Hoppa till huvudinnehåll

Blåbärsblomman ser ut som en lampa

Blåbärsris i blom
De ömtåliga blåbärsblommorna Blåbärsris i blom Bild: Jon Rikberg/Natur och Miljö vaccinium myrtillus,blåbär

Blåbäret blommar i maj-juni och är då ytterst ömtåligt. En enda frostnatt kan leda till att hela blåbärsskörden går förlorad. En av blåbärets huvudpollinerare är den ljusa jordhumlan.

Blåbäret, Vaccinium myrtillus, fäller sina blad till vintern i motsats till lingonet som är vintergrönt. Blåbäret växer i hela Finland. 23 % av skogarna i vårt land är av blåbärstyp. Blåbäret är ett allmänt ris som man också påträffar i lundartade moskogar, på skogskärr, hedar eller kalfjäll.

Kännetecken:

Blåbäret är ett 20-30 cm högt ris som hör till familjen ljungväxter. Blåbärets stam är kantig, grön och förgrenad och ser risig ut innan de ovala, tunna, ljusgröna bladen tittar fram på våren. På hösten skiftar bladen i rött. Blåbärsblommorna kommer samtidigt som bladen och ser ut som grönvita, ljusröda eller mörkröda små lampskärmar som hänger ensamma på skaft från bladvecken. Frukterna är mörkblå eller nästan svarta och glänsande. De har ofta ett ljusare ytskikt.

Blåbäret är en medicinalväxt. Bären är hälsosamma och anses vara bra för matsmältningen, motverka tarmbesvär och hjälpa mot diarré. De innehåller A-, B- och C- vitaminer, kalcium och magnesium. Bladen är utmärkta ingredienser i te.

Källa: Natur och Miljö/Luonto-Liitto
Foto: Jon Rikberg/Natur och Miljö

Vetamix

 • Eino Leino var en mammas pojke, kvinnotjusare och poet

  Poeten Eino Leino gungade i gudarnas gunga.

  I Esplanadparken i Helsingfors står poeten Eino Leino staty i sin slängkappa. Hans dikter handlar ofta om hur vackert och kort livet är. Själv blev han 47 år. Hans födelsedag, den sjätte juli, firas i vårt land som Diktens och sommarens dag.

 • Allemansrätten - våra rättigheter och skyldigheter i naturen

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt.

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt. Den tillåter oss att röra oss fritt i naturen, plocka svamp och bär, tälta och meta. Allemansrätten berör i princip alla människor som bor eller vistas här. Vet du vilka dina rättigheter och skyldigheter är?

 • Ätbara blommor: vilda och odlade

  Artikel om vilda blommor som kan ätas.

  Ätbara eller ätliga blommor och växter finns det gott om i våra skogar, trädgårdar och på gårdarna. Här listar vi de flesta som kan odlas eller köpas av t ex grönsakshandlare eller som växer vilt i naturen. Följ recepten för goda rätter och god smaksättning.

Nyligen publicerat - Vetamix