Hoppa till huvudinnehåll

Aung San Suu Kyis förtrogne blir sannolikt Burmas president

Aung San Suu Kyi och Htin Kyaw på en presskonferens i Rangoon 2.6.2011
Aung San Suu Kyi och Htin Kyaw (t.h) på en presskonferens i Rangoon 2.6.2011 Aung San Suu Kyi och Htin Kyaw på en presskonferens i Rangoon 2.6.2011 Bild: EPA/LYNN BO BO Myanmar,Politiker i Myanmar (Burma),Aung San Suu Kyi

I Burma verkar demokratiledaren Aung San Suu Kyis förtrogne - Htin Kyaw bli landets näste president. Suu Kyi är ändå den som kommer att styra presidenten.

Suu Kyis parti NLD har utnämnt Htin Kyaw som underhusets presidentkandidat.

Efter braksegern i valet i november i fjol så har NLD stor egen majoritet både i parlamentets under- och överhus. Därför väntas Htin Kyaw nu bli den förste demokratiskt valde presidenten i Burma sen 1962.

Den grundlag - som slugt formulerats av militären - förhindrar Suu Kyi att bli president eftersom hennes söner är utländska medborgare. Det ska ha förekommit förhandlingar med militären ända sedan valet om att ändra grundlagen på den här punkten, men de har tydligen inte lett någon vart.

Militären är garanterade en fjärdedel av platserna i parlamentet och har därmed tillräckligt inflytande för att förhindra grundlagsförändringar.

Folkkära Suu Kyi har sedan länge gjort klart att det är hon som kommer att bestämma i alla fall, genom presidenten. Vilken hennes formella roll blir är fortfarande oklart.

Htin Kyaw är mera än Suu Kyis "chaufför"

Htin Kyaw är i 70-årsåldern och beskrivs ofta som Suu Kyis "chaufför", men är mycket mera än så. Han är Suu Kyis vän, nära förtrogne och rådgivare åtminstone sen mitten på 1990-talet. Bland annat leder han en välgörenhetsorganisation som Suu Kyi grundat.

Egentligen utsåg NLD två presidentkandidater. Henry Van Hti Yu utsågs till överhusets presidentkandidat. Han väntas bli vicepresident. Han representerar en av landets många minoriteter, Chin-folket.

Militären kommer också att utse en presidentkandidat och deras kandidat väntas få den andra vicepresidentposten.

Svår balansgång

Trots att Aung San Suu Kyi och hennes NLD-parti nu har makten över parlamentet och presidentposten så är militären ingalunda beredd att ge upp sitt inflytande.

Grundlagen befäster militärens makt på många sätt och militären behåller många nyckelpositioner. Det finns till och med inskrivet i grundlagen att militären har rätt att återta makten under vissa förutsättningar.

De flesta bedömare säger att de kommande åren blir en svår balansgång för Aung San Suu Kyi, den nye presidenten och NLD. De tvingas att kontinuerligt förhandla med militären för att demokratiutvecklingen i Burma ska får fortsätta efter alla decennier av militärdiktatur.