Hoppa till huvudinnehåll

Misstänkta värdetransportrånare gripna

Värdetransportrån i Salo 25.2.2016
Rånförsöket inträffade en torsdag morgon för två veckor sedan på motorvägen mellan Åbo och Helsingfors vid Suomusjärvi utanför Salo. Värdetransportrån i Salo 25.2.2016 Bild: Yle/ Andy Ödman värdetransportrån i salo

Centralkriminalpolisen har igår, tisdag, gripit fem män som misstänks ha försökt råna en värdetransport på motorvägen i Salo i slutet av februari. Fyra av de misstänkta greps i huvudstadsregionen.

Samtidigt genomförde polisen flera husrannsakningar i utrymmen och fordon som de misstänkta har kopplingar till.

Kriminalkommissarie Kimmo Heinonen från centralkriminalpolisen berättar att det är en kombination av polisens egna utredningar och tips från allmänheten som ledde till gripandena.

- Det här är ett stort genombrott i utredningen. Vi har jobbat aktivt med fallet och har använt alla medel för att komma rånarna på spåren.

Polisen har valt att inte avslöja de misstänktas nationalitet i det här skedet av utredningen.

Gömde sig i en fritidsbostad

Polisen bekräftar att rånarna gömt sig i en fritidsbostad i Kiikala i Salo strax norr om brottsplatsen efter rånförsöket. Nu är polisen särskilt intresserad av tips gällande suspekta personer och fordon som rört sig i Kiikala i februari.

Den som har tips kan skicka e-post till adressen tku.krp@poliisi.fi eller ringa polisens tipsnummer 040 371 3177.

Värdetransportrånet i Salo 25.2.2016
Rånarna tände eld på en bil på motorvägen i samband med rånförsöket. Värdetransportrånet i Salo 25.2.2016 Bild: Yle/ Kalle Mäkelä rån i salo

Flera personer på fri fot

Centralkriminalpolisen fortsätter med förundersökningen genom att förhöra de misstänkta. Kriminalkommissarie Kimmo Heinonen tror att det finns flera personer med kopplingar till rånförsöket som fortfarande är på fri fot.

- Fem män räcker inte till för ett brott av det här slaget. Ett värdetransportrån kräver planering, organisering och framförallt flera personer med egna specifika uppdrag, säger Heinonen.

Rånförsöket inträffade en torsdag morgon för två veckor sedan på motorvägen mellan Åbo och Helsingfors vid Suomusjärvi utanför Salo.

De tungt beväpnade rånarna kom inte över något byte från värdetransporten. Rånarna flydde från platsen och har eftersökts av polisen sedan dess.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland