Hoppa till huvudinnehåll

Blåsippan är inte alltid blå

Då blåsippan, Hepatica nobilis, slår ut i blom är våren här på allvar. De första blommorna dyker vanligtvis upp i början av april, då tjälen gått ur marken. Blåsippan och tussilagon är de växter som blommar tidigast i vårt land, i april-maj.

Blåsippans stora, rosettställda, treloberade blad och de färdigt utvecklade blomknopparna bildas året innan och övervintrar. Därför kan blåsippan blomma så tidigt. Myror sprider blåsippans frön till nya platser, eftersom de har en oljerik del som myrorna gärna äter.

Kännetecken:

Blåsippan tillhör familjen Ranunkelväxter och släktet Hepatica. Den är 10-15 cm hög och har en underjordisk jordstam, vintergröna blad med ludet skaft. Blåsippan är flerårig. Blommorna är blå, lila, lilaröda och mer sällan vita. De har 6-9 kronblad.

Blåsippa i full blom
Blåsippa i full blom Bild: Jon Rikberg/Natur och Miljö Blåsippa,vetamix

Utbredning:

Blåsippan är vanlig i södra Finland. Ju längre norrut man beger sig, desto ovanligare blir det att stöta på blomman. I trakterna kring Vasa förekommer bara enstaka exemplar. Förr plockades det mycket blåsippor, vilket ledde till att arten minskade. Nu finns det åter mycket blåsippor, men man ska ändå undvika att plocka för många av dem. Blåsippan växer på näringsrik mark, i löv- och blandskogar, gärna i lundar och lundartade skogar.

Kuriosa:

Förr ansågs blåsippan kunna bota leversjukdomar. Det beror på att formen på bladet påminner aningen om en lever och dessutom är bladundersidan brunaktig. Det sades också att man skulle äta en blåsippa eller en vitsippa på våren för att få skydd mot diverse andra sjukdomar. Det vet vi idag att man inte ska göra, eftersom båda arterna är giftiga.

Källa: Natur och Miljö/Luonto-Liitto

Vetamix

 • Varför blir det kallt?

  Mörker och molnfri himmel skapar förutsättning för kyla

  Mörkret är en viktig förutsättning för kyla. Under midvintermörkret är instrålningen av värme från solen mycket liten. Om luften är klar och torr strålar i stället jordens värme fritt ut mot den svarta världsrymden, både under de långa mörka nätterna och under de korta dagarna.

 • Skidteknik för dig som vill bli bättre i spåret

  Med rätt skidteknik kan du åka skidor som ett proffs.

  Längdskidåkning är mycket bra och effektiv konditionsträning. Hela kroppen får sig en ordentlig genomgång då man använder sig av kroppens alla muskelgrupper. Här lär du dig lätt diagnonalåkning, något svårare dubbelstakning och den mycket effektiv fristilen, eller skate.

 • Digiträning – testa din digikompetens

  Ta digitestet och se om du är utrustad för en digital värld.

  Skulle du klara dig i en värld utan butiker, banker och biljettkassor där allt sköts på internet? Gör vårt digitest så vet du hur väl utrustad du är för en digital värld.

Nyligen publicerat - Vetamix