Hoppa till huvudinnehåll

Flicka blev påkörd och dog - chauffören fick böter

Trafikmärke för skolelever
Det gick flera barn på vägen när mannen förlorade kontrollen över bilen. Trafikmärke för skolelever Bild: Yle/ Nora Engström märke

En man som körde på en 10-årig flicka i Vanda så att hon dog direkt dömdes i tingsrätten till bötesstraff på dryga 1 000 euro. Hovrätten sänker nu ersättningssumman som mannen ska betala.

Det var i december 2014 som en då 53-årig man tappade kontrollen över sin bil under en sjukdomsattack och körde på motsatt sida av vägen där en 10-årig flicka promenerade. Flickan dog omedelbart. Mannen skadades själv och likaså hans bil som krockade mot en elstolpe.

På vägen fanns också andra barn som flydde undan när mannen tappade kontrollen över bilen. Händelsen ägde rum omkring 600 meter från en skola.

Mannen hade magsmärtor under dagen

Mannen hade en vecka tidigare genomgått en bråckoperation och kände av värk efter operationen. Han hade därför ätit receptbelagd medicin, men läkaren hade inte uppmanat honom att låta bli bilkörning. Dagen som han körde på flickan hade han inte ätit värkmedicin, men han hade magsmärtor som hade tilltagit under dagen.

Åklagaren krävde att mannen döms till grovt äventyrande av trafiksäkerheten och grovt dödsvållande, men tingsrätten dömde i december i fjol honom enbart till äventyrande av trafiksäkerheten och dödsvållande.

Tingsrätten: Inte grovt dödsvållande

Tingsrätten ansåg att orsakerna till att han förlorade kontrollen över bilen gör att förfarandet inte kan anses vara grovt. Rätten ansåg ändå att han borde ha stannat bilen när smärtorna ökade. I domen framkommer också att mannen en gång tidigare, i juni 2014, förlorat medvetandet när han körde bil.

I domen framkommer också att mannen en gång tidigare, i juni 2014, förlorat medvetandet när han körde bil.

Han dömdes i tingsrätten till böter på 1 170 euro samt olika ersättningar på flera tusen euro. Helsingfors hovrätt sänkte ersättningssumman på torsdagen. Mannen behöver nu inte ersätta Vanda Energis kostnader som uppstod när han körde på elstolpen eftersom försäkringsbolaget gör det. I övrigt ändrade hovrätten inte på Vanda tingsrätts dom.

Mannen har 2011 och 2012 kört berusad och fick tillfälligt körförbud i januari 2015. Körförbudet upphörde i samband med tingsrättens dom i december.