Hoppa till huvudinnehåll

Åkerfräken kallas också rävarompa

Vårskott av åkerfräken
Vårskott av åkerfräken Bild: Magnus Östman rävrumpa,Fräken

Åkerfräken, Equisetum arvense, brukar också kallas rävrumpa, rävarompa eller kuckugran. Växten har en mycket lång, grenad jordstam. Till skillnad från våra andra fräkenarter växer åkerfräken i två olika skrudar under ett och samma år.

Vårskott av åkerfräken
Vårskott av åkerfräken Vårskott av åkerfräken Bild: Magnus Östman rävrumpa,Fräken
I april-maj dyker det först upp ett blekt brunaktigt vårskott som saknar klorofyll. Det består av en enkel stjälk, i vars topp det finns en axlik sporangiesamling, sporaxet. Sporaxet ser lite ut som en kotte. I Följ med våren är det just det här sporaxet som ska iakttas. Åkerfräkens sporer från sporangiesamlingen sprids med vinden. Senare vissnar vårskottet och i stället utvecklas ett grönt, sterilt sommarskott, typiskt för alla fräkenväxter. Åkerfräken har enkla grenar i krans längs med stjälken. Åkerfräkens blad är förkrympta till små fjäll.

Åkerfräken förekommer i hela Finland. Det är en allmän fräkenväxt som man kan finna på åkrar, i skogskärr, våtmarker eller vid vägkanterna. Åkerfräken användes förr som rengörningsmedel. För trädgårdsodlare är åkerfräken främst ett ogräs som är svår att avlägsna eftersom jordstammarna är mycket långa och de brister lätt.

Kännetecken:

De blekbruna vårskotten är ca 10-15 cm höga. De gröna sommarskotten som ser ut som miniatyrgranar är 10-50 cm höga och utvecklas i slutet av maj och i juni.

Källa: Natur och Miljö/Luonto-Liitto
Foto: Magnus Östman

Vetamix

Nyligen publicerat - Vetamix