om medicinbiverkningar kommit från användarna själva redan i början av 2000-talet.

Av fjolårets anmälningar till biverkningsregistret gällde 611 misstankar om biverkningar av vaccin. Av dessa kom 41 anmälningar eller omkring sju procent från privatpersoner.