Hoppa till huvudinnehåll

Danska terrorrättegången - det här handlar det om

En 55-årig filmregissör miste livet i skjutattacken mot kulturhuset Krudttønden den 14 februari 2015. På Krudttønden pågick en diskussion om yttrandefrihet med den svenska karikatyrtecknaren Lars Vilks. Vilks antas ha varit det planerade målet för attacke
En 55-årig filmregissör miste livet i skjutattacken mot kulturhuset Krudttønden den 14 februari 2015. På Krudttønden pågick en diskussion om yttrandefrihet med den svenska karikatyrtecknaren Lars Vilks. Vilks antas ha varit det planerade målet för attacke En 55-årig filmregissör miste livet i skjutattacken mot kulturhuset Krudttønden den 14 februari 2015. På Krudttønden pågick en diskussion om yttrandefrihet med den svenska karikatyrtecknaren Lars Vilks. Vilks antas ha varit det planerade målet för attacke Bild: EPA/LISELOTTE SABROE DENMARK OUT Krudttønden,Köpenhamn,Danmark

Idag startar rättegången om medhjälp till terrorbrott i samband med terrorattackerna i Köpenhamn för ett drygt år sedan.

Vad hände?

Den 22-åriga Omar El Hussein dödade två personer i två terrorattacker den 14 och 15 februari ifjol. Han riktade den första skjutattacken mot kulturhuset Krudttønden i Köpenhamn, där en 55-årig filmregissör miste livet. På Krudttønden pågick en diskussion om yttrandefrihet med den svenska karikatyrtecknaren Lars Vilks. Vilks antas ha varit det planerade målet för attacken, men klarade sig oskadd.

Under natten fortsatte gärningsmannen sin attack och gick till angrepp mot en konfimationstillställning i den judiska synagogan i centrala Köpenhamn. En 37- årig judisk man som höll vakt utanför föll offer för attacken. Dessutom sårades fem poliser i samband med attackerna.

Vad hände sedan?

Polisen kom samma natt gärningsmannen på spåren och försökte gripa honom i en tarppuppgång i nordvästra Köpenhamn. Han började skjuta mot polis och miste själv livet i den eldstrid som uppstod. Kort efter terrordåden greps fem personer misstänkta för inblandning i attackerna.

Vad åtalas de för?

När rättegången börjar den 10 mars står fyra personer åtalade, som har suttit häktade i ungefär ett år. Den femte misstänkta omfattas inte av åtalet och har släppts. Alla fyra åtalade är yngre vuxna män.

Åtalet handlar om medhjälp till attacken vid synagogan. Medhjälparna har assisterat gärningsmannen på flera sätt, bland annat med vapen som användes vid attacken. De har hjälpt honom att komma undan polisen strax efter dådet och undanröjt mordvapnen.

Kopplingar till terroroganisationer?

Ett par av medhjälparna har förbindelser med islamister. Danmarks Radio har gjort en kartläggning som dessutom berättar om kopplingar till gängkriminalitet. Det handlar om en gruppering som heter La Raza, som rekryetar unga män med mellanösternbakgrund.

Man har inte kunnat hitta något som tyder på planering eller koordinering från till exempel IS eller Al Qaidas sida. Det handlar om yngre män som är påverkade av en gängmiljö och inspirerade av extrema islamistiska idéer. Alla de fyra åtalade nekar till brott.