Hoppa till huvudinnehåll

Prästkulla daghem i Raseborg stänger

Prästkulla daghem i Raseborg
Det finns i dag 11 barn i Prästkulla daghem. Prästkulla daghem i Raseborg Bild: Yle/Maria Wasström prästkulla

Prästkulla daghem stängs från och med i höst. Det beslöt bildningsnämnden i Raseborg i går (8.3). Föräldrarna hade hoppats på tilläggstid.

Tanken är att det finns plats för Prästkullabarn och personal i Solglimtens daghem i Tenala kyrkby och i andra existerande daghem. Präskulla daghem ligger ungefär sju kilometer från Tenala kyrkby

Staden räknar med att spara 100 000 euro per år om daghemmet stängs.

Prästkullaföräldrar önskade tidigare i en skrivelse att daghemmet håller öppet åtminstone ett år till för att ge tid att utreda möjligheten att öppna ett privat daghem.

Men nämnden beslöt att stänga daghemmet i år.

"Vi måste ta beslutet"

Bildningsnämndens ordförande i Raseborg, Filip Björklöf (SFP) säger att de största besparingarna är lönekostnader.

Om nämnden hade beslutat att daghemmet kan vara öppet ett år till skulle det enligt Björklöf kosta staden 100 000 euro.

Solglimtens daghem i Tenala.
Prästkullabarnen ska rymmas i Solglimtens daghem i Tenala. Solglimtens daghem i Tenala. Bild: Yle/Robin Lindberg solglimtens daghem

Vad ingår i den 100 000 euro man räknar med att spara?

- Det är främst löner. När man effektiverar och får större grupper så blir kostnaden per daghemsbarn lägre. Små grupper kan rymmas direkt in i stora grupper, säger Björklöf.

Har man tittat längre fram än till nästa höst beträffande hur många barn som kan behöva vård i Prästkulla?

- Vi har räknat att alla ryms in i Tenala daghem eller i stadens andra daghem. Det vill säga på lång sikt ryms alla daghemsbarn in i existerande daghemsfastigheter.

- Det är klart att det blir längre avstånd för de flesta föräldrarna. Det är synd och det förstår vi absolut. Det är en tråkig grej. Men samtidigt så är besparingen så stor att vi måste göra den för att effektivera ekonomin.

Varför gick det inte att ge tilläggstid åt föräldrarna för att utreda framtiden?

- Ett år till skulle ha inneburit en extra kostnad på 100 000 euro. Nämnden ansåg också att man inte hade kommit tillräckligt långt i de här funderingarna.

- 100 000 är sist och slutligen en rätt så stor summa om man tänker att det inte berör så jättemånga i förhållande till hur mycket man sparar.

Besvikelsen stor i Prästkulla

Föräldrarna som har barn i Prästkulla daghem är besvikna på Raseborgs stads beslut. En av dem är Annette Ström.

- Jag är tyvärr hemskt besviken. Men det var väntat.

I dagens läge finns det 11 barn på Prästkulla daghem. Men Ström säger att om man räknar de barn nyligen har fötts och snart kommer att födas så finns det 23 småbarn i Prästkulla.

Hon har svårt att tro att det i framtiden skulle rymmas närmare 20 Prästkullabarn i Solglimtens daghem i Tenala. Ström kommer inte själv att föra sitt barn till Tenala eftersom hon jobbar i Karis.

Peter Rehn, Mikael Nylund och Annette Ström
Föräldrarna Peter Rehn, Mikael Nylund och Annette Ström. Peter Rehn, Mikael Nylund och Annette Ström Bild: Yle/Maria Wasström prästkulla daghem

- Det blir för lång omväg. I så fall utreder jag nog något annat privat eller inne i staden.

Tror inte att staden sparar 100 000

Ström ifrågasätter att staden kommer att spara 100 000 euro per år genom att stänga Prästkulla daghem. Också föräldern Peter Rehn ifrågasätter summan och anser att den är överdriven.

- Jag tror absolut inte att det går att spara så mycket.

Både Rehn och Ström konstaterar att det exempelvis blir svårt att spara 17 000 euro i matkostnader, eftersom barnen äter också på andra daghem. Ström tror också att det blir svårt att spara på personalkostnader eftersom det behövs personal också om barnen flyttar från Prästkulla till Solglimten i Tenala kyrkby.

Privat daghem eller klubb utreds

Trots det nedslående beskedet från Raseborgs stad ger Prästkullaföräldrarna inte upp. De hade hoppats att staden skulle ge ett års tilläggstid för att bättre kunna utreda andra möjligheter.

Föräldern Mikael Nylund säger att föräldrarna nu försöker utreda andra alternativ.

- Vi föräldrar här är mycket engagerade i barnens framtid och kommer definitivt att utreda möjligheten till antingen ett privat daghem eller andra möjligheter.

Mikael Nylund med sonen Viktor på Prästkulla daghem
Mikael Nylunds son går i Prästkulla daghem. Mikael Nylund med sonen Viktor på Prästkulla daghem Bild: Yle/Maria Wasström mikael nylund

Det kunde vara en lekklubb eller någonting annat så att föräldrar ska kunna fortsätta att bo här på landet och hålla landsbygden levande.

Rimmar illa med levande landsbygd

Nylund anser att beslutet att stänga Prästkulla daghem rimmar illa med att Raseborg vill ha en livskraftig landsbygd.

- Raseborg marknadsför sig som en kommun med närproducerad mat och lokalt producerade produkter. De här produkterna kommer från landsbygden. Inte vet jag hur man tänker sig att de som producerar det här kan bo på landsbygden om man inte ger möjlighet att bo kvar.

Peter Rehn är inne på samma linje.

- Jag tycker att det är allas fördel att det finns en livskraftig landsbygd, att hela kommunen är livskraftig och att folk har möjlighet att bo på landet. Det här beslutet rimmar väldigt dåligt med att staden blev utnämnd till barnvänlig stad av Unicef.

Långa resor

Mikael Nylund jobbar i Hangö. Han säger att det för honom blir 50 kilometer extra per dag att köra till daghemmet i Tenala.

- Det stämmer ju inte överens med Raseborgs Hinku-avtal där man försöker minska Raseborgs koldioxidutsläpp. Om tio föräldrar är tvungna att köra 50 km extra per dag så är det ju en ganska stor börda också för naturen.

Peter Rehn säger att det för vissa familjer kan innebära upp till en och en halv timmes resor per dag.

- Det är ju bort från fritiden. Det är också en extra kostnad för oss att köra fram och tillbaka. Jag har svårt att förstå det här.

Nylund konstaterar att flera familjer har flyttat till Prästkulla tack vare att där finns ett daghem.

- Sådana här beslut påverkar långt i framtiden. Det tycker jag att man aldrig tar med i beaktande när man gör sådana här beslut.

Artikeln uppdaterades 9.3 kl. 11:27 med mera information av Filip Björklöf och kl. 12:04 med Prästkullaföräldrarnas åsikter.


Läs också