Hoppa till huvudinnehåll

Axxellstuderande oroliga för sin skolresa

På torsdagen samlades studerande vid Axxell till möte i Karis. Studiekåren kallade till möte torsdagen den 10.3.2016. Bild: Axxell axxell i karis,karis,Raseborg,studerande,studiekår,västnyland

Ett trettiotal studerande vid Axxell i Karis uttrycker sin oro över att VR drar in tågförbindelse från Kyrkslätt. De drabbade studerandena samlades till ett möte på torsdag eftermiddag i Karis.

- Ungdomar i åldern 16-18 ska inte behöva fundera över hur de ska ta sig till studieorten. Nu blir resan till skolan för studerande från Kyrkslätt alldeles för krånglig, säger Unni Mjölsnes.

Mjölsnes är handledare för studiekåren vid Axxell.

Kan inte stiga av i Karis

Studiekåren vid Axxell beslutade gå ut med ett pressmeddelande vid sitt möte på torsdagen.

I pressmeddelandet säger kåren att man är missnöjd med VR och dess beslut att dra in nästan alla fjärrtåg som stannat vid Kyrkslätt station.

- Statens järnvägar VR drar in nästan alla fjärrtåg på Kyrkslätt tågstation, och lägger in en minibuss i stället. Problemet är att man inte får stiga av i Karis om man åker med bussen, som VR köpt in som tjänst, sägs det bland annat i pressmeddelandet.

- Det gör skolresan för en del studerande praktiskt omöjlig, och blandar flera tiotals studerandes tidtabeller och scheman ordentligt, säger studerandena.

Vidare konstaterar man att studerandena skulle förlora i genomsnitt en kvart per skoldag på grund av de nya tidtabellerna.

Nytt möte vecka 11

I samma pressmeddelande säger också Finlands Svenska Skolungdomsförbunds (FSS) ordförande Nicholas Kujala bland annat att de nya tidtabellerna orsakar högre levnadskostnader för de berörda studerandena.

- Alla studerande har rätt att komma till sin utbildningsort med kollektiva färdmedel, säger Kujala.

Unni Mjölsnes berättar att studiekåren kommer att följa upp effekten av pressmeddelandet

- Studiekåren kommer att träffas igen vecka 11, säger Mjölsnes.

Uppdatering kl. 23.10: Strax före klockan 18 i kväll skickade VR mejl till Axxell där de berättade att studerande ska få åka med bussen från Kyrkslätt.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland

 • Avi: Raseborg flyttade äldre från Mjölbosta - sena beslut hotade rättsskyddet

  Regionförvaltningsverket gjorde ovanligt besök i staden.

  Det finns brister i äldrevården i Raseborg, konstaterar regionförvaltningsverket som gjort ovanligt besök i Raseborg. Flytten från Mjölbolsta till ett nytt resurserat serviceboende var inte fel i sig men beslut togs för sent. Det finns också skäl att uppdatera klienternas vårdplaner.

 • Som präst får du ta de jobb som erbjuds dig

  Så här fick Linus Stråhlman sitt första jobb som präst.

  Det kan vara svårt att komma ut i arbetslivet, men vi tar reda på hur du ska göra. Linus Stråhlman har jobbat som präst i ungefär två och ett halvt år. Så här fick han sitt första jobb.

 • Degerbyrevyn bjuder på lokal version av På Spåret

  Finlands självständighet är också en viktig del i revyn.

  Den sjuttonde revyn i Degerby blir en mix av Finland självständighet och saker som inte alls har med självständighet att göra. Så som en egen lokal version av det svenska tv-programmet På Spåret.

 • Havsörnen i Ingå hade inte fågelinfluensa

  Fågeln undersöktes av livsmedelssäkerhetsverket.

  Den sjuka havsörnen som hittades i Ingå på nyårsaftonen hade inte fågelinfluensa. Det framgår av undersökningarna som livsmedelssäkerhetsverket Evira har gjort.