Hoppa till huvudinnehåll

Från jord till bord - naturen som skafferi

Filip och Linda i kantarellskogen.
Filip och Linda i kantarellskogen. Filip och Linda i kantarellskogen. Bild: Johannes Östergård / Five Corners Production linda stenman-langhoff,kantarell,skogar,sommar

Under våren följer vi krögarparet Filip Langhoff och Linda Stenman-Langhoff på en matresa längs sydkusten. Serien heter Från jord till bord och i huvudrollerna ser vi tolv färska råvaror, flera gånger nominerade för god smak och hög prestanda. Birollerna innehas av odlare, fiskare, jägare samt en hel drös gäster.

Kopplingen till naturen är stark. Kravet på råvaror av hög kvalitet gäller i varje avsnitt, vare sig den är fälld i skymning, fångad i arla morgongryning, odlad efter strikta regelverk eller plockad i skogen. Den gemensamma nämnaren är att naturen ger det vi behöver.

Från jord till bord ger goda råd och inspiration till den som tycker om att laga enkla, snabba mellanmål, men gläder också gourmén som söker utmaningar på restaurangnivå. Har du tummen mitt i hand eller hellre äter ute än hemma kan du förse dig med en ostbricka, ett glas vin och bara njuta av vackra bilder av läckra maträtter och råvaror i slow-motion.

Linda och Filip har båda en gedigen erfarenhet av matbranschen. Efter restaurangskolan på Åland har de har bott och jobbat i Norge i tio år, med en avstickare i Barcelona, innan de kom tillbaka till Finland. Före de öppnade sin egen restaurang Ask i Kronohagen, 2012, hann de dessutom jobba på bl a Michelinkrogen Chez Dominique i Helsingfors.

– Vi vill veta varifrån råvarorna kommer. Därför var det så roligt att göra det här TV-programmet och få vara med och träffa många producenter. Vi vill lyfta fram deras viktiga arbete och det faktum, att utan dem så skulle vi ju inte ha något att laga maten av!

Paret Langhoff anser att råvaror helst ska resa så litet så möjligt, men begreppet närproducerat är ändå något de inte är speciellt förtjusta i.

– Ordet säger ju egentligen ingenting. Det finns inget klart regelverk för vad ordet egentligen innebär. Närproducerad kan vara en produkt som är producerad hos grannen, men den kan lika gärna vara producerad i andra ändan av Finland. Och ordet säger heller inget om hur råvaran är producerad, trots att det är jätteviktigt.

Stirrande signalkräfta.
Stirrande signalkräfta. Bild: Five Corners Production signalkräfta,kräftor,storkräftor,kräftdjur,kräftfiske,linda stenman-langhoff

Ekologiskt tankesätt genomsyrar allt

En ekologisk produkt måste vara odlad enligt vissa kriterier för att få kallas ekologisk. Smaken kan förstås inte garanteras, men nog att produkten framställts enligt vissa odlingskriterier och utan användning av växtskyddsmedel.

Efter att ha träffat många matproducenter i samband med inspelningen av Från jord till bord är Linda och Filip imponerade över all den yrkesskicklighet de har fått uppleva.

– Jämfört med resten av världen har vi ju faktiskt ganska hemska väderförhållanden här i Finland. Det är inte lätt att odla något här. Därför är det viktigt att förstå att inhemska råvaror kanske kostar litet mer, säger Filip. 

– Och vill vi ha tillgång till bra, inhemska råvaror måste också producenterna få ett skäligt pris för sina produkter.

Experimentera och minska matsvinnet

Linda vill också fästa uppmärksamhet vid matsvinnet. Vi är många som alltför ofta slänger bort bra mat trots att man antagligen skulle klara sig i minst en vecka bara på det man har i kylskåpet och i frysen. 

– Det behöver ju inte alltid vara den där biffen eller kycklingbröstet – har man en bra huvudingrediens och lök, vitlök, salt, peppar och fett så behöver man inte mycket mer. Jag brukar säga att fem ingredienser räcker. Det gäller att våga experimentera.

Filip medger att till och med han ibland står och river sig i håret när det är dags att hitta på middagsmat till familjen eftersom det oftast är Linda som står för vardagsmiddagarna.

– Men till och med skrattande knackkorvar fungerar bra bara korven är av god kvalitet! För oss är det viktigt att det också ska vara roligt med mat.

Potpurri av läckerheter

I varje avsnitt lagas en snabbrätt ute i naturen och en middag med flera rätter i köket. Gäster i köket är bl a politikern Elisabeth Rehn, matskribenten Kenneth Nars, kocken Jacob Holmström från Gastrologik i Stockholm och genusforskaren Charlotte Vainio.

Som tittare får du också handledning i hur du själv kan laga någon av programmets rätter. Filip eller Linda visar vilka ingredienser som behövs och hur de tillreds. Steg för steg kokar du t ex kräftsoppa av skalen från gårdagens kräftskiva.

På Svenska Yles hemsidor hittar du recepten till alla rätter, vissa med handledande videoklipp samt specifika artiklar som presenterar råvaran med fakta, tips, länkar, anekdoter och information om bl a näringsinnehåll.

Serien sändes första gången i Yle fem år 2016.

På menyn i Från jord till bord

Rödbeta och getmjölk
varm rödbetssallad med bovetegröt Rödbeta och getmjölk Bild: Marika Hill / Five Corners Production rödbeta,sallader (maträtter),get,getmjölk,från jord till bord
Grillad lammkarré, sadel, ribs och hjärta
grillat lammhjärta, ribs, karré och sadel Grillad lammkarré, sadel, ribs och hjärta Bild: Marika Hill / Five Corners Production lamm,grillar,från jord till bord
Ugnsbakade potatisar med löjrom, majonnäs och svampröra.
ugnsbakad potatis med svampsallad och löjrom Ugnsbakade potatisar med löjrom, majonnäs och svampröra. Bild: Marika Hill / Five Corners Production potatis,Potatisrätter,ugnsrätter,från jord till bord,majonnäs,svampar
Smörstekt gös med broccoliblommor och bernaisesås.
smörbakad gös med broccoliblommor Smörstekt gös med broccoliblommor och bernaisesås. Bild: Marika Hill / Five Corners Production gös,från jord till bord,såser,broccoli
Filip Langhoffs tomatsoppa
kall tomatsoppa Filip Langhoffs tomatsoppa Bild: Marika Hill / Five Corners Production tomat,soppor,Tomato soup,från jord till bord
Jordgubbssallad
sallad med grillad, jordgubbsmarinerad kyckling och purjolök Jordgubbssallad Bild: Marika Hill / Five Corners Production jordgubbe,jordgubbssallad,sallader (maträtter),gurka
Morotskaka med grönt och svart te.
morotskaka med mascarponeglasyr Morotskaka med grönt och svart te. Bild: Marika Hill / Five Corners Production morot,Morotskaka,drycker,Svart te,grönt te,rotfrukter,från jord till bord
Nybakat surdegsvetebröd med färskt smör.
surdegsvetebröd med nykärnat smör Nybakat surdegsvetebröd med färskt smör. Bild: Marika Hill / Five Corners Production surdeg,surdegsjäsning,surdegsbröd,sädesslag,smör,bröd,spelt
Inlagda kantareller på bröd
syltade och saltade kantareller på bröd Inlagda kantareller på bröd Bild: Marika Hill / Five Corners Production Inläggning,från jord till bord,kantarellsvampar,kantarell,kantarell,Orange kantarell
Andbröst och rovor
stekt gräsand med rovor och röda vinbär Andbröst och rovor Bild: Marika Hill / Five Corners Production gräsand,änder,andfåglar,rova,rotfrukter,linda langhoff
Äppel och lakrits
äpple med lakrits och vanilj Äppel och lakrits Bild: Marika Hill / Five Corners Production äpple,frukter,lakrits,från jord till bord,efterrätter
Kokta flodkräftor
grillade kräftor med fänkålssallad Kokta flodkräftor Bild: Marika Hill / Five Corners Production flodkräfta,kräftor,kräftfiske,kräftdjur,kräftskivor,årets fester,mattradition,tradition,filip langhoff