Hoppa till huvudinnehåll

"Akta dig för skåpbilar" - den moderna tidens fula gubbe

En grå skåpbil av märket Mercedes Benz
En grå skåpbil av märket Mercedes Benz Bild: Ritva Tarkki paketbilar,skåpbil

Rykten om män som försöker locka barn in i skåpbilar cirkulerar med jämna mellanrum på sociala medier. Berättelsen har sitt ursprung i verkliga händelser, berättar folklivsforskaren och författaren Bengt af Klintberg.

För en vecka sedan började ett e-postmeddelande cirkulera bland föräldrar i de södra stadsdelarna i Helsingfors. Meddelandet uppmanade eventuella vittnen till ett kidnappningsförsök av en tredjeklassare på Annegatan att vända sig direkt till polisen, som efterlyser vittnen. Tre män som talade arabiska ska ha försökt locka in flickan i en svart skåpbil. Enligt meddelandet ska också ett annat försök ha ägt rum några dagar innan på Fabriksgatan.

När Svenska Yle hörde av sig till polisen hade fallen ändå inte anmälts. Helsingforspolisen gick förra veckan också ut med ett pressmeddelande om att de undersöker saken, men att det i nuläget inte finns något som styrker att det faktiskt skulle ha hänt.

Massmördares och kidnappares fordon

Rykten om män som försöker locka in barn i skåpbilar är inte nytt, utan dyker upp med jämna mellanrum. Hur ryktena återuppstår varierar, men ofta kan det vara barnens fantasi som skenat iväg, eller att ett barn missförstått en situation, till exempel då en skåpbil stannat vid ett övergångsställe. Sedan sprider sig historien snabbt.

- Det är inte ovanligt att just en förälder skriver ett brev och delar det i sociala medier, med uppmaningen att dela det vidare. Jag tror på att det sker i god tro. Vad skulle de vinna på att sprida osanning? säger Bengt af Klintberg.

Ryktet bottnar i ett massmördarfall på 90-talet där en vit skåpbil kom att spela en nyckelroll.― Bengt af Klintberg

af Klintberg är folklivsforskare och författare, och kanske mest känd för sina böcker som handlar om moderna vandringssägner. Berättelser om kidnappningsförsök med skåpbilar har han stött på i olika varianter, och för några år sedan letade han upp källan till myten.

- Ryktet är internationellt och har förekommit i minst tio år i Sverige. Ryktet bottnar i ett massmördarfall på 90-talet där en vit skåpbil kom att spela en nyckelroll, berättar Klintberg.

Han talar om belgiska Marc Dutroux som under åren 1995 och 1996 kidnappade sex flickor, varav endast två återfanns levande.

Barn vet inte riktigt varför, men en skåpbil är farlig.― Bengt af Klintberg

- Han gäckade polisen länge, men det var till slut en åklagare som lyckades bevisa att han hyrt en vit skåpbil som han kidnappade flickorna med. Tidningarna skrev såklart mycket om vita skåpbilar och man kan tänka sig att föräldrar varnade sina barn för dem. Och sedan har det levt vidare: barn vet inte riktigt varför, men en skåpbil är farlig.

Ryktet har alltså rötter i sanna historier. Också österrikiska Natascha Kampusch, som hölls fången i åtta år, kidnappades i en vit skåpbil. Då var hon tio år gammal och gick i tredje klass.

Vandringssägner speglar samtiden

af Klintberg har inte hört historier som handlar om just araber som kidnappar barn, men säger att det sannolikt hänger ihop med den rådande flyktingkatastrofen. Moderna vandringssägner speglar ofta sin samtid och det rådande samhällsklimatet.

- Allt som är främmande och nytt blir lätt föremål för ryktesspridning. Det som i början fick mig att intresseras av vandringssägner var ju historien om råttan i pizzan, som gick som en farsot genom Sverige på 1970-talet när pizzeriorna var nya. Flera utländska restauranger tvingades stänga på grund av ryktet. Sådana rykten kan vålla stor skada, säger af Klintberg.

Skåpbilen är en slags modern parallell till fula gubbar.― Bengt af Klintberg

Och hela tiden uppstår nya historier, nya varianter och versioner som får spridning. Och är det en kategori som är populär så är det den som handlar om barn som rövas bort.

- När jag var barn varnades vi för fula gubbar. Skåpbilen är en slags modern parallell till det. Men jag har full förståelse för alla föräldrar som blir oroliga och varnar sina barn och bekanta. Det är ju faktiskt så att det inträffar fall då barn faktiskt försvinner.

 • "Inomhusluftens kvalité i Gammelbacka skola är normal"

  Skolan kommer att renoveras under hösten.

  Enligt en rapport om renoveringsbehovet av Gammelbacka skola konstaterades ventilationskanalerna i huvudbyggnaden vara i gott skick. Dessutom konstaterades det att luftkvalitén låg på normal nivå.

 • "America first får inte bli Europa sist"

  Nya sanktioner kan hota jobb inom EU.

  Europeiska jobb är i farozonen när amerikanska parlamentariker vill slå president Trump på fingrarna i Rysslandsfrågan. Intensiv lobbying utövas för att mildra effekterna. Ledamöterna i senaten och representanthuset vill statuera ett exempel. Sanktionerna mot Ryssland ska ensidigt skärpas.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle

 • Samuel lär nordkoreaner surfa - "Det är ett bra sätt att bryta isen"

  Hjälper och bygger relationer till folket genom surfingen.

  Surfing och välgörenhet, hur går det ihop? Fint, om man frågar de på Surfing The Nations. Det är en humanitär välgörenhetsorganisation på Hawaii, och Jakobstadsbon Samuel Snellman jobbar där. Förra året besökte de Nordkorea och lärde ut surfing, och nu är det dags igen.

 • Hög tröskel för polisen att ta till maktmedel

  Johan Boucht, professor i straffrätt, om polisiärt våld.

  Polisen i Finland använder maktmedel med omdöme. Men då det sker kan agerandet tolkas utgående från två olika lagstiftningar, säger Vasabon Johan Boucht som är professor i straffrätt vid Oslo universitet. Hans doktoravhandling om polisiär våldsanvändning kom nu ut i nyupplaga.

 • Yttrandefrihet på jobbet - vet du vad du får säga?

  Vad får man som anställd skriva på sociala medier?

  Här i dagarna kunde vi läsa att Karleby kommun fick skarp kritik från sina anställda för de strikta direktiv som kommunen hade satt vad gäller de anställdas bruk av sociala medier både under och efter arbetstid. Men vad säger lagen om den här typen av frågor? Får man som anställd göra och skriva vad som helst på sociala medier?

 • Drömmen om en vägg med kungliga assietter

  Journalisten Linda Forth brinner för svenska kungligheter.

  En saga i nutid med prinsar och prinsessor, vackra klänningar och en lyxkantad vardag. En institution som i sig känns omotiverad, men stjärnglans och spänning som upplevs desto större. Linda Forth har ett brinnande intresse för svenska kungligheter.

 • Tolv år i Kenya berikade livet

  Familjen Dahlbacka är hemma igen efter missionsuppdrag.

  Egentligen ville Anna Dahlbacka åka till ett annat land. Annas släktingar hade varit i Kenya, och själv hade hon sett fram emot att åka någon annanstans. Ett lockande projekt fick ändå paret att åka iväg för tolv år sedan. Anna skulle jobba med skriftspråksutveckling och Magnus skulle översätta Nya Testamentet.

 • Eftersnack frågar: Börjar du vara utvilad?

  Du har säkert sovit gott hela sommaren! Eller?

  För många är sommaren tiden då man sover ut och får ny energi. Men för andra blir de ljusa nätterna och, paradoxalt nog, stressen över att ta det lugnt bara ett störande moment. Till vilkendera gruppen hör du?

 • Sex säljer inte - avskräcker snarare

  Lättklädda människor i reklam lyckas inte sälja en produkt.

  En analys av tiotals undersökningar visar att olika försök att sälja produkter genom erotisk reklam motverkar sitt syfte.