Hoppa till huvudinnehåll

Fru Erdoğan lovordar haremets fördelar

Le Bain turc (Turkiska badet) av Jean-Auguste-Dominique Ingres
Västerlandets uppfattning av turkiska harem har i hög grad skapats av målningar som "Le Bain turc" - Turkiska badet - från 1862 av Jean-Auguste-Dominique Ingres. Le Bain turc (Turkiska badet) av Jean-Auguste-Dominique Ingres Bild: https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Sailko Harem,Turkiet,Osmanska riket,Jean-Auguste-Dominique Ingres,målarkonst

Turkiets första dam har väckt uppseende med sina åsikter om haremssystemet i det gamla ottomanska riket. Enligt Emine Erdoğan förberedde haremet kvinnorna på deras uppgift i livet.

Vid firandet av internationella kvinnodagen i tisdags väckte president Recep Tayyip Erdoğan förtrytelse, då han i sitt tal sa att kvinnans roll främst av allt är moderns. Dagen efter var det hans fru Emines tur att elda på debatten.

Vid en officiell tillställning i Ankara, med sultanerna i det ottomanska riket som tema, berömde Turkiets första dam haremsinstitutionen.

- Haremet var en skola för medlemmarna i den ottomanska dynastin, och en läroinrättning där kvinnorma förbereddes för livet, sa fru Erdoğan enligt turkiska TV-rapporter.

Haremsinstutionen avskaffades 1923 då det moderna Turkiet uppstod på ruinerna av det ottomanska - eller osmanska - riket. Själva termen harem har kittlat västerlandets fantasi. Där är det i synnerhet sultanernas harem som präglat uppfattningen.

Under den ottomanska tiden omgärdades haremssystemet av en mängd föreskrifter, som också sultanen måste följa. Kvinnorna i härskarens harem var noga utvalda och fick en god utbildning. En del haremskvinnor kunde skaffa sig en verklig maktställning.

Kvinnornas främsta uppgift var dock att underhålla sin herre, och också erbjuda honom sexuella tjänster.

Fru Erdoğans yttrande har föranlett irriterade kommentarer på sociala medier.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes