Hoppa till huvudinnehåll

Blåsippan är inte alltid blå

Då blåsippan, Hepatica nobilis, slår ut i blom är våren här på allvar. De första blommorna dyker vanligtvis upp i början av april, då tjälen gått ur marken. Blåsippan och tussilagon är de växter som blommar tidigast i vårt land, i april-maj.

Blåsippans stora, rosettställda, treloberade blad och de färdigt utvecklade blomknopparna bildas året innan och övervintrar. Därför kan blåsippan blomma så tidigt. Myror sprider blåsippans frön till nya platser, eftersom de har en oljerik del som myrorna gärna äter.

Kännetecken:

Blåsippan tillhör familjen Ranunkelväxter och släktet Hepatica. Den är 10-15 cm hög och har en underjordisk jordstam, vintergröna blad med ludet skaft. Blåsippan är flerårig. Blommorna är blå, lila, lilaröda och mer sällan vita. De har 6-9 kronblad.

Blåsippa i full blom
Blåsippa i full blom Bild: Jon Rikberg/Natur och Miljö Blåsippa,vetamix

Utbredning:

Blåsippan är vanlig i södra Finland. Ju längre norrut man beger sig, desto ovanligare blir det att stöta på blomman. I trakterna kring Vasa förekommer bara enstaka exemplar. Förr plockades det mycket blåsippor, vilket ledde till att arten minskade. Nu finns det åter mycket blåsippor, men man ska ändå undvika att plocka för många av dem. Blåsippan växer på näringsrik mark, i löv- och blandskogar, gärna i lundar och lundartade skogar.

Kuriosa:

Förr ansågs blåsippan kunna bota leversjukdomar. Det beror på att formen på bladet påminner aningen om en lever och dessutom är bladundersidan brunaktig. Det sades också att man skulle äta en blåsippa eller en vitsippa på våren för att få skydd mot diverse andra sjukdomar. Det vet vi idag att man inte ska göra, eftersom båda arterna är giftiga.

Källa: Natur och Miljö/Luonto-Liitto

 • Thomas Lundin: Ingen jul utan julkonserter

  Ger sig ut på turnén "Sent i advent" den 19-23 december.

  I år hade artisten Thomas Lundin tänkt ta ledigt från sin mångåriga tradition att ge julkonserter. Till slut kunde han ändå inte hålla sig, utan snickrade ihop turnén "Sent i advent".

 • Pärmäkoski drar sig ur tävlingarna i Toblach

  Beslut om Tour de Ski fattas i ett senare skede.

  Krista Pärmäkoski kommer inte till start på dagens 10 km i fristil i Toblach meddelar skidförbundet. Pärmäkoski som ligger på sjunde plats i den totala världscupen känner sig inte hundraprocentigt frisk

 • Ultra Bra i Helsingforsarenan 15.12 2017: Fest i den rödgröna bubblan

  Ultra Bra är tillbaka. Vilan gjorde dem gott.

  Ultra Bra är lite som samhällsdebatten just nu. Inget mittfält. Antingen älskar man dem eller så hatar man dem. Antingen var man till 100% i H:fors-arenan igår kväll för att bevittna deras efterlängtade comeback i stor skala - eller så inte. Och jo, det blev just den rödgröna suvakki-sjung-med-torka-tåren-fest som hade förväntats, skriver Marcus Rosenlund.

Läs också

Vetamix

 • Lucias blodiga historia

  Vad har utstuckna ögon och lussebullar gemensamt? Jo, lucia!

  Den lucia vi firar nuförtiden är en salig blandning av legender och folkliga traditioner. I dagens luciagestalt finns det spår av blod från Sicilien, Jesusbarn från Tyskland, en vitklädd, glöggbärande man, och mycket mera.

 • Tio skäl att sova tillräckligt

  Prioritera sömn - det är livsviktigt.

  Känner du dig trött? Slut? Totalt utmattad? Trötthet är det första tecknet på dålig eller otillräcklig sömn. Här är tio orsaker att prioritera sömn - det är inte bara tillåtet, utan direkt önskvärt.

 • Vet du hur man shoppar säkert på nätet?

  Testa dina kunskaper om nätshopping.

  Vi köper ett och annat på nätet: resor, kläder, konsertbiljetter, böcker, sportutrustning ... Gör vårt test och ta reda på om du shoppar smart på nätet!

Nyligen publicerat - Vetamix