Hoppa till huvudinnehåll

Så här bygger du enkelt en funktionsduglig fågelholk

Lämpliga holkar för blåmes, talgoxe och svartvit flugsnappare
Lämpliga holkar för blåmes, talgoxe och svartvit flugsnappare Lämpliga holkar för blåmes, talgoxe och svartvit flugsnappare Bild: Yle, Tiina Klemettilä fågelholkar

Det finns lika många fågelholksmodeller som det finns byggare. Med dessa instruktioner blir det en funktionell fågelholk med ett minimum av verktyg och material. Fågelholken passar för de flesta småfåglar, exempelvis blåmes, talgoxe och svartvit flugsnappare. Du kan använda restbitar av bräder, så länge som den ena sidan är ohyvlad och omålad.

Material:

- 12,5-15 cm bred bräda, sammanlagt ca 120 cm (vägg och botten)
- 25 cm bräda som är ett par centimeter bredare än väggarna (taket)
- 15 st 45-60 mm långa spikar
- ca 50 cm ståltråd
- plastsnöre eller tunnare elkabel för upphängningen, längd beroende på trädets storlek

Fågelholksmaterial
Material och tillbehör Fågelholksmaterial Bild: Yle, Tiina Klemettilä fågelholkar,hobbyer,byggelement

Verktyg:

- såg
- kniv
- hammare
- borrbett 28 eller 32 mm för hålet
- borrbett, som gör så stort hål att en blyertspenna går in
- måttband

Holkens väggar:

1. Såga väggar 4x25 cm. Resten blir till en bottenbit, som man sätter in i den annars färdiga holken.
2. Spika fast väggarna i varandra-sidoväggarna innanför fram- och bakstycket. Den grova, obehandlade ytan skall vara på insidan. Är hela brädbiten obehandlad, lämna kärnsidan utåt.
3. Borra ingångshålet på framsidan, så att hålets kant är ca fem cm från övre kanten av framstycket. Hålet kan med fördel borras lite snett, så att eventuellt regn inte rinner in i holken. Använd kniven för att putsa bort stickor.

Golvet:

1. Såga till golvbiten. Den kan gott vara en aning för liten - då slipper fukten ut lättare genom springorna. Du kan också borra några små hål, så att en blyertspenna ryms igenom, för bättre ventilation.
2. Spika fast golvet med en spik från alla fyra sidor

Taket på fågelholken
Taket på holken Taket på fågelholken Bild: Yle, Tiina Klemettilä fågelholkar

Taket:

1. Placera taket så att det blir minst en centimeters överhäng åt alla håll. Framtill får det gärna vara minst två centimeter som sticker ut. Spika fast taket med en spik i det ena bakersta hörnet.
2. Knacka fast en spik i vardera sidovägg i höjd med ingångshålet. Slå inte igenom spikarna, så att det på insidan blir vassa spetsar.
3. Surra fast ståltrådens ena ända i en av spikarna, böj tråden över taket och surra fast på den andra spiken. På det här viset hålls taket på plats, men vid behov kan man öppna upp genom att vrida taket åt sidan då holken skall putsas.

Upphängning:

1. Borra hål, stora så att en blyertspenna går igenom, på vardera sidan nära bakstycket, i höjd med övre kanten av ingångshålet. Kolla att du inte borrar i någon av spikarna som du fäst väggarna med! (på bilden är hålen onödigt långt ifrån bakstycket, du kan säkert bättre)
2. Peta elkabeln eller plastsnöret igenom hålen, gör små knutar vid hålen.
3. På ett lugnt område räcker det med att holken hängs upp på ca en och en halv meters höjd. På lite livligare platser kan du hänga upp den lite högre.
4. Knyt fast elkabeln eller snöret bakom trädet i en lite lös ögla, spänn åt genom att dra holken neråt. En lös ögla ger lite spelrum då trädet växer.

Artikeln är ursprungligen skriven för Yle luonto av Tiina Klemettilä

Läs också

Natur

Vi drar till skogs registrerade 775 996 skogsbesök under två veckor!

Här har flest skogsbesök gjorts

 • Harsyran är vintergrön

  De syrliga bladen kan ätas året runt.

  Många har smakat på harsyrans syrliga blad. De innehåller oxalsyra som också finns i rabarber. Bladen är klöverlika, trebladiga och man kan äta dem året runt, för de är vintergröna. Bladen är omvänt hjärtlika bladen viker ihop sig när det blir kväll, men också när det regnar. Därför har man kallat harsyran för skogarnas barometer. Den fina, lilla blomman uppenbarar sig i april-juni.

 • Häggen är släkt med rosen

  Väldoftande blommor men stinkande bark.

  Häggen blommar i maj-juni. Blomdoften är förtrollande och man kan känna igen den på långt håll. Häggens bark, trä och blad luktar däremot illa, vilken man märker om man plockar en häggbukett - händerna får en kännspak odör. Lukten påminner lite om bittermandel. Också djuren lägger märke till lukten.

 • Bofinken, en energisk sångare

  Bofinken sjunger en fallande drill med sluttrudelutt.

  Bofinkens ljudliga sång hörs nästan över allt om våren. De första bofinkarna anländer i mars. Sången börjar man oftast höra i april. Ibland övervintrar bofinken i Finland. Bofinken, Fringilla coelebs, och lövsångaren, Phylloscopus trochilus, är de två vanligaste fågelarterna i Finland. Kännetecken: Bofinken är lätt att känna igen på sina dubbla vita vingband.

 • Vildsvinen blir vanligare i Västnyland

  Ändå så gott som omöjligt att säga hur många de är.

  Vildsvinsobservationerna har blivit vanligare på sistone, men det är så gott som omöjligt att säga hur många individer vi har i Västnyland. Det menar Mikael Wikström, som är specialplanerare vid Finlands viltcentral.

 • Allemansrätten - våra rättigheter och skyldigheter i naturen

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt.

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt. Den tillåter oss att röra oss fritt i naturen, plocka svamp och bär, tälta och meta. Allemansrätten berör i princip alla människor som bor eller vistas här. Vet du vilka dina rättigheter och skyldigheter är?

 • Lokalt live: Hagabäckens rör rasar in och signalkräftan invaderar bäckens nedre lopp

  Vi sänder live kl. 15.15 och 16.00 på måndagen.

  Hagabäcken är en öringbäck mitt i centrala Helsingfors - men fiskarna hotas av giftiga utsläpp, invasiva arter och av att rören som bäcken leds genom håller på att falla sönder. Klockan 15.15 tar vi en titt på röret vid Krämertsskogsvägen och en spricka i den - 16.00 jagar vi signalkräftor i Köpingsparken.

 • Så här odlar du svamp hemma

  Den gråa ostronskivlingen är en bra nybörjarsvamp.

  Vad smakar ostronskivlingen? Hur mycket ljus behöver svampen? Och hur ofta kan jag skörda? Robin Libäck, självlärd expert inom mykologi, hjälper dig att komma igång med svampodlingen där hemma.

Nyligen publicerat - Natur