Hoppa till huvudinnehåll

Blir detta årets Pampaslåt?

Bandet Bastupojkarna
Marcus Landgärds, André Snåre, Henri Vuortenvirta och Jesper Petell bildar tillsammans Bastupojkarna. Bandet Bastupojkarna Bild: Yle/Petter Sandelin bastupojkarna

Dröömin, så heter låten som Bastupojkarna har släppt. Gruppen består av fyra killar från Vasa som beslöt sig för att producera en låt till Pampas Nationaldag.

Fyra studerande från Vasa slog sina kloka huvuden ihop. Tillsammans har de gjort en låt som heter Dröömin. Dessa killar är Jesper Petell, Henri Vuortenvirta, André Snåre och Marcus Landgärds. Tillsammans bildar de Bastupojkarna.

- Vi funderade på många olika namn tills vi kom fram till Bastupojkarna. Bastupojkarna valde vi för att vi inte ville ha ett alltför seriöst namn. Vi gjorde låten för att det var en rolig grej, säger Marcus.

Namnet till låten myntades redan förra året av André och hans klasskompis. Dröömin är egentligen ett uttryck.

- Jag skrev ett prov som gick bättre än väntat, och då sade ja "dröömin". Under den här tiden höll en massa tjejer på med inlägg på Instagram om "Relationship goals" och "Friendship goals", så dröömin blev lite av en österbottnisk version av "goals", säger André.

Samma idé

Efter Pampas Nationaldag ifjol funderade Jesper och André på att de skulle vilja göra en finlandssvensk låt, men det blev inte av. Tankarna sattes igång igen när Marcus kontaktade dem och hade en liknande idé.

- Vi satte oss ner och funderade hur vi ska gå till väga. Det tog inte länge innan vi förstod att vi har idén men saknar talangen. Det var då Henri kom in i bilden och agerade producent, säger Jesper.

Årets Pampaslåt

Under varje Pampas Nationaldag brukar det finnas en låt som kallas för Pampaslåten. Låtar som varit Pampaslåtar är bland annat Loreens Euphoria, Ace Wilders Busy Doin' Nothin och Salem Al Fakirs I´m So Happy.

- Under Pampas Nationaldag samlas studerande från hela Svenskfinland i Vasa och vi tyckte det skulle vara en kul grej att släppa en låt som har med Pampas Nationaldag att göra, säger Henri.

Nytt material

Trots att låten bara har några dagar på nacken så finns det redan planer på en låt till.

- Vi försöker ta en sak i taget, men visst finns det idéer till en ny låt. Skynda långsamt, som Alfons Åberg skulle säga.

- Vi hoppas att låten blir omtyckt. Men värt att komma ihåg är att den i grund och botten är en kul grej som vi ville testa på att göra, säger André.

Lyssna på Bastupojkarna - Dröömin nedan.