Hoppa till huvudinnehåll

Blåbärsblomman ser ut som en lampa

Blåbärsris i blom
De ömtåliga blåbärsblommorna Blåbärsris i blom Bild: Jon Rikberg/Natur och Miljö vaccinium myrtillus,blåbär

Blåbäret blommar i maj-juni och är då ytterst ömtåligt. En enda frostnatt kan leda till att hela blåbärsskörden går förlorad. En av blåbärets huvudpollinerare är den ljusa jordhumlan.

Blåbäret, Vaccinium myrtillus, fäller sina blad till vintern i motsats till lingonet som är vintergrönt. Blåbäret växer i hela Finland. 23 % av skogarna i vårt land är av blåbärstyp. Blåbäret är ett allmänt ris som man också påträffar i lundartade moskogar, på skogskärr, hedar eller kalfjäll.

Kännetecken:

Blåbäret är ett 20-30 cm högt ris som hör till familjen ljungväxter. Blåbärets stam är kantig, grön och förgrenad och ser risig ut innan de ovala, tunna, ljusgröna bladen tittar fram på våren. På hösten skiftar bladen i rött. Blåbärsblommorna kommer samtidigt som bladen och ser ut som grönvita, ljusröda eller mörkröda små lampskärmar som hänger ensamma på skaft från bladvecken. Frukterna är mörkblå eller nästan svarta och glänsande. De har ofta ett ljusare ytskikt.

Blåbäret är en medicinalväxt. Bären är hälsosamma och anses vara bra för matsmältningen, motverka tarmbesvär och hjälpa mot diarré. De innehåller A-, B- och C- vitaminer, kalcium och magnesium. Bladen är utmärkta ingredienser i te.

Källa: Natur och Miljö/Luonto-Liitto
Foto: Jon Rikberg/Natur och Miljö

Vetamix

 • Censorns tips inför studentproven i finska

  Åtta tips för dig som ska skriva finska.

  Finska är ett nationalspråk som man har nytta av både i arbetslivet och livet i allmänhet. Har man gått lång lärokurs i finska, lönar det sig nog att skriva lång finska i studenten också, säger Yvonne Nummela, censor i finska vid Studentexamensnämnden.

 • Censorns tips inför realproven

  Åtta tips som hjälper dig att klara dig bra i realproven.

  Realproven är på sätt och vis ett slags mognadsprov. Den som behärskar gymnasiekursernas innehåll och dessutom kan skriva på ett trovärdigt sätt, med korrekt terminologi, visar att den är mogen - och har goda förutsättningar att klara sig bra i proven.

 • Censorns tips inför studentproven i matematik

  Tio tips för dig som skriver kort eller lång matta.

  Tidigare hade matematikproven större fokus på basfärdigheter, men sedan man år 2012 införde bättre och kraftigare tekniska hjälpmedel har nivån på uppgifterna sakta stigit.

Nyligen publicerat - Vetamix