Hoppa till huvudinnehåll

Fladdermusen vilar upp och ner

I Finland har man påträffat 13 olika fladdermusarter. En del av arterna övervintrar i vårt land, medan andra flyttar söderut till vintern.

Om vintern går fladdermusen i dvala, helst i en grotta eller en bergsspricka, ett stenhus, en brunn eller i en potatiskällare. Där är det viktigt att luftfuktigheten är hög och att temperaturen är konstant 0-5 grader. Om våren är fladdermössen hungriga efter vinterdvalan och kan flyga t.o.m. under dagarna.

Kännetecken:
Den vanligaste och mest utbredda arten är den nordiska fladdermusen, Eptesicus nilssoni, som finns i hela landet och är omkring 10 cm lång. Fladdermusens vingar består av hudveck som är fästa mellan fingrarna, vid sidan av kroppen och längs största delen av svansen. Bakfötterna är fria och det är i dem fladdermusen hänger upp och ner, då den vilar. Fladdermusen trivs i många olika miljöer, bara tillgången på föda och dagsgömställen är tillräcklig. Om nätterna lockas fladdermössen till ställen med mycket insekter, t.ex. till sjöstränder. Den nordiska fladdermusen håller till i skogiga kulturlandskap, men trivs bra också i städer och vid kusterna.

Närbild av långörad fladdermus
Den långörade fladdermusen är liten, men har långa öron. Närbild av långörad fladdermus Bild: Lauri Aarnio / kuvaliiteri.fi vetamix,Långörad fladdermus

Föda och jakt:
Fladdermusen är ett däggdjur som hör till ordningen Chiroptera. Alla fladdermusarter som finns i Finland livnär sig på insekter. En fladdermus äter flera tusen insekter på en natt. Fladdermusen vilar om dagen och flyger om natten. Då jagar den insekter med hjälp av ett eget radarsystem. Det betyder att den orienterar sig med hjälp av ljud med en så hög frekvens att människans öra inte kan uppfatta dem. Då ljudet studsar mot en insekt eller ett hinder får fladdermusen en bild av vilka objekt som finns i omgivningen. Ekosökningen fungerar inte på öppna platser och därför flyttar fladdermössen om landskapet blir för öppet.

Folktro:
Fladdermusen har alltid fascinerat och skrämt människan. Inom folktron trodde man att synen kunde förbättras med fladdermusblod. Fladdermusblod rekommenderades också som hårborttagningsmedel och man var rädd för att man skulle bli skallig om en fladdermus fastnade i håret. Att se en fladdermus flyga in i en husvägg betydde att det snart skulle börja regna. De mest mytomspunna fladdermössen är vampyrerna. Bara 3 av fladdermusarterna på jorden är vampyrer, vilket betyder att de dricker eller egentligen slickar i sig blod från däggdjur eller fåglar som de bitit. Vampyrerna finns alla i Syd- och Centralamerika.

I projektet Följ med våren behöver man inte artbestämma fladdermössen. Det räcker med att se en fladdermus i rörelse.

Källa: Natur och Miljö/Luonto-Liitto
Video: Kari Hautanen

Vetamix

Nyligen publicerat - Vetamix