Hoppa till huvudinnehåll

"Mowgli kan hjälpa mig hitta mig själv"

Emilia Nikkanen spelar Winnie Tate, knivkastaren Tommy Keelers assistent.
Emilia Nikkanen i förgrunden. Bilden är från Lurens uppsättning av Annie Mästerskytten år 2015. Emilia Nikkanen spelar Winnie Tate, knivkastaren Tommy Keelers assistent. Bild: Lurens / Mats Tuominen annie mästerskytten på lurens sommarteater

Det började med en chock, men övergick i en insikt om allvar och självkännedom när Emilia Nikkanen fick veta att hon fått rollen som Mowgli i Djungelboken. Pjäsen sätts upp på Lurens i Lovisa i sommar.

När rollfördelningen blev klar var det en förbryllad Mowgli, alias Emilia Nikkanen som tog emot beskedet om att hon ska spela huvudrollen.

- Det var en chock för mig att få veta att just jag, lilla Mörskombon, ska få spela en jättestor roll på Lurens.

Nikkanen konstaterar att rollen innebär ett stort ansvar, och den kommer att kräva mycket tid och koncentration.

Mowgli kan bli en ögonöppnare

Skådespelarna har redan hunnit börja förbereda sig för sina roller. Även om berättelsen är bekant för Nikkanen, så känner hon att rollen blir knepig.

- Jag har sett Disneyversionen och läst boken, men jag vet inte riktigt hur man ska tolka Mowgli.

Nikkanens dilemma är att Mowgli är en människa som försöker vara en varg och leva bland djuren, vilken kan bli svårt att spela på scen.

Skådespelare
Emilia Nikkanen. Skådespelare Bild: Lurens lurens sommarteater

Samtidigt kan rollen bli en ögonöppnare.

- Det kan hjälpa mig att hitta mig själv i mitt eget liv. Var vill jag finnas, vilken väg vill jag gå, vad vill jag utbilda mig till? funderar Nikkanen.

Sol och värme förändrar övningarna

Det som ger skådespelandet en extra krydda är att Nikkanens mamma, Katarina Nikkanen, kommer att spela pantern Bagheera, en av Mowglis bästa vänner. Emilia tycker det passar bra att spela mot mamma.

- Vi är bästa vänner, så det är inga problem, det ska bli roligt. Jag har inte spelat mot mamma förut, det kommer att bli intressant.

Övningarna har kört igång och skådespelarna har läst igenom manuset tillsammans. Nästa steg blir att gå igenom scenerna mer detaljerat.

Än så länge har övningarna skett inomhus. Lurens vridläktare har fått stå orörd, men inte länge till.

- Genast när solen börjar lysa och det är lite mindre snö, så går vi nog ut och träna.

Lurens vridläktare. Arkivbild. Bild: Marcus Nordström brudvalet