Hoppa till huvudinnehåll

Protestdemonstration mot nedskärningar i studiestödet

Protester mot nedskräningarna i studiestödet på Senatstorget i Helsingfors.
På Senatstorget i Helsingfors på onsdagen. Protester mot nedskräningarna i studiestödet på Senatstorget i Helsingfors. Bild: Yle / Karita Lehikoinen-Stedt demonstrationer,studenter,studiestöd,Helsingfors,Senatstorget

Tusentals människor samlades i Helsingfors centrum på onsdagen för att protestera mot regeringens nedskärningar i studiestödet.

Demonstrationen arrangerades av flera av landets studentorganisationer. Busstransporter till huvudstaden ordnades från flera orter i landet.

Protestmöte mot nedskärningarna i studiestödet på Senatstorget i Helsingfors.
Protestmöte mot nedskärningarna i studiestödet på Senatstorget i Helsingfors. Bild: Yle / Karita Lehikoinen-Stedt demonstrationer,studerande,studiestöd,Senatstorget,Helsingfors

Studerande protesterar mot nedskärningar i studiestödet
Studerande protesterar mot nedskärningar i studiestödet Bild: Yle/ Karita Lehikoinen demonstrationer,studerande,studiestöd

Demonstranterna samlades på Senatstorget och marscherade längs Alexandersgatan och Mannerheimvägen till Medborgartorget.

Studenterna protesterade både mot nedskärningarna i studiestödet, både nedskärningarnas omfattning och det sätt på vilket de har beretts.

De föreslagna nedskärningarna motsvarar en fjärdedel av det studiestöd en högskolestuderande får.

Många av dem som höll tal under protesteftermiddagen, bland dem SDP:s ordförande Antti Rinne och Vänsterförbundets ordförande Paavo Arhinmäki, uttryckte sitt stöd för studenterna.

Radio X3M:s redaktör Dan Granqvist direktsände från demonstrationen. Se klippet nedan